[Shutterstock] Още по темата Мобиле Сапиенс: Ние сме мрежата Скоростното

...
[Shutterstock] Още по темата Мобиле Сапиенс: Ние сме мрежата Скоростното
Коментари Харесай

5G на хоризонта

[Shutterstock] Още по тематиката
" Мобиле Сапиенс ":

Ние сме мрежата

Скоростното развиване на телекомуникационните услуги и смартфонитe през последните 10 години промени фундаментално по какъв начин поддържаме връзка, по какъв начин работим и по какъв начин управляваме времето си
20 юни 2018
Мобиле сапиенс: Как непрекъснатата съгласуваност промени човечеството

Съвместният план на " Капитал " и А1 приказва за телекомуникационната гражданска война и какво ще се случи в идващите години, когато ще сме свързани от ново потомство мобилни мрежи
8 юни 2018
Ребрандиране

От А1 до Я

" Мобилтел " смени името си. Но освен - ще предлага още спорт, музика, разплащания
25 май 2018 Ако се загледаме в новинарския поток, евентуално ще останем с чувството, че напълно скоро ще живеем в съвсем халюцинационен свят: в него колите се карат сами, над постройките жужат ята самоуправляващи се дронове, битовата електроника (и даже саксиите с цветя) са свързани между тях посредством интернет, а хората прекарват все по-голяма част от свободното си време във виртуалната (или най-малко " добавената " ) действителност. За да се случи всичко това на процедура, светът ще има потребност от доста, доста по-голям потенциал за транспорт на данни. И той ще бъде обезпечен от така наречен 5G безжични мрежи, които последователно ще стартират да навлизат в идващите към две години.

На процедура това е петата огромна гражданска война в областта на мобилните връзки, които се случват един път на всяко десетилетие. Технологичният скок би трябвало да обезпечи на потребителите всички благоприятни условия, които дава фиброоптичният интернет сега, само че без неудобството да сме неподвижно " приковани " към кабел и букса в стената. " Амбицията ни е да имаме първата 5G мрежа в страната към 2020 година и имаме вяра, че защото сме част от една огромна група, ще успеем да сме първи. При сегашната обстановка операторите са блокирани и нямат опция да развиват тази технология. Ние сме в дейни диалози с регулатори и държавното управление, което би трябвало да постави старания, с цел да освободи спектъра в тази посока. Първо обаче би трябвало да бъдат изчистени трите стъпки (стандартите, устройствата и спектъра). "
Александър Димитров, изпълнителeн шеф на " А1 България "

А би трябвало ли ни

Най-простият отговор е, че мобилните връзки от четвърто потомство към този момент се задъхват и нямат задоволително потенциал да поемат целия транспорт на данни. 5G мрежите ще би трябвало да отговорят на голямото интернет търсене, провокирано от продажбата на стотици милиони смарт телефони всяка година, навлизането им във всеки аспект на животa и най-много на идното стартиране на милиарди интелигентни датчици и устройства, които автоматизирано ще обменят информация между тях по безжичен път. Това е така наречен интернет на нещата, при който устройствата автоматизирано споделят едно с друго без човешка интервенция. В недалечно бъдеще 5G мрежите ще са изключително значими при стартирането на самоуправляващите се коли по пътищата и навигацията на безпилотните летателни апарати, които последователно ще населят небето над градовете и ще станат неизменима част от доставката на артикули.

Комуникациите от пето потомство дават обещание да ни обезпечат мобилен интернет с най-малко 10 пъти по-голям потенциал от скорост по отношение на настоящия – над 1 гигабайт в секунда. Това значи изтегляне на филм за секунди вместо за минути. Те също по този начин ще поддържат стотици пъти повече устройства, по едно и също време свързани към една клетка, без да си пречат. Най-важното нещо обаче е, че ще подсигуряват доста по-малко закъснение на сигнала – от порядъка на 1 милисекунда (при LTE е от порядъка на 30-40 милисекунди). Това може да се окаже жизненоважно, когато става дума за отбягване на произшествия сред коли с автопилот или пък за хирургически интервенции, който се правят отдалечено на няколкостотин километра разстояние посредством очила за виртуална действителност и роботизирани ръце.

Повече базови станции за по-добра връзка

Телекомуникационните специалисти считат да реализират всичко това посредством високочестотни талази в спектъра сред 30 и 300 гигахерца. Основният проблем с тях е, че за разлика от до момента употребяваните мобилни технологии те доста мъчно минават през стените на постройките и други трудности, в това число дървета и мощен дъжд. За да решат този проблем, мобилните оператори ще би трябвало да конфигурират начесто хиляди дребни базови станции, които да са медиатор сред клетките и крайните потребителски устройства. Въпросните миниретранслатори ще бъдат ситуирани почти на всеки 250 метра за разлика от сегашните кафези, които се намират на няколко километра една от друга. Радиомачтите от своя страна ще са снабдени с към 20 пъти повече антени. Революционното при тях е, че даже ще обезпечават фокусиран радиосигнал към приблизителното местонахождение на смарт телефона или " умното " устройство, постигайки по този метод неведнъж по-бърз транспорт на данни и по-малка интерференция със сигнала на други съоръжения. Ще са нужни и нови смарт телефони, които да поддържат този стандарт.

Първоначално всичко това най-вероятно ще бъде предопределено главно за потребностите на софтуерния бизнес, който възнамерява да свърже своите " умни " устройства посредством интернет на нещата (IoT). И въпреки всичко страни като Съединени американски щати и Южна Корея към този момент оповестиха, че възнамеряват да пуснат пробно свои мрежи от пето потомство до края на 2018 година А при започване на идната година може да чакаме и първия 5G телефон. А1 чака 5G в България през 2020-2021 година

А1 беше първата българската телекомуникационна компания, която сподели по какъв начин ще работи 5G технологията. По време на проява през февруари беше измерена скорост от над 2 Gbps, над 10 пъти по-висока от тази през сегашната 4G мрежа. Засега не е доста ясно по кое време тъкмо технологията ще започва публично в България, защото в интернационален проект към момента не са утвърдени стандартите, по които ще работи мрежата, както и базовите станции.

" 5G ще пристигна, когато има потребност от тази технология в България, и има честоти и устройства, които да правят тези действия. Бих планувал края на 2020, началото на 2021 година 5G да отвори вратата пред всевъзможни нови услуги – свързани коли, медицина от отдалеченост и доста други приложения. Нашата упоритост е телекомът да не е единствено средството и средата, а ние да предлагаме всевъзможни други услуги върху тази инфраструктура. "

Тодор Ташев, основен механически шеф на " А1 България "
Статията е част от взаимния план на " Капитал " и А1 " Мобиле сапиенс "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР