[Shutterstock] Още по темата Десетте акции на 2017-та година На

...
[Shutterstock] Още по темата Десетте акции на 2017-та година На
Коментари Харесай

Десетте акции на 2018 г.

[Shutterstock] Още по тематиката
Десетте акции на 2017-та година

На БФБ още веднъж е забавно, вижте кои компании избират анализаторите
6 яну 2017
Десетте акции на 2016 година

Кои ще са най-атрактивните борсови вложения съгласно анализаторите и какво ще дефинира посоката на пазара
8 яну 2016
Десетте акции на 2015 година

Кои ще са най-атрактивните борсови вложения съгласно анализаторите и какво ще дефинира посоката на пазара
9 яну 2015
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Дори и финансовите специалисти драговолно признават, че да познаеш какво тъкмо ще се случи на борсата година напред е по-скоро демонстрация на шанс, в сравнение с умения. Затова и постоянно прогнозите не се сбъдват. 2017 година не беше такава и приблизително предсказаните от анализаторите 13% растеж на SOFIX се припокриха съвсем изцяло с действително записания от показателя растеж - 15.5%. Това беше и най-точната прогноза за последните съдбовно звучащи 13 години, в които " Капитал " изготвя обичайна анкета за десетте най-перспективни акции съгласно участниците на пазара.

Това наподобява като нелоша опция за приход на фона на банкови лихви стабилно под 1% и даже клонящи към нулата. А също така съгласно анализаторите може и да се повтори ненапълно, въпреки за 2018 година те да дават най-консервативната оценка в историята на класацията. Средната прогноза е за нови 10.2% растеж на SOFIX, като в салдото на мненията единствено един от осемте взели участие планува спад.

Алтернатива на нулата

" През 2018 година пазарът ще остане движен от вложители, търсещи рентабилност поради неналичието на други възможности за спестяванията им ", счита Татяна Пунчева-Василева от " Елана ", като това мнение се споделя и от множеството интервюирани.

Според Веселин Радойчев от ПФБК ниските лихви ще са катализатор и по още една линия: " Продължаващият спад на лихвите по новите заеми основава спомагателен тласък за нарастване на ливъриджа както на равнище компании, по този начин и на равнище вложители, което в допълнение уголемява капацитета за растеж на пазара. "

Позитивното развиване на световната стопанска система и покаченият кредитен рейтинг на България също са посочвани като плюсове. " Според мен вътрешното търсене ще остане водещо за растежа на Брутният вътрешен продукт през идните две години. Съответно родните компании могат да се възползват от удобната среда и при съществуването на положителни финансови резултати пазарните участници ще проявят мощен интерес към техните бизнеси ", разяснява Красимира Паунина от " Селект асет мениджмънт ".

На другият полюс в упованията си е Гено Тонев от " Юг маркет ": " Корекция или мечи пазар - няма особена разлика в терминологията, в случай че в последна сметка завършиш годината със загуби от порядъка на 10 - 20 на 100, без значение от това на кой пазар инвестираш. Очаквам тъкмо това да следим през 2018 година, въпреки да не е наложително охлаждането да стартира на 1 януари. Колкото и да не ми се желае, капацитетът на българските бизнесмени се изчерпва с вложения в няколко бранша, в които страната и/или Европейски Съюз наливат пари, до момента в който същински печелившите в дълготраен проект не престават да се оправят сами и кой както може. "

Като фактори, които могат да привлекат интереса и погледите на непознати вложители, се показват още започващото европредседателство, както и възможен прогрес на България по приемането в еврозоната. Анализаторите виждат капацитет за инвеститорски интерес и поради относително атрактивните пазарни съотношения на локалните компании на фона на района, само че някои регистрират и че по тази причина си има причина. " Основният минус на нашия финансов пазар е незадоволителният брой качествени компании, за които можем да кажем, че имат доста конкурентно преимущество и благоприятни условия за забележителен напредък в световен проект. Това понижава вероятността за дълготраен растеж на БФБ с изпреварващи темпове по отношение на ЦИЕ или Румъния да вземем за пример ", предизвестява Михаела Ранчинска от " София интернешънъл секюритис ".

Класическа рокада

Свидетелство за последното изказване е, че при определените от анализаторите топ 10 компании няма особени изненади и седем от тях повтарят миналогодишните. На върха челните позиции още веднъж си разменят " Монбат " и " Софарма ", като този път последната надвива, влизайки в селекцията на седем от осемте участника. Традиционно високата оценка се обосновава най-много с добър и открит мениджмънт и ясно комуникирани бизнес проекти. Именно това са и факторите, вкарали за пръв път в класацията дребния производител на радиатори " Корадо ", който в последните години направи внезапен завой към гласност и покачване на ликвидността на акциите му.

Очаквания за висока рентабилност вкарват в десетката и компании, които са в процедура по продажба и при възможни покупко-продажби на висока цена би следвало новият мажоритарен притежател да насочи търгово предложение да изкупи и дяловете на дребните акционери. Това са и главните претекстове на анализаторите да гледат с очакване към двете сдружения на CEZ и към Първа капиталова банка. Сред водачите към този момент обичайно място намират и някои компании с предвидим бизнес и устойчива дивидентна политика като " Фонд за недвижими парцели България ", " Албена " и " Агрия груп холд ".

Свежи сили

Това, което анализаторите чакат да раздвижи в допълнение борсата, е излизането на нови компании на нея. " На хоризонта са и няколко забавни нови обществени предлагания, чиято реализация може да даде спомагателен подтик на целия пазар ", изяснява Татяна Пунчева-Василева. Надеждите на участниците са обществени да станат по-големи качествени компании с капацитет за по-сериозна капитализация, което може да притегли и непознати вложители. " За това сякаш към момента не се намират съществени тласъци ", отбелязва Михаела Ранчинска.
Ако въпреки всичко такива се намерят, те могат да стартират да лекуват и хроничната болест на българския финансов пазар - ниската ликвидност. " Необходими са още доста старания от страна на всички заинтригувани страни, с цел да се поддържа непрекъснат интерес към борсата от локални и задгранични вложители, а освен да се надяваме на позитивни " еднократни резултати " понякога ", заключава Красимира Паунина. Методология

В анкетата се включиха 8 участници*. Tе показаха 10 акции и ги класираха съгласно упованията си до каква степен ще съставляват добра инвестиция през идната година - колкото повече точки, толкоз по-перспективно е сдружението съгласно съответния анализатор. Акцията, класирана преди всичко, получава 10 точки, за второ място - 9, и по този начин до 1 за последното, десето, място. Анализаторите показаха общо 33 сдружения, като обясниха за какво са предпочели всяко от тях. В таблицата акциите са класирани по брой точки. За спомагателна обективност е въведен още един аршин - какъв брой от интервюираните са присъединили съответната компания в класациите си. Така даже и с по-малко точки една компания може да е перспективна, в случай че е в полезрението на повече пазарни участници. За 10-те водещи акции публикуваме и част от мненията на анализаторите**.

-------
* В анкетата участваха представители на: " Булброкърс ", " Елана трейдинг ", " Карол капитал мениджмънт ", Първа финансова брокерска къща, " Селект асет мениджмънт ", " Скай ръководство на активи ", " София интернешънъл секюритиз " и " Юг маркет "

** Класацията отразява настроенията и упованията на интервюираните брокери, анализатори и портфолио мениджъри. Тя се основава на прогнози, за които няма сигурност, че ще се осъществен, и не претендира за акуратност и пълнота. Класацията и материалът към нея имат напълно изчерпателен темперамент и не съставляват предложение за покупка или продажба на скъпи бумаги. Участниците в анкетата може да имат акции или да ръководят портфейли на клиенти, включващи акции на някои от посочените от тях или от други участници сдружения

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
#1 Софарма

" Силните финансови резултати през актуалната година усъвършенстват фундамента на сдружението и капацитета за растеж на цената на акцията. Това, което го лимитира сега, е излизането на най-големия миноритарен акционер " Ромфарм " и оповестената минимална цена на неговия дял. Докато той е в портфейла на " Ромфарм ", цената на акцията мъчно би записала значителен растеж. В средно- и дълготраен проект сполучливото привършване на регистрационния развой на " Табекс " в Съединени американски щати ще изведе сдружението до изцяло разнообразни равнища на оценка. "
Веселин Радойчев, ПФБК

" Очаквам по-малък напън по позицията от огромни пакети, което ще спомага за повишаване на цената на акциите на тази добра компания. "
Владислав Панев, ръководител на съвета на шефовете, " Скай асет мениджмънт "

" Ръст на приходите от продажби на външни пазари, над 18% растеж в цената на акцията за последната година, облаги. "
Светослава Митишева, брокер, " Булброкърс "

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
#2 Монбат

" Добрият мениджмънт на компанията, както и новите стратегически проекти за разгръщане на бизнеса ще са основни за положителното показване през 2018 година "
Михаела Ранчинска, портфолио управител, " София интернешънъл секюритис "

" Очаквам компанията да набере скорост с новите придобивания, които надлежно да се отразят и в оценката й. "
Татяна Пунчева-Василева, управител " Институционални клиенти ", " Елана трейдинг "

" Амбициозна капиталова стратегия. Определено се утвърждава като една от водещите компании. "
Владислав Панев, ръководител на съвета на шефовете, " Скай асет мениджмънт "

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
#3 ЧЕЗ систематизиране България
" Очаквания за договорка ще се оправдаят, като цената би могла да донесе 25-30 на 100 рентабилност по отношение на настоящите равнища. "
Гено Тонев, портфолио управител, " Юг маркет "

" Очаквания за добра рентабилност от търгово предложение след промяна на собствеността. "
Владислав Панев, ръководител на съвета на шефовете, " Скай асет мениджмънт "

" Очакваното решение за бизнеса на ЧЕЗ в България може да даде забележителен подтик на акцията при започване на 2018 година, само че е и най-големият рисков фактор, обвързван с нея. "
Михаела Ранчинска, портфолио управител, " София интернешънъл секюритис "

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
#4 ФНИ България

" 2018 година ще е основна за фонда, поради упования старт на новата му инвестиция в постройка в " София тех парк ". Макар действителните приходи от нея да има след година, чакам да има резултат върху оценкaта на сдружението по-рано. "
Татяна Пунчева-Василева, управител " Институционални клиенти ", " Елана трейдинг "

" Развитието на новите капиталови планове ще е определящо за положителното показване на акцията през 2018 година Дружеството ще продължи да бъде подкрепяно от мощния пазар на недвижими парцели. "
Михаела Ранчинска, портфолио управител, " София интернешънъл секюритис "

" Очаквам новият взрив на пазара на парцели, на който сме очевидци, да се отрази мощно позитивно на рентабилността на бъдещите капиталови планове на компанията. "
Тихомир Каунджиев, портфолио управител, " Карол "

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
#5 ЦКБ

" Банката поддържа добра финансова адекватност над изискуемия по закон най-малко и сполучливо мина стрес тестванията през 2016 година, като беше една от дребното институции, при които съвсем не се постановиха промени и/или рекомендации. Също по този начин разполага и със относително добър кредитен портфейл и има положителни конкурентни преимущества на пазара при кредитирането, което би следвало да докара до възстановяване на финансовия резултат в средносрочен проект. Акциите се търгуват при цени, които са почти равни на половината от чистата балансова стойност на банката. След придобиването на ОББ от страна на KBC и при възможна нова договорка в банковия бранш инвеститорският възторг към ЦКБ би се повишил доста. "
Красимира Паунина, портфолио управител, " Селект асет мениджмънт "

" Очаквам мощни годишни резултати, които да потвърдят фундаменталната подцененост на акциите на банковата институция и да доведат до доста по-висока пазарна оценка на сдружението. "
Тихомир Каунджиев, портфолио управител, " Карол "

" Интересът към банковия бранш ще се ускорява през годината. "
Владислав Панев, ръководител на съвета на шефовете, " Скай асет мениджмънт "

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
#6 Агрия груп холд

" През последните години компанията се развива извънредно сполучливо в областта на земеделските стопанства. Очаквам мощен финансов резултат и преосмисляне на дивидентната политика. "
Тихомир Каунджиев, портфолио управител, " Карол "

" На фона на останалите обичайни бизнеси на БФБ земеделието остана на назад във времето през последните месеци. Очаквам слаба година за сините чипове и индустриалните компании като цяло и завръщане на интереса към компании от този бранш и в частност към потвърдени спечелили като " Агрия груп ".
Гено Тонев, портфолио управител, " Юг маркет "

" Добър мениджмънт, придобиване и увеличение на личната земя, придобиване на голям брой по-малки компании и разширение на активността. "
Светослава Митишева, брокер, " Булброкърс "

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
#6 Албена

" Албена " сподели много добра доходност тази година заради по-силния туристически сезон. Очакваме още по-добро показване през 2018, главно заради целогодишната употреба на нововъведения 5-звезден хотел и продължаващите вложения в повишение на категорията на хотелската база. И през идната година се чака страната ни да продължи да се възползва от проблемите на конкурентните дестинации, като чакаме " Албена " да успее да осъществя по-високи цени, надлежно по-висока облага. ",
Боян Гиргинов, ПФБК

" Пренасочването на туристи от Турция и Северна Африка към нашите ширини е мощен фактор. Ако сдружението успее да се възползва от цялостната обстановка, то го чакат светли дни. Перспективни дъщерни сдружения. "
Светослава Митишева, брокер, " Булброкърс "

" Атрактивни равнища за влизане в компанията в края на 2017 година "
Владислав Панев, ръководител на съвета на шефовете, " Скай асет мениджмънт "

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
#8 Корадо България

" Добро показване през 2017 година, което чакаме да продължи и през идната година. "
Михаела Ранчинска, портфолио управител, " София интернешънъл секюритис "

" Последователната политика на мениджмънта ще даде нов подтик на акцията. "
Татяна Пунчева-Василева, управител " Институционални клиенти ", " Елана трейдинг "

" Добър мениджмънт, пазарна агресия и постоянна позиция на финансовия пазар. "
Светослава Митишева, брокер, " Булброкърс "

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
#9 " БФБ - София "

" Положителните настройки за родния финансов пазар допускат положително показване на борсовия оператор, защото финансовите резултати на " БФБ - София " са директно свързани с него. Разкриването на нови пазарни сегменти дава спомагателни благоприятни условия за развиването на търговията. Не на последно място, този резултат би бил заздравен и от вероятно IPO на огромна непублична компания, което би повишило общият интерес към пазара. "
Красимира Паунина, портфолио управител, " Селект асет мениджмънт "

Очакваната (все още) облага на енергийната борса би трябвало да даде подтик на финансови резултати на БФБ. Достигнатата оптималната цена от 5.6 лева./акция демонстрира оценката на вложителите за капацитета от този резултат. " Йордан Петров, ПФБК

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
#10 ПИБ

" Благоприятната макроикономическа среда и фрапантният спад на цената на привлечения запас усъвършенстват вероятностите пред банковия бранш. Подобрението на финансовите резултати и качественото адресиране на рекомендациите от прегледа на качеството на активите трансформират ПИБ в подобаваща инвестиция за експозиция към бранша. "
Веселин Радойчев, ПФБК

" Банката извършва сполучливо рекомендациите, отправени към активността й, след стрес тестванията през 2016 година През годината от институцията започнаха дейности за осъществяване на финансови лостове, които в допълнение да усилят капацитета й за предстоящ напредък, в това число посредством неразпределяне на осъществената облага, понижаване на рисковите експозиции и диверсифициране на кредитния портфейл. Съответно от интернационалната организация Moody`s покачиха дълготрайния рейтинг за депозити на ПИБ до B1 със постоянна вероятност. При възможен интерес от основен стратегически сътрудник и/или вложител банката ще остане и през 2018 година в инвеститорския фокус. "
Красимира Паунина, портфолио управител, " Селект асет мениджмънт "

" Очаквам компанията да бъде заслужено оценена при възможна бъдеща процедура на продажба на забележителен дял от капитала. "
Тихомир Каунджиев, портфолио управител, " Карол "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР