[Shutterstock] Още по темата Кой ще спечели от световното първенство

...
[Shutterstock] Още по темата Кой ще спечели от световното първенство
Коментари Харесай

Защо диктаторите обичат спорта

[Shutterstock] Още по тематиката
Кой ще завоюва от международното състезание по футбол

Спортът още веднъж обезпечи на президента Путин интернационална легитимност в интервал на изолираност
15 юни 2018
Колко влага Българска национална телевизия в международното състезание по футбол...

... и по какъв начин ще завоюва от него
14 юни 2018
Трудната спортна дипломация на Путин

Домакинството на международното състезание по футбол няма да промени имиджа на съветския президент в западния свят
14 юни 2018 Диктаторите имат уязвимост към спорта. Като се стартира от Нерон, който е бил разпален по надпревари с колесници, мине се през Хитлер, Мусолини, Кадафи (който уреди сина си да играе в три италиански клуба) и се стигне, несъмнено, до Путин. Руският президент постави големи старания международното по футбол, което стартира тази седмица, да се организира точно в страната му. Това се случи през 2010 година – още преди окупирането на Крим, войната в Украйна, отравянето на Скрипал, убийството на Немцов и разкритията за интервенция в изборите в Съединени американски щати и Европа. Именно поради тях в този момент международното е даже по-важно за Путин – то е метод Русия да излезе най-малко малко от изолацията на Запада и да измие изцапаното си лице с някакъв човешки сюжет. Футболът, споделя един път съветският композитор Шостакович, е балет за масите и в този момент Москва ще се опита да придвижи върху себе си най-малко част от магията, която ще владее милиарди хора по света през идващия месец. Както Хитлер през 1936 година с олимпийските игри в Берлин, или Лукашенко със международното по хокей.

Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Темата от корицата в този " Капитал " е за футболното състезание, само че не за спортната му страна, а какво се случва отвън нея – какви ще са политическите и икономическите резултати от него за Русия, света и България.

Българските политици също обичат сходни спортни събития, и то освен като фенове. Те постоянно комфортно отклоняват вниманието от локалните кавги и нормално към тях няма огромни катаклизми. За ГЕРБ и Бойко Борисов сходна глътка въздух е изключително нужна. През последните седмици напрежението към държавното управление се усилва по няколко посоки. Бурлеската със обществения министър (единия ден уволнен, другия възстановен) е единствено един от сюжетите, които демонстрират, че политическите градуси се покачват. Продължава натискът за промяна на вътрешния министър, а един от съдружните сътрудници – Валери Симеонов, още веднъж нападна министърката на туризма Николина Ангелкова. Ситуацията наподобява идеална за по-сериозен ремонт на кабинета, а краят на европредседателството дава и някакъв мотив за него. Това обаче най-малко към този момент, наподобява, ще се отсрочи, откакто Българска социалистическа партия разгласи, че ще изиска избор на съмнение на държавното управление. При това състояние социалистите, наподобява, вършат услуга на част от министрите, защото ремонтът в този момент ще наподобява като поддаване на натиска отляво (вижте тук). Така сега цялото политическо напрежение наподобява като люлеене на лодката, което единствено имитира придвижване, а в действителност всичко седи на едно място.

Или в действителност съвсем всичко. В идващите дни държавното управление ще подаде публично молба за участие в банковия съюз, което е съвсем революционно решение поради застоя от последните години. Това се прави, с цел да се подсигурява по-късно влизането в преддверието на еврозоната. Лошата вест е, че приемането в ERM II няма да се случи в този момент, както се надяваше държавното управление през последната година, а най-рано след 12 месеца. Добрата е, че даже единствено влизането в банковия съюз ще донесе изгодите от контрол върху банките, който няма да е претрупан с толкоз доста подозрения, колкото Българска народна банка след банкрута на КТБ (повече тук).

И това не е единствената добра вест. Лятото е към този момент в разгара си, пътуванията евентуално са планувани и на стр. 66 ще видите няколко съвета по какъв начин да останете във форма по време на ваканцията и една страхотна галерия на фотографиите на арх. Николай Попов за българското Черноморие през 60-те. Накратко, българската политика (вероятно) скоро ще се успокои, стартира международното и сезонът на ваканциите – животът има и слънчева страна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР