[Shutterstock] Още по темата Плавен преход 28 апр 2017 Туризъм

...
[Shutterstock] Още по темата Плавен преход 28 апр 2017 Туризъм
Коментари Харесай

Run, Forrest, run

[Shutterstock] Още по тематиката
Плавен преход
28 апр 2017
Туризъм на четири крайници

Конни преходи за готови, начинаещи и други ездачи
22 юли 2016
И гледай да не падаш

" Тайната не е в краката ти, а в силата на мозъка ", споделя в книгата си " Тичай или умри " най-хубавият рисков спортист и планинар Килиан Жорнет
3 апр 2015 Пролетта и началото на лятото са най-хубав миг да изтупаме прахта от маратонките, да понатегнем велосипеда и да купим нови връзки на обувките за преходи. Това надалеч не е задоволително обаче. Всеки фен на спортовете навън знае, че в случай че тренировката не е била записана, или другояче казано - track-ната, все едно че тя не се е случила. Най-удобно и професионално това може да стане посредством " интелигентен " часовник. Инвестицията в подобен, който си заслужава обаче, стартира от 300 лева и е подобаваща за по-напредналите в занаята. По-бюджетният метод, посредством който обаче също могат да се реализиран не по-малко положителни резултати – като производство на ендорфини и стопяване на мазнини, е с едно от хилядите мобилни приложения, създадени напълно с тази устременост. Тези, които избрахме, са потвърдили през годините, че работят и са потребни, а също по този начин и че дават точни индикатори – тъй като употребяват калкулации посредством GPS. Те са доста по-точни и записват всяка ваша крачка за разлика от приложенията, които употребяват само акселометър и мерят по метода " крачкомер ".

Endomondo
Фотограф: Капитал

е измежду най-старите приложения, което е интензивно към този момент 10 години. Към 2015 година, когато бе добито за 85 млн. $ от американската компания за спортни артикули Under Armour, то имаше над 20 млн. консуматори от целия свят. Приложението има безвъзмездна версия, която разрешава записване на десетки спортове – от главните бягане и колоездене през плуване и катерене, каране на каяк и ски до гмуркане, тенис и даже пилатес. За всеки от тях е създаден логаритъм, който на база данните за положението на потребителя дефинира какъв брой калории сила е била изразходвана и какъв брой вода би трябвало да се одобри след тренировката.

Освен това Endomondo има уебсайт, който съставлява обществена мрежа, в която да се прибавят другари и да съпоставят достиженията си, както и да се преглежда статистика от остарели тренировки. В уеб страницата се провеждат най-разнообразни надпревари – да вземем за пример най-вече изминати километри, в които се включват хиляди консуматори от целия свят.

Приложението разрешава преди подготовка да се зададе цел – да вземем за пример да се усъвършенства най-хубавото персонално време или това на някой от приятелите за дадена отдалеченост.
Също по този начин, до момента в който трае тренировката, другари могат да изпращат известия за окуражаване, които се прочитат от автоматизирания аудиотреньор в действително време. В случай, че планираме тренировката да продължи доста дълго време – над 4-5 часа може да изключим интернет данните, с цел да пестим батерия – приложението ще продължи да работи и да записва GPS координати, както и да пресмята и оповестява междинна скорост, само че потреблението на сила ще бъде в пъти по-малко. Използва карти от приложението Гугъл Maps, т.е., в случай че имате свалени карти на него, Endomondo ще ги разчете без връзка с интернет. Позволява да се свързва с външни устройства като спортни часовници или сензори за сърдечен пулс. Приложението няма топографски карти, което го прави неуместно за насочване в планината.

Платената версия на приложението коства 5.99 $ на месец или 29.99 на година и включва 4 съществени преимущества – първото е правене на подготвителни проекти, усъвършенствана статистика, която проучва в дълбочина представянето на тренировките. Третото е провеждането на интервални тренировки, които са изключително значими, когато целим реализиране на по-добри резултати. Последното е неналичието на рекламни известия. Налично е за Android и iOS.

Strava
Фотограф: Капитал

съществува от 2009 година и е измежду най-популярните спортни приложения с над 1 млн. консуматори към март 2015 година Също има функционалност и на обществена мрежа. Според известното мнение е най-вече ориентирано към хора, практикуващи колоездене, само че записва и други спортове, както и трекинг в планината. Минусът му също е, че няма карти за насочване на високо.
Една от най-интересните му функционалности обаче е да дава карта (heat map) на най-популярните терени за бягане и колоездене на база тренировките на своите консуматори. По този метод се оказва помощ на потребителите да откриват нови направления или да знаят къде да спортуват, в случай че са краткотрайно в град, който не познават.

Тренировките могат да се зареждат ръчно с качване на файла с данни. Друга доста потребна функционалност е, че данните от настоящата подготовка могат да се демонстрират на заключен екран на смарт телефона. Това разрешава единствено с натискане на бутона за " светване " на екрана на смарт телефона да се огледа какво разстояние за какъв брой време е изминато. Така не се постанова дисплеят да се отключва с код или превъртане, което отвлича вниманието. Функцията е налична на някои телефони. Данни от Strava неотдавна станаха мотив за скандал, откакто стана ясно, че американски военнослужещи записват с GPS тренировките си в секретна военна база в Сирия.

Платената версия на Strava коства 7.99 евро на месец или 59.99 евро на година и прибавя усъвършенстван разбор на тренировките, шерване на тренировката в действително време с определени консуматори (функцията е безвъзмездна при Endomondo), подготвителни проекти и видеоклипове и слагане на цели. Налично е за Android и iOS.

Gaia GPS
Фотограф: Капитал

е ориентиран към по-авантюристично настроените фенове на спортовете навън. Неговата съществена цел е да оказва помощ при преварителното обмисляне на планински направления – било за колоездене или за пешеходни преходи. Основното му качество е, че елементарно свързва пътища, които други приложения не разпознават, и пресмята денивелацията на обещано трасе преди тренировката, а не след нея, както вършат Endomondo и Strava, които в по-голямата си част се употребяват за градски тренировки. Изготвеният посредством Gaia GPS маршрут може да се следва благодарение на смарт телефона в online и offline режим, само че също по този начин приложението разрешава принтирането му на хартия за спомагателна сигурност, ако нещо стане с телефона.

Приложението има безвъзмездна версия, която разрешава зареждане на topo и GPX карти (такива подготвени направления има в доста уеб сайтове, като да вземем за пример mtb-bg.com), обмисляне на направления, запаметяване на подготовка, автоматизирани известия за изминато разстояние. Самото приложение може и да се употребява просто като навигатор с GPS и да покаже най-пряката пътека в планината. Все отново не би трябвало да се не помни, че тя постоянно крие рискове, и по тази причина преходите в нея би трябвало да са с доста мислено и да не се доверяваме напълно на технологиите.

Освен това се оферират и две платени версии – първата е 19.99 $ на година и разрешава в допълнение принтиране на направения маршрут и събаряне на карти за потребление в режим на изключени мобилни данни. Втората коства 39.99 $ на година и с изключение на гореизброеното дава подробни карти от National Geographic за Съединени американски щати и Канада, както и топографски карти на Алпите. Налично е за Android и iOS.

MotionX GPS
Фотограф: Капитал

също е уместно за трейлове и извънградски направления. Също разрешава запаметяването на карти на смарт телефона, като са налични за разнообразни страни. Приложението разполага с 14 разнообразни типа карти – топографски, пътни, сателитни, карти от Гугъл и oт Bing, както и прогноза на времето от NOAA – метеорологичната администрация на Съединени американски щати. Измерва настоящата скорост, позиция, надморска височина. Също по този начин разполага с функционалността " бъди гид самичък на себе си ", която автоматизирано може да препраща към страницата в Wikipedia за най-близкото обитаемо или географско място. На приложението могат да се резервират до 300 тренировки и 2500 персонални позиции. Единственият минус е, че има версия единствено за iOS.И тук GDPR
Най-известният правилник на Европейския съюз се демонстрира и тук – спортните приложения обработват доста сензитивна информация за потребителите – какъв брой постоянно, къде и какво вършат. Споделянето на картите с направените тренировки може да се управлява от потребителите, които обаче в множеството случаи би трябвало да се съгласят приложенията да употребява тези данни с комерсиална цел, в случай че желаят да употребяват безплатната му версия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР