[Shutterstock] Още по темата Принтирано небето, принтирано морето 3D отпечатани

...
[Shutterstock] Още по темата Принтирано небето, принтирано морето 3D отпечатани
Коментари Харесай

3D принтерите могат да са опасни за здравето

[Shutterstock] Още по тематиката
Принтирано небето, принтирано морето

3D отпечатани облекла, шоколад, биомимикрия, протези – какви благоприятни условия дава все по-достъпната технология тук и в този момент
25 окт 2018
3D занимание за хора с време

Триизмерните принтери към този момент костват по-евтино от нов модел смарт телефон, само че защо могат да се употребяват
31 авг 2018
Първият вложител в " Адам " и " Ева ", които отпечатват 3D тъкани

Учещите медицина Спас Керимов и Ваньо Везиров основават " Принтиво ", която създава биомастило и 3D биопринтер
20 апр 2018 Нужно е да бъде въведен стандарт в измерването на нездравословните излъчвания, които се отделят при потреблението на 3D принтери. Така счита проф. доктор Родни Уебър от Технологическия университет в Джорджия, който управлява основно проучване по тематиката, представен от FastCompany.

Защо е нужно стандартизиране

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Вече неведнъж е потвърдено, че при разтапянето на пластмасови влакна, нужни за " принтирането " на съответния предмет, се отделят нездравословни частици не по-големи от 100 микрометъра. Според Уебър е мъчно да се мери каква част от тези частици попада във въздуха, защото всяко изследване досега преглежда друга композиция сред модела на принтера и състава на нишките. " На процедура няма стандарт, по тази причина не можем да съпоставим резултатите ", разяснява той пред медията.

Затова крайната цел на изследването на Уебър е 3D принтерите да бъдат класифицирани съгласно степента на замърсяване и заплахата за човешкото здраве, която съставляват. За да реализира това, той и екипът му употребяват метода за узаконяване на естествените принтери, при който принтерът се слага в херметически затворено пространство, а ограниченията се вземат при следено вкарване на въздух.

Така учените откриват, че не съществува принтер, който да не отделя доста количество от нездравословните частици. Друг извод е, че смесите за принтиране съдържат огромен брой разнообразни субстанции в разнообразни количества, а това усложнява самото премерване на вредите. Екипът схваща още, че колкото по-ниска е температурата на размразяване на сместа, толкоз по-безопасно самото принтиране.

" Не бих споделил, че това е толкоз плашещо, тъй като сме изложени на сходно замърсяване непрекъснато - от излъчванията на дизеловите коли да вземем за пример. Проблемът е, че процесът не е контролиран и хората не са му обърнали задоволително внимание досега ", изяснява Уебър. Според него за момента най-хубавата процедура, която може да се вкара напълно елементарно, е положително проветрение при принтиране.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР