[Shutterstock] Осемдесет процента от професиите на бъдещето все още не

...
[Shutterstock] Осемдесет процента от професиите на бъдещето все още не
Коментари Харесай

Пазарът на труда от бъдещето

[Shutterstock] Осемдесет % от специалностите на бъдещето към момента не са измислени, споделят мъдри хора от огромни трибуни през днешния ден. А " Какъв ще станеш като пораснеш? " е замайващ въпрос, който родителите би следвало да задават с едно мислено. Голямата ни цел е да образоваме уместно децата, при изискване че три четвърти от днешните студенти ще работят нещо, което към момента не сме го измислили.
Децата обаче нямат сходни терзания. И тъй като бъдещето е в техните ръце, взехме решение да се допитаме точно до тях по отношение на специалностите, които биха били перспективни след трийсет години. Срещнахме се с четири хлапета на по 10 години, които ни осведомиха за цели шест евентуални професионални занимания на бъдещето.

Ива

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ива е креативна персона - обича да свири на пиано и има зад тила си дребни театрални изяви. Винаги носи на разположение куфарче с художнически принадлежности, с цел да се отдаде на порива за изобразяване, когато я споходи. Но най-много се увлича по историята – обичаният й предмет в учебно заведение. Най-интересни са й египетската цивилизация и Древна Гърция. Набързо може да ти изброи имената на по-важните божества и богове от която и да е от двете цивилизации и да ти опише кой от тях защо е бил виновен в исторически проект. Това, за което е я грижа най-вече обаче, е планетата и подготвени ли са хората да я пазят. Затова Ива изобрети нова позиция на пазара на труда.

Професия: Учител в учебно заведение за природата на Земята

" Професията, която мисля, че ще съществува сигурно, е преподавател в учебно заведение за природата на света. Те учат хората по какъв начин да се грижат за животните и растенията и да не замърсяват. В това учебно заведение хората учат и схващат. То се посещава от възпитаници от всички възрасти – деца, родители всички, които замърсяват. Става по този начин: учителят се разхожда измежду природата и когато забележи, че някой изхвърля отпадъци, го убеждава да посети това учебно заведение, с цел да може да се научи по какъв начин да се грижи за природата, без да я замърсява.

Училището се намира в гората, не доста надалеч и може да се стигне с кола. Направено е от паднали пръчки от дърветата, които се употребяват като естествени материали и не замърсяват. Ето тук, виж по какъв начин съм направила прозорците с две пръчки ей по този начин. А покривът се отваря и затваря, с цел да влиза слънчева светлина, тъй като вътре няма лампи. Слънцето служи и за отопление.

Учителите в това учебно заведение идват от разнообразни страни и приказват разнообразни езици, с цел да могат хора от целия свят да го посещават. Първоначално вършат тест на всеки възпитаник и го изпращат в друг клас. Например учат математика с растения. Също по този начин те самите се учат да отглеждат растения и да се грижат за тях. "
Божидар

Божи е млада вяра за българския баскетбол, футбол, колоездене, тичане на къси и дълги дистанции и правене на бели, преди някой възрастен да е съумял да разбере какво и от кое място се е случило. И тъй като прекарва всеки свободен ден измежду природата дружно със фамилията си, му хрумва концепцията по какъв начин в бъдеще хората ще съумеят да съберат бъдеще и минало на света в едно.

Професия: Пазител на праисторията на света

" Това е един зоолог, който е доста интелигентен и е върнал времето обратно с технологии. Изобретил праисторически парк, който се намира в някаква дива джунгла. Живее в дървена барака в парка, тъй като е безпаричен, само че не му трябват пари. Успял да върне още веднъж динозаврите и те живеят в парка му. Има проект за някакво богатство. Ей тук, в профил, има мазе. Има кристал, който е намерил, още когато е бил дивак. Ако динозаврите стартират да вършат нещо неприятно, той хваща кристала с някакви специфични ръкавици и когато го допре до динозавъра, той изчезва и влиза в кристала.

Понякога зоологът кани хората да прегледат динозаврите. Ако хората са доста деликатни, могат да се разходят към динозаврите и да ги видят от близко. "

Гоги

Без Гоги в учебно заведение е невероятно да се пусне интерактивна дъска, да се свържат кабели, жици, букси и компютри, тъй че техниката да потръгне и дружно с нея и часа на учителя. Той е отговорникът за актуализиране на каквото и да е, създадено след 2015 година, дебъгване на същото и изобщо Гоги е посредник сред хората и технологиите. Ако специалността програмист към момента е толкоз настояща във времето, когато децата ще са възрастни, Гоги ще води лекциите в университета по програмиране. Това, което го тормози обаче, е, до момента в който той държи под око технологиите, кой ще се грижи за планетата. Затова съгласно него една от сполучливите сфери за професионална изява би била тази на горските служители на реда.

Професия: Добър горски служител на реда

" Има горски служители на реда, доста на брой, които наблюдават дали някой не замърсява гората и тогава отиват да си поговорят с него. Тези служители на реда не са облечени с униформи, а с елементарни облекла и не можеш да ги разпознаеш, в случай че ги срещнеш. Хората, които вредят на природата, не знаят, че това са служители на реда и по тази причина не бягат от тях. Като видят, че някой прави нещо, което може да навреди на природата, служителите на реда отиват при него и с положително стартират да ги трансформират в положителни хора. Това става с думи, не с наказване или санкция.

Тези служители на реда изясняват на нарушителите какъв брой е добра природата, какви положителни неща прави за нас, по какъв начин тя ни е основала. Докато най-сетне не стане и хората не схванат, че са сбъркали. "

Йоана

Йоана е добродушно на тип дете, в чиято глава концепциите и въпросите се раждат със скоростта на светлината. Тя обича природата и знае доста за планините, обича да кара ски, а измежду последните й пристрастености е катеренето. В учебно заведение същински се вълнува от историята и може да споделя за империята на инките с часове. Една от фантазиите й е да стане ветеринарен доктор, с цел да може да оказва помощ на животните. Замисляйки се за бъдещето на пазара на труда обаче, Йоана си показа цели три специалности, които биха били перспективни. Ето ги:

Професия: Учител на възрастни хора

" Това са учители, които са основали учебно заведение, където учат възрастни хора. Тези хора от дълго време са огромни, само че тъй като желаят да научат всякакви неща, тези учители им оказват помощ. Така възрастните хора могат да научават нови неща и да им е по-интересно и занимателно, нищо че към този момент са остарели или заболели. "

Професия: Програмист доктор
" Това е доктор, който лекува не с медикаменти, а прави специфични стратегии, които лекуват хората по-лесно и бързо и хората се излекуват изцяло. "

Професия: Писател на сбъдващи се книги
" Това е един публицист, който написа книги, които се сбъдват, само че не незабавно, а след време. Всичко, което е разказано в историята, става действителност. Тук е написал една история за едно дърво, което ражда невероятни плодове. И след известно време в действителност тази история се случва. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР