[Shutterstock] Още по темата Икономиката настина Брутният вътрешен продукт расте

...
[Shutterstock] Още по темата Икономиката настина Брутният вътрешен продукт расте
Коментари Харесай

Икономическата несигурност в развитите държави носи рискове за инвеститорите

[Shutterstock] Още по тематиката
Икономиката настина

Брутният вътрешен артикул пораства по-бавно за второ следващо тримесечие
16 ное 2018
Защо се задавя немският мотор

Германия би трябвало да употребява момента да се приготви за пренастройване на стопанската система си в този момент, до момента в който растежът още е стабилен и демографската рецесия не се усеща мощно
16 ное 2018
Икономическото разделяне сред районите в България остава огромно

Оживлението на бизнеса е очевидно на всички места, само че по-силните райони дърпат напред, а по-слабите не съумяват да наваксат
15 ное 2018
ИПИ: Залагането на недостиг в бюджет 2019 е безразсъдно

Институтът показа своя различен бюджет с по-ниски налози и остатък, без да се пипа обещаният растеж на заплатите
8 ное 2018 Ситуацията за вложителите би била доста по-добра, в случай че преходът от количествено облекчение и ниски лихви се случваше на фона на стопански напредък. Световната стопанска система обаче последователно губи движещата си мощ и разликите сред развитите стопански системи нарастват. В резултат на това волатилността на финансовите пазари диктува протичащото се, което е извънредно тревожно за вложителите и портфейлите, които ръководят, написа основният стопански консултант на Allianz Мохамед Ел-Ериан в коментар за Financial Times.

Причините

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Според Ел-Ериан търговците и вложителите занапред осъзнават новата действителност на строга ликвидност – Федералният запас и Европейската централна банка (ЕЦБ) алармират за желанията си да затегнат паричната политика макар увеличаващите се доказателства за " деликатни " стопански и пазарни условия.

В дълго чакания преход от тласъци от централните банки структурните промени и фискалната политика трябваше да поемат удара. Но това не се случва, защото множеството от развитите страни – като се изключи Съединени американски щати, занапред одобряват ограничения за поощряване на икономическия напредък, счита Ел-Ериан. Според икономиста разочароващите данни за икономическия напредък през третото тримесечие са задоволителен знак за забавянето на международната стопанска система, а несигурността, предизвиквана от Brexit, изменящата се политическа среда в Германия, както и напрежението сред Рим и Брюксел могат да имат спомагателен отрицателен резултат.

Опасност и за разрастващите се стопански системи

Но заплаха има и за разрастващите се стопански системи поради прехода от синхронизиран стопански напредък в развитите страни до нисходящата наклонност тази година. В резултат на това повишаването на $ е проблем за страни със обилни стопански несъответствия, изключително в частния бранш.

Ел-Ериан разграничава три неотложни провокации за капиталовите портфолиа – механически, поведенчески и такива, които произлизат от растежа на пасивното вложение.

Дългият интервал на ликвидност насърчи вложителите да насочат прекомерно доста средства в избрани браншове. Последиците от това се виждат ясно в обезценяването на акциите на софтуерните компании и борсово търгуваните фондове, счита той. " Внезапните залитания в цените на финансовите активи могат да накарат вложителите да продават на доста по-ниски цени ", написа Ел-Ериан. Тaзи динамикa пък се ускорява от избора на пасивни и други вложения в индексни фондове. Това лимитира потребността от капиталови умения, нужни за навигация в по-малко ликвидна и по-разнородна международна стопанска система, счита вложителят.

" За да се облекчи рискът, диверсифицираното портфолио би трябвало да бъде съпроводено от по-задълбочен метод към планирането на непредвидени обстановки за такива събития, които надали ще се случат, само че биха имали огромно влияние ", приключва Ел-Ериан.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР