[Shutterstock] Още по темата Кой спря Търговския регистър Никой не

...
[Shutterstock] Още по темата Кой спря Търговския регистър Никой не
Коментари Харесай

Гледай Ердоган, мисли за Тръмп, имай едно наум за Борисов

[Shutterstock] Още по тематиката
Кой спря Търговския указател

Никой не поема отговорност за неуспеха на организацията, която се оглавява от близката до Делян Пеевски Зорница Даскалова
17 авг 2018
Финансовата стихия на Турция

Турция е пред финансов колапс. Сривът на лирата до рекордно дъно разсъни страхове, че това може да е предвестител на нова рецесия на разрастващите се пазари
17 авг 2018 Както главоболието е едно и също в Истанбул и Ню Йорк, по този начин и автократите на всички места по света си наподобяват, единствено следствията от тях са много по-сериозни. И Ердоган, и Тръмп пристигнаха на власт с почтени избори. И двамата надъхват с ненавист уплашените от глобализацията, ускоряват напреженията сред хората и тъй като не търпят рецензии - нападат свободните медии и конкуренцията в политиката. Заедно с това властническите водачи мачкат и нещо друго, основно за естествената страна - самостоятелните институции.

От Путин, през Ердоган до Орбан властническите водачи не обичат свободните банкови и пазарни регулатори, парламентарния или какъвто и да е различен надзор.

Проблемите от това може и да не се видят незабавно. Демокрацията не е наложително изискване за стопански растеж. Много азиатски страни - от Южна Корея до Китай, потвърдиха, че властническото ръководство може да ги направи по-богати. Проблемите стартират с първата рецесия.

Независимите институции работят в полза на хората, до момента в който превзетите обслужват съответния водач и неговите доближени. Това се вижда добре в този момент в Турция. Подчинената централна банка и зетят на Ердоган като финансов министър мъчно могат да предложат безапелационно за хората и вложителите решение.

Сегашните проблеми с стопанската система на Турция, несъмнено, не са провокирани единствено от авторитаризма - даже и идеалната народна власт не пази от тях. Въпросът е по какъв начин се реагира и какъв брой огромни ще са вредите. Кризите на властническите страни нормално са по-тежки и по-продължителни.

Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Проблемите на Ердоган в този момент може и да не заразят международната стопанска система (вижте повече тук), само че представете си какво ще се случи, когато дефектите на популизма и устрема към авторитаризъм застигнат Съединени американски щати. На Тръмп естествено ще му е доста по-трудно да превземе толкоз институции, колкото турския президент. Комбинацията от популизъм и икономическа доверчивост обаче мъчно могат да са рецепта за триумф. Остарялото виждане на Тръмп, че комерсиалният недостиг може да бъде отстранен с увеличени мита и търговски войни е единствено един от образците, които разсънват призраците на бъдещи проблеми за американската и международната стопанска система.

Бойко Борисов е напълно в модерната властническа наклонност, въпреки и (за щастие) да му липсва размахът на Орбан или Ердоган. Българските институции - от регулаторите до прокуратурата и частично съда, са напълно завладяни. Проблемите от тази обстановка се видяха доста добре през последните дни в тази ситуация с блокирания търговски указател. Шефката на ведомството беше определена преди година не поради професионализма й, а поради това, че на предходната си работа в Комисия за защита на конкуренцията изкусно изпълняваше поръчки на Пеевски. Ефектът от това е, че до момента в който в този момент изкусно извършва поръчки в Агенцията по вписванията, явно не й остава време за друго и комерсиалният указател изгърмя. (Вижте коментар тук и детайлности по случая тук.)

Превзетите институции са систематичен проблем и занапред ще провокират рецесии, тъй като новият им дизайн ги стопира да правят естествената си работа. Типичен образец за това беше Българска народна банка в тази ситуация с КТБ. Сега е Агенцията по вписванията и комерсиалният указател. Утре ще бъде ред на идващото ведомство, което е сложено в услуга на нечий интерес. В превзетата страна рецесиите са по-чести и от тях боли повече.

В броя ще видите още:

Какво ще се случи с eBag, откакто към този момент няма да е сътрудник с " Фантастико "
Интернет може да бъде безвреден за детето - препоръки за родители
Няколко хрумвания за безоблачно лято в Южна Италия
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР