[Shutterstock] Още по темата Изтърканите подметки на модерното образование Оценките

...
[Shutterstock] Още по темата Изтърканите подметки на модерното образование Оценките
Коментари Харесай

Информирано униформени

[Shutterstock] Още по тематиката
Изтърканите подметки на модерното обучение

Оценките и бележкарството и кой има потребност от тях
17 сеп 2018
Есен на учебно заведение

" Капитал K:ids 2018 " е за всичко в, към и отвън учебното заведение, което назоваваме образование
6 сеп 2018 Статията е част от специфичното издание " K:ids ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 7-13 септември.

" Елеонора! Ти през днешния ден отново си пристигнала по крайници! " - тази имитация във връзка една къса поличка, добила паметен статут измежду съучениците ми, надали в миналото ще се изтрие от персоналните ми гимназиални мемоари. От спомените на Елеонора - също. Защото с изключение на общественото порицаване от зам.-директорката, другарката Вълчанова, с цел да я позволен да учи, Елеонора трябваше да се прибере вкъщи, да облече престилката си (онази тъмносиня дреха с подобаваща дължина) и едвам тогава да се върне в учебно заведение. А това означаваше в най-хубавия случай най-малко две неизвинени. При три отсъствия, както наборите несъмнено помнят, следваше понижаване на държанието с една единица. И всичко това – единствено заради отхвърли на тази дребна руса бунтарка да носи учебната си униформа.

За протокола - в нашата гимназия, въпреки и елитна, не бяхме като в техникумите. Нямахме си особено ушити сака, поли и панталони (някои даже с прилични и съвременни за времето си кройки), а трябваше да се примирим с елементарни престилчици с бели яки, или тъмносини панталончета и бели ризки. Може би тъкмо поради това персоналното ми отношение към учебните униформи в никакъв случай не е било изключително ласкаво. А и нали сякаш спадам към " изобретателната " каста на обществото, унифицирането на облеклото постоянно ме е карало да чувствам тези бели якички леко по-стегнати към врата

После пристигна " демокрацията " и всеки потегли на учебно заведение, облечен както си изиска. Специално аз – с кубинки, скъсани дънки с надписи от химикалха, черен рокерски шал и зелено или синьо червило (спрямо настроението ми). Сега се възнамерявам, че това действително май също си е било един тип униформа

Всъщност думата униформа има латински корени – (лат. uniformis) и значи " общ ", " монотонен ", " идентичен ". С нея се отбелязва специфична дреха, която символизира функционалността, изпълнявана от носителя ѝ, и неговата принадлежност към избрана група. Чисто прагматичната функционалност на униформата в древността е била разпознаването " свой-чужд " по време на военни дейности. Още в Римската империя бойците са били с еднообразно оръжие и доспехи, а в Средновековието на щитовете са били изобразявани гербовете на рода, града, кралството или феодалния държател. С униформи се обличат военослужещите, лекарите, пожарникарите, служителите на реда, екипите на спортистите също са си спортни униформи, а в доста страни с униформи се обличат и учениците и студентите.

Историческите източници сочат за татковина на актуалната ученическа униформа средновековна Англия

Има нищожни сведения за появяването на първообраза ѝ, които датират от далечната 1222 година Още тогава архиепископът на Кентърбъри изискал от учениците да носят дълги облекла, които приличали на монашеските плебеи и се наричали cappa clausa, само че действителните исторически данни за въвеждането на учебни униформи датират от много по-късно – от средата на XVI век.

[Shutterstock] Според задълбочено изследване на BBC първите униформи били въведени не в публичните или частните учебни заведения, както може би допускате, а в благотворителното учебно заведение към християнския подслон за сираци Chrit’s Hospital в Хорсхам, Западен Съсекс. Те били ушити от дарените от жителите облекла и се състояли от сини мантии/пелерини и дълги жълти чорапи. Целта на тези униформи била сирачетата да се усещат сигурни, че не са сами, а че към този момент имат свое огромно семейство. Тези униформи станали толкоз известни, че всички благотворителни учебни заведения почнали да се назовават " Училища на сините мантии ". Интересно е, че униформите са се запазили съвсем непроменени и до през днешния ден и към момента се одобряват доста добре от децата. През 2011 година Christ’s Hospital организират анкета измежду учениците си дали да запазят, или да трансформират униформите, които са с история от над 450 години. Отговорилите в интерес на запазването им били повече от 95%.

Освен Christ’s Hospital доста други остарели учебни заведения в Англия също резервират обичайните си униформи и до през днешния ден - от сламените шапки на Harrow до Polly Bells на Dame Allan`s - частно учебно заведение в Нюкасъл ъпон Тайн, основано като благотворителна фондация през 1705 година

Според създателя на изследването, британският историк Александър Дейвидсън: " Униформите дават на учебните заведения чувство за еднаквост и единодушие. Когато времената и някои аспекти в обществото са несигурни, униформите демонстрират, че учебните заведения са места, в които хората могат да открият сигурност и ред. "

В по-късните епохи учебните униформи почнали да се свързват най- към този момент с висшия клас

В едно от най-престижните учебни заведения в Англия, " Итън ", учениците трябвало да носят черни шапки и вратовръзки в и отвън колежа до 1972 година, когато условието за облеклото почнало да се либерализира.

Освен във Англия училищен униформи се вкарват и в британските колонии, както и в доста други страни в Европа и в света. В Съединени американски щати въвеждането на учебни униформи следва традициите на Англия и в началото такива има най-вече в частните учебни заведения, в които учат богатите американци. Изключение вършат интернатите за индианци, учредени през 1800 година, в които децата, отделени от родителите си, били обличани с военни униформи. Първото държавно учебно заведение, в което се вкарват училищен униформи в Съединени американски щати, е известното междинното учебно заведение Cherry Hill в Балтимор. Това става през 1987 година Програмата е била доброволна и подкрепена от множеството от родителите, а и от самите възпитаници.

[Shutterstock] Според отчет на " Ню Йорк Таймс " от декември същата година " въвеждането на униформите внезапно понижило дисциплинарните проблеми измежду учениците " както и униформите " са съдействали за съкращаване на загрижеността на учениците за скъпо дизайнерско облекло и са облекчили финансовата тежест върху фамилиите им ". Трябва да споменем, че концепцията за въвеждането на учебни униформи в Балтимор е родена, откакто локален държавен възпитаник е ранен в престрелка, зародила след кавга за чифт скъпи слънчеви очила. След промяната, приложена в това държавно учебно заведение, на идната година нови 39 държавни учебни заведения във Вашингтон и две публични гимназии вкарват учебни униформи, а скоро концепцията се разгръща и осъществя и в други два щата – Кънектикът и Ню Джърси. Към днешна дата измежду американските градове с максимален % държавни учебни заведения, в които има въведени наложителни учебни униформи, са Филаделфия (100% от училищата), Ню Орлеанс (95%), Кливланд (85%), Чикаго (80%), Бостън (65%) и Маями (60%), а броят на държавните образователни заведения със наложителна униформа като цяло се е нараснал от 47% през 2000 година до 57% през 2010 година

Както може да се убедите, зад богатата история на учебните униформи нерядко се крие и комплицирана политическа действителност, друга за всяка страна

И до момента в който във Англия униформата е знак на единност или на авторитет и традиция, в Съединени американски щати – средство за понижаване на експанзията измежду учениците и вероятен вид за сигурност, във Франция да вземем за пример ученическата униформа престава да бъде наложителна от 60-те години на предишния век. В държавните учебни заведения там обаче е въведена възбрана за носене на бурки, забрадки и тюрбани, които се отнасят към категорията на явните религиозни знаци. Предложение за въвеждане на учебни униформи през 2006 година в Германия пък провокира голямо публично отвращение поради асоциации с епохата на нацизма, а в Гана ученическата униформа е наложителна и всеки възпитаник я получава гратис.

У нас, с наближаването на новата образователна година пред доста от родителите изкача и тематиката за учебните униформи. Независимо че в България в огромна част от държавните учебни заведения униформите към този момент не са наложителни, от ден на ден от тях изискват или постановат лични стандарти при облеклото на учениците. Разбира се, това допуска на дневен ред да се появи и разногласието " за " или " срещу " тях. Спор, античен колкото прочее е антична и самата учебна униформа. Поддръжниците настояват, че униформите вършат учебните заведения по-безопасни за учениците, основават " равни условия ", които понижават социално-икономическите разлики и предизвикват децата да се съсредоточат върху ученето си, а не върху облеклата си. Противниците от своя страна настояват, че учебните униформи нарушават правото на учениците да показват своята характерност, нямат позитивен резултат върху държанието и образователните достижения и акцентират социално-икономическите разлики, вместо да ги прикрият. Още повече че цените на някои униформи в българските учебни заведения натоварват непостижимо така и така изтънелия бюджет на българския родител, вместо да го облекчат.

Какво е персоналното ми мнение несъмнено се досещате. За това на Елеонора – също. Но с цел да бъда справедлива, ще се опитам да прегледам по пет от главните преимущества и дефекти на ученическата униформа от позиция на актуалната просветителна система и ще ви оставя сами да вземете страна в този спор.

+
Ученическите униформи оказват помощ на учениците да се концентрират върху образованието си, а не върху облеклата си.
Бюлетин, оповестен от Националната асоциация на шефовете на междинните учебни заведения в Съединени американски щати, показва: " Когато всички възпитаници носят една и съща учебна униформа, те обръщат по-малко внимание на метода, по който наподобяват и по какъв начин се вписват в средата с връстниците си, тъй че могат да се съсредоточат върху образователната си работа. " Проучване на Университета в Хюстън открива, че позитивните резултати от езикови проби в начални учебни заведения се усилват с към три пункта след въвеждане на униформи в тях. Тук, в България, резултатите от матурите са безапелационни за предходната година – на първите три места по показване на учениците са междинни учебни заведения, в които има наложителни униформи.


Ученическите униформи лимитират свободата на себеизразяване на учениците.
Това, че някой е принуждаван да се преценява с стандартни стандарти за външен тип, не оказва помощ с нищо на просветителния развой и построяването му като персона. В доста случаи изборът на облекло е решаваща форма на самоизразяване. Облеклото е известно средство за изложение на поддръжка за разнообразни обществени дела, а наложителните униформи значително отстраняват тази опция. Учениците във Friendly High School в окръг Принц Джордж, Съединени американски щати, не са имали право да носят розови ризи в символ на поддръжка в седмицата на информираност за рака на гърдата. В резултат на това 75 възпитаници са били осъдени, че са нарушили разпоредбите за носене на униформите в учебно заведение, тъй като въпреки всичко са облекли розово.

+
Ученическите униформи основават равнопоставеност измежду учениците, намалявайки издевателството и насилието над връстници и по- дребни .
Когато всички възпитаници са облечени еднообразно, конкуренцията сред тях във връзка с избора на облекло и дразненето на тези, които са облечени в по-евтини или по-стари облекла, могат да бъдат отстранени. Армин Джейкъбсън, създател и шеф на Центъра за образование на родители в университета в Северен Тексас, декларира, че униформите " слагат всички деца на едно и също поле във връзка с техния външен тип. Това сигурно им дава възприятие за принадлежност и възприятието, че са обществено признати ".


Ученическите униформи потискат и отхвърлят характерността .
Във времето, в което живеем, обществото предизвиква и прави оценка разнообразието, а използването на стандартизирано облекло изпраща спорно обръщение. В учебните заведения, в които униформите са особено подбудени от пола (момичетата би трябвало да носят поли, а момчетата би трябвало да носят панталони), транссексуални, полово флуидни и несъответстващи на пола студенти могат да се усещат дискриминирани. Световно известният сатирик Джордж Карлин се изрече по този мотив по този начин: " Училищната система не предизвиква ли задоволително щета на децата ни, като ги учи да мислят еднообразно? Сега желаят да ги накарат и да наподобяват еднообразно... "

+
Носенето на униформи покачва учебната горделивост, единството и общностния дух.
Проучване на университета " Оксфорд Брукс " в Обединеното кралство е открило, че униформите " постоянно директно способстват за чувството за горделивост в учебно заведение ", а проучване, извършено измежду повече от 1000 възпитаници в едно от най-големите междинни учебни заведения в Тексас, открива, че учениците в униформа " са доста по-спокойни, чувствайки, че имат поддръжка и са част от една общественост " спрямо учениците от учебни заведения, в които носенето на униформи не е признато.


Учениците и родителите се опълчват на униформите в учебно заведение.
Според последната статистика в Съединени американски щати записването в гимназията във Вашингтон в South Bend, Илинойс, е намаляло с 43%, след въвеждането на учебни униформи през 2006 г.; а изследване от 2017 година открива, че 82% от актуалните възпитаници в Съединени американски щати се опълчват на носенето на учебни униформи. Интересното е, че в България този минус не е толкоз мощно изразен измежду днешните подрастващи. Според изследване, извършено през 2009 година измежду 25 варненски учебни заведения, сред 75 и 82% от учениците са били " за " носенето на униформи. Те дори повдигнали въпроса и за облеклото на учителите. Според учениците някои учители не обръщали задоволително внимание на външния си тип, като даже имало случаи, в които преподаватели ходели на работа в предизвикателно облекло или с спортни екипи. В страната ни, става известно, опълчването на наложителните униформи е повече от страна на родителите, които към момента носят загатна за налагането на наложителното облекло от времената преди 1989 година

+
Ученическите униформи могат да понижат сензитивно разноските за облекло и да спестят пари от фамилния бюджет.
Когато децата са лимитирани до носене на еднакъв екип всекидневно, без значение от първичната от време на време много висока инвестиция за България, средствата за пазаруване на облекла несъмнено понижават. Национално изследване, извършено през 2013 година измежду шефовете на над 500 междинни и начални учебни заведения в Съединени американски щати, сочи, че 94% от интервюираните считат, че " една от главните изгоди за родителите от учебните униформи е, че те са надалеч по-финансово рентабилни от нормалното облекло ".
Когато в учебно заведение няма условие за униформи, родителите могат да се усещат под напън да се конкурират с други фамилии, като купуват непрестанно нови и маркови облекла за децата си, с цел да запазят самочувствието им.


Униформите могат да имат гибелен резултат върху самооценката и самочувствието на учениците.
Когато те са облечени с едни и същи облекла, вместо да им се разрешава да избират такива, които дават отговор на особеностите на телата им, те могат да се подтиснат и това да се отрази на психическото им положение. Детският психолог, експерт по работа с подрастващи и младежи Робин Силвърман в свое изявление за NBC News от август 2013 година декларира, че подрастващите, и изключително девойките, са склонни непрестанно да се съпоставят по какъв начин наподобяват в униформите си. Ако някое дете е по-пълно, по-високо, по-дребничко, само че би трябвало да носи идентични облекла с физически по-привлекателните, това може да го смути и да има унищожителен резултат за самочувствието му. Отделно, огромна част от учениците намират униформите за доста по-малко комфортни от елементарните облекла и се усещат даже физически некомфортно в тях, а това в последна сметка се отразява неподходящо на концентрацията им в образователните занимания.

+
Училищните униформи могат да подобрят посещаемостта и дисциплината в учебно заведение.
Проучване, извършено от учени от Университета в Хюстън, открива, че междинният брой на отсъствията за девойки в главното и междинното учебно заведение е намалял със 7% след въвеждане на наложителни униформи, както и че " поведенческите проблеми понижават сензитивно или се заменят с надалеч по-незначителни нарушавания на дисциплината ". В друго, аналогично изследване, извършено от учени от университета " Макарай " в Австралия, пък е открито, че в учебните заведения по целия свят, в които има наложителни учебни униформи, учениците са доста по-дисциплинирани, а равнищата на звук в класните стаи са доста по-ниски, съпоставени с учебни заведения, в които облеклото е свободно.


Ученическите униформи могат да забавят психическото съзряване на учениците.
Възрастните можем и вършим свободно своя избор на облекло. Ние имаме цялостната независимост да се изразим посредством външния си тип. Отнемането на това право на децата и младежите и ограничението на опцията им да създадат тези избори за себе си може да се отрази зле на способността им за взимане на решения на един по-късен стадий. Подрастващите гледат на избора на облекло като на средство за идентифициране, а съгласно психолога Ерик Ериксон, академик с голям принос в региона на логиката на психиката и психиатрията и връзката им със системата на образованието, търсенето на еднаквост е един от сериозните стадии на юношеството и оформянето на постоянен душевен здрав субект.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР