[Shutterstock] Още по темата Искаме да разберем как работи мозъкът,

...
[Shutterstock] Още по темата Искаме да разберем как работи мозъкът,
Коментари Харесай

Сайт за снимки на задържани в САЩ изнудвал потърпевшите

[Shutterstock] Още по тематиката
Искаме да разберем по какъв начин работи мозъкът, с цел да разберем по какъв начин действа и обществото

Проф. Богдан Драгански от Human Brain Project пред " Капитал "
11 май 2018
Национални регулатори вещаят мъчно начало на GDPR

Основният проблем са дефицитът на средства и личен състав, с цел да се прави работата дейно
9 май 2018
Внимавай с това ЕГН

Как се трансформират правата на потребителите съгласно новия правилник за отбрана на персоналните данни
6 апр 2018 Двамата хипотетични притежатели на уеб страницата mugshots.com - Сахар Сарид и Томас Кийси, са били задържани в Южна Флорида. Уебсайтът разгласява фотоси на арестувани в ареста жители и изисква възнаграждение за свалянето на фотосите от уеб страницата.

Главният прокурор на Калифорния e повдигна. наказателни обвинявания освен на Сарид и Кийси, само че и на Кишор Видиа Бхавнание и Дейвис Асдън. Четиримата са упрекнати в изнудване, пране на пари и кражба на идентичност, оповестява Ars Technica.

Печалба от унижението на другите

Бхавнание също е бил измамен под отговорност от съд в Пенсилвания през предходната седмица. Според Таня Меркадо, представител на основния прокурор на Калифорния, Асдън също е бил в ареста.

Главният прокурор на Калифорния споделя в изказване, че схемата със свалянето на фотосите от уеб страницата против възнаграждение е опит за облага от нечие оскърбление. Онези, които не могат да си разрешат да платят " таксата ", понасят следствията, когато си търсят работа или жилище. Според него това е чисто и просто употреба.

В изказването си основният прокурор споделя, че единствено в Калифорния обвинените са съумели да съберат над 64 хиляди $ от почти 175 жители. В народен мащаб приходите им се правят оценка на 2 млн. $ от 5703 пострадали.

Каква е вредата

Делото разказва с огромни елементи до какви крайности са стигали хората, пробвайки се да смъкват фотосите си от уеб страницата. В един от случаите Джеси Т. от Сонома, Калифорния, е бил арестуван на 2 септември 2013 година за 12 дни, след което е бил пуснат, без му бъдат повдигнати обвинявания.

Близо година по-късно той открива фотографията си от ареста на mugshots.com. Джеси споделя на органите, прилагащи закона, че след ареста си е кандидатствал по над 100 разгласи за работа в региона на строителството, електроснабдяването и производството, само че не е получил никакъв отговор.

В последна сметка Джеси решил да се обади на обвързвания с mugshots.com уеб страница unpublisharrest.com. Получил е обаче отговор, че би трябвало да заплати 399 $, с цел да бъде свалена фотографията му. Потърпевшият опитал да каже, че това е нелегално, само че мъжът се засмял и линията прекъснала. При наново позвъняване Джеси обяснил, че има документи, доказващи свалянето на всички обвинявания против него, само че мъжът още веднъж затворил.

Идеалист по душа

В изказване на личният му уебсайт Сахар Сарид – единият от арестуваните, който твърди, че живее в Тайланд, е обяснил, че присъединяване му в mugshots.com е завършило през декември 2013 година Той добавя, че ролята му там е била на неплатен съветник и мощно лимитирана. Според Сарид mugshots.com прави по-лесно намирането на информация по отношение на обществени арести и той поддържа тези хрумвания и идеали.

Въпреки това изказване през 2016 година, когато против mugshots.com е имало заведено дело във федералния съд на Илиной, Сарид не е отрекъл, че е притежател на уеб страницата.

Към актуалният миг уеб сайтът продължава да работи, след ареста обаче на началната страница беше добавено известие, обясняващо, че карцерът и последвалата го фотография на уеб страницата им не значи, че индивидът е открит за отговорен по повдигнатите му обвинявания.

Какво демонстрира предходният опит

Скот Сиолек, юрист от Охайо, който има опит в делата против mugshots.com, изяснява, че заради естеството на тази и други сходни интервенции компенсациите, които пострадалите могат да получат, са лимитирани или недостъпни за множеството хора. По всичко проличава, че единствено страната или федералните организации имат ресурсите, нужни да преследват сходни интервенции. Добрата вест е обаче, че откакто актуалното дело бъде позволено, то ще може да бъде употребявано като казус от останалите хора в страната, потърпевши от mugshots.com.

Непозната и тъмна промишленост

Оказва се, че mugshots.com не са единствените, които са натрупали облага от фотосите от ареста. Те са единствено дребна част от по-голяма и значително противоречива промишленост. Съществуват цели сходни таблоиди като да вземем за пример Just Busted, които печелят от продаването на вестници със фотоси от арестуваните в локалния затвор с къси описания на хипотетичните осъществени закононарушения.

Според Guardian хората купуват Just Buted, тъй като им харесва да си мислят, че локалната правдивост е спечелила. От друга страна, mugshots.com печелят от по този начин наречения мениджмънт на репутацията: хората заплащат, с цел да бъдат отстранени фотосите им от централни и елементарно налични бази данни.

Много от тези бизнеси смятат себе си за услуга в интерес на обществото или даже за новаторска форма на публицистика. Всъщност доста сходни услуги са съсипвали животи. През 2016 година да вземем за пример Guardian описа за Майкъл Лейки, който е разкрил своята фотография в Just Busted, а в описанието е пишело, че е бил задържан за полово посягане над невръстен. Всъщност Лейки е бил жертва на поредност от недоразумения.

Компютърната система на полицията не е записала, че е платил санкцията си за нарушаване на пътя. Един ден през 2009 година той бил спрян от служители на реда и когато не е могъл да потвърди посредством документ, че санкцията е била платена, е бил задържан. Впоследствие чиновник на Just Busted поставил простъпка другото изложение на неговата фотография. Изпаднал недружелюбност в своята общественост, Лейки е трябвало да напусне дома си. Въпреки че в последна сметка е получил петцифрена сума след спечелването на делото за клюка, заведено против Just Busted, това не е поправило вредата по отношение на него.

Досега е имало многочислени опити за регулации в тази област, само че те са били несполучливи. Смята се, че сегашните арести могат да послужат за начало на смяна в този бизнес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР