[Shutterstock] Още по темата Маринела Арабаджиева и битката за Бони

...
[Shutterstock] Още по темата Маринела Арабаджиева и битката за Бони
Коментари Харесай

Те ще влязат в историята

[Shutterstock] Още по тематиката
Маринела Арабаджиева и борбата за " Бони "

Според документи хотелиерката е изкупила правата на част от наследниците на създателя на холдинга и е опитвала да превземе контрола
5 окт 2018
Идва сезонът на мръсния въздух. Кой може да го почисти?

Властите за пръв път ще имат проект за деяние, който координира дейностите на няколко разнообразни институции.
5 окт 2018
Изборът на изтребители e предупреден

След 13 изпратени запитвания борбата още веднъж се води сред " нормалните обвинени " и любимецът е явен
5 окт 2018
Гергов и златната дупка на Варна

Общината желае да заплати астрономическите над 43 млн. лева на Георги Гергов за под 3 дка празен имот в центъра на града
5 окт 2018 През 1952 година центърът на Лондон потъва в гъста мъгла. Този път повода за нея не е влажният климат в Англия, а пушеците от стотици хиляди комини. Столицата на Англия се отоплява с въглища и комбинацията от студено време плюс липса на вятър води до събитие, което лишава живота на 4000 души същата седмица и още толкоз през идващите месеци. " Великият смог ", както остава в историята, обаче води и до нещо друго - внезапното изчистване на въздуха над Лондон. Само за няколко години Народното събрание, държавното управление и локалната власт съумяват да понижат замърсяването двойно. След още няколко години въздухът в града към този момент е 10 пъти по-чист от съдбовния декември.

Изводът от тази история е, че който желае - съумява. Днес въздухът в София е три пъти по-мръсен от Лондон, a в цяла България за една година прахът убива към 4000 души. До момента обаче дейности за справяне с казуса няма. Сезонът на мръсния въздух тук е най-вече зимата и всички разговори/обещания по тематиката свършват, като дойдат щъркелите. Тази година обаче е по-различно.

Под опасността от евросанкции и може би нова вълна неодобрение държавното управление нае Световната банка да направи проект за изчистването на въздуха. В околните седмици той ще бъде признат от държавното управление и в случай че се извърши, след няколко години ще избави живота на стотици хора. Това обаче ще има цена - вижте целия разбор в тематиката на броя.

Основният риск пред проекта е, че политиците не обичат комплицираните дейности, които дават резултат след няколко години. Те избират бързи покупко-продажби като тази за " дупката " във Варна - терен на Българска социалистическа партия предприемача Георги Гергов, който локалната власт купува за нереално доста пари (вижте тук). Това за благополучие не значи, че борбата против мръсния въздух е изгубена. В държавната администрация - главно на приблизително и ниско равнище, има честни хора, които се пробват работата им да води до смислени резултати. Надеждата е този път те - поради себе си, фамилиите си и всички нас, да изпълнят проекта за чистия въздух. Който го направи, ще завоюва нещо много по-ценно от доста пари в загадка сметка - място в историята.

Колко преференциални покупко-продажби могат да подписват политиците ще си проличи и по процедурата за концесията на софийското летище. Залогът там е да се избере компания, която да го ръководи добре и да го развива мъдро, тъй като то сега към този момент се задъхва от прекомерно доста полети и пасажери.

Добър образец е и опитът на страната да купи нови изтребители, където решението за купувача зависи колкото от цената на самолетите, толкоз и от (гео)политически причини.

И до момента в който в покупко-продажбите и плановете, в които е забъркана страната, резултатът постоянно потъва в гъста мъгла, светът на бизнеса е много по-ясен:

- Компания, с мажоритарен притежател Спас Русев - едно от главните лица в БТК, кандидатства да купи албански телеком

- Маринела Арабаджиева пробва да превземе компанията " Бони оборот "

- Илън Мъск към този момент няма да управлява непосредствено Tesla, само че ще резервира сериозен надзор над компанията
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР