[Shutterstock] Още по темата Авто е-волюция Макар и непроменени по

...
[Shutterstock] Още по темата Авто е-волюция Макар и непроменени по
Коментари Харесай

Тротинетките вече не са за деца

[Shutterstock] Още по тематиката
Авто е-волюция

Макар и непроменени по размери батериите на новите модели електрически автомобили имат с до 86% по-голям потенциал
3 авг 2018
Spark удвои броя на електрическите автомобили си в София до 60

Компанията за споделени транспортни услуги възнамерява 20 000 клиенти и 100 електрически коли до края на 2018 година
4 апр 2018
Дай ток за колелото ми

Електрическите колела са доста добра опция за напредване в града и отвън него
12 окт 2017 Градската подвижност по целия свят непрекъснато търпи революционни промени – най-много поради бързото развиване на пазара на електрически транспортни средства. Усъвършенстването на батериите и системите им за зареждане по време на придвижване трансформира артикули, които единствено преди 1-2 години се считаха за детски играчки, в знак на по-уредения градски живот.

И до момента в който електрическите автомобили са отвън бюджета на 99% от жителите на България, електрическите тротинетки от ден на ден притеглят внимание и се употребяват освен за развлечение, само че и за работа. Да, в действителност идването с електрическа тротинетка не придава същата тежест в българското общество, каквато дава първокласната лимузина. Но потреблението й за ежедневния маршрут из града може да реши доста проблеми и да даде самостоятелност от нередовния и некомфортен градски превоз.

Какви са плюсовете

Малките размери и електрическият мотор вземат решение няколко казуса, които велосипедите да вземем за пример не могат. Предвижването с колело значи, че би трябвало да има обезпечено място, където да го заключваме, с цел да не бъде отмъкнато от нечии сръчни ръце. А в по-горещите дни велосипедистите би трябвало и да имат къде да вземат душ. За съпоставяне скутерите се сгъват, тежат 10-12 кг и могат постоянно да бъдат към нас, като даже елементарно влизат в рейса, в случай че се наложи да бъдат комбинирани няколко типа превоз. Използването им не включва физически старания. Повечето модели могат да транспортират ефикасен товар от 100 км и имат пробег от към 20 километра при скорост до 25 км/ч, заради което не са подобаващи за деца. Батерията се зарежда напълно за не повече от 5 часа от общоприетата контактна мрежа. Разходите за електричество са близки до нулата, като разходът на батериите е към 1 kWh на 100 км. Според данни на един от водещите онлайн магазини у нас emag търсенето на електротинетки у нас е зачестило през тази пролет. За първите 7 месеца на годината са били продадени 5 пъти повече такива продукта, в сравнение с през същия интервал на 2017 година

Какви са проблемите

За сметка на това обаче дребните им гуми мъчно се оправят с паветата, а вместо това изискват гладка и равна пътна настилка, каквато у нас меко казано не доминира. Също по този начин електрическият мотор, който е инсталиран нормално в една от гумите, има мощ от към 1 конска мощ и не може да катери нанагорнища над 15°. А и поддръжката на електротротинетките у нас е затруднена. В магазините за колела всеобщо към момента не са ги припознали като пазар, който да обслужват, заради което липсват налични аварийни елементи, както и потенциал по какъв начин да се сервизират при общоприети проблеми, като спукана гума да вземем за пример.

Как да изберем

При избор на подобен артикул всичко зависи от дневния пробег, който планираме да изминаваме с електротинетката. Най-скъпото, а и най-тежкото в нея са батериите. Тоест в случай че дневният маршрут е до 5 км в едната посока, то може купувачът да се спре и на леки версии до 7 км. Така ще може и по-лесно да го придвижва, а и ще заплати по-ниска цена.

Тежките тротинетки обаче с изключение на повече пробег имат и два други плюса – по-стабилни са на пътя и могат да устоят на повече килограми натоварване. Най-голямото предложение на скутери е онлайн, което значи, че тротинетката не може да бъде пробвана преди приемане. Затова е добре да помним, че потребителите в Европейски Съюз имат право на 14 дневен период, в който да върнат стоката, закупена от интернет и да получат парите си, без да показват причина за повреждане на договорката. В подобен случай нормално се заплащат разноските за доставката. Обикновено скутер втора употреба не е добра оферта, защото мъчно могат да се реши положението на батерията. Препоръчително Хубаво е да се избират модели с най-малко 6 месеца гаранция на батерията.

Поддръжка на батерията

Батерията е най-скъпият съставен елемент на електротротинетките и по тази причина изисква особено внимание. Обикновено разрешава сред 300 и 500 цикъла на зареждане. Добре е съхранението да става на закрито, надалеч от директна слънчева светлина и топлота, както и скутерът да е предпазен от влага. Стремете се постоянно да зареждате, преди зарядът в акумулатора да падне под 10%. Ако скутерът няма да се употребява известно време, преди този момент батерията би трябвало да бъде заредена на към 80%.

За край ще споменем, че съгласно закона за Движение по пътищата електрическите скутери попадат в категория L1e – моторни транспортни средства с две колела и скорост до 45 км/ч и оптималната мощ на електродвигателя 4 kW. Практиката демонстрира, че все още това предписание по-скоро не се съблюдава прецизно, още повече че с велосипед, задвижван със лична мощ, могат да се развият повече от 45 км/ч. В Съединени американски щати стартира война на микромобилността

В Съединени американски щати и по-специално Калифорния, където времето разрешава, в границите на една година се нароиха няколко компании, които отдават краткосрочно електрически тротинетки през мобилно приложение. Това е така наречен бизнес за " безстоянково " (dockless) отдаване на средства за градска подвижност, т.е. скутерите се оставят непосредствено на тротоара, а не се заключват за стоянка. В някои градове даже се стига до такава степен огромният брой електроскутери да " замърсяват " пешеходните зони, за което една от компаниите неотдавна заплати 300 000 $ за извънсъдебно съглашение с локалните управляващи. Компании като Bird, LimeBike, BlueDuck и Spin се конкурират между тях в импровизирано оповестената " Война на микромобилността ". Таксата е 15 цента на всяка минута, което излиза към 10 $ на час, а електрическите тротинетки са едно от най-популярните средства за изминаване на така наречен финален километър - разбиране, описващо достигането от спирка на публичния превоз до крайната дестинация.

Някои модели, които се оферират у нас
Xiaomi M565
Цена: 800 лева
Пробег: 30 км (капацитет на батерията: 7800 mAh)
Макс. скорост: 25 км/ч
Има система за потребление на силата при прекъсване за зареждане на батерията и увеличение на пробега й. Има и режим " крузконтрол ", който поддържа непрекъсната скорост от 18 км/ч, като автоматизирано подава повече мощ при нанагорнище. По този метод освен прави ръководството по-лесно, само че и силата от батерията се употребява по-ефективно. Този режим не се предлага при влажни настилки и претрупан път. Всички данни за потенциала на батерията, потребления режим са видни от мобилно приложение, което се свързва с bluеtooth със скутера. Освен това има създадени приложения от трети страни, посредством които може да се " прочете " информация за положението на всяка една от батериите в акумулаторния отсек, което да помогне при възможната им замяна. Takira Tank
Цена: 1169 лева
Пробег: 20 км (12 Ah)
Макс. скорост: 32 км/ч
Подходящ за по-дълъг пробег, защото има по-мощен мотор, който може да развива над 30 км/ч и също по този начин е оборудван със седалка за в допълнение улеснение и по-големи колела с размери 10 инча. Те подсигуряват повече комфорт при прекосяване през сектори с неравномерен терен. 2Drive W3
Цена:659 лева
Пробег: 30 (8.8 Ah)
Макс. скорост:25 км/ч
Сравнително лек модел, тежащ единствено 11 кг. с дребни размери, което разрешава улеснена подвижност и предпазване. Има електрическа спирачка, която може да обезпечава спомагателен заряд за батерията при придвижване. Тя обаче не може да се употребява за внезапно прекъсване, следователно се предлага потреблението на задния калник. Максималният товар по спецификация е цели 120 кг, само че би трябвало да се има поради, че относително по-малките гуми с радиус 8 инча значат, че предвижването на такава маса е допустимо единствно при напълно еднакъв терен. Алтернатива:
Motoretta
Цени: 2999 лева./5999 лева
Пробег: 60/120 km (20 Ah/40 Ah)
Макс. скорост: 45 км/ч
Този модел не влиза в категорията на тротинетките, а е скутер, само че го загатваме, защото е стилна серийна разработка на млада русенска компания. Има два разновидността – с гелови акумулатори за 60 км пробег и с литиево-йонни за 120 км, което мощно се отразява на цената. Разходът на 100 км е към 1 лев, а макар че елементарно транспортира двама души, скутерът е относително лек. Големият му плюс е, че има оторизирани сервизи в София, Варна, Бургас и Русе, а компанията също по този начин работи по монтирането на брандирани зарядни станции в заведения, които да обезпечат безвъзмездна сила на клиентите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР