[Shutterstock] Определено годината в селското стопанство беше белязана от чумата

...
[Shutterstock] Определено годината в селското стопанство беше белязана от чумата
Коментари Харесай

Най-динамичните селскостопански компании: Доминацията на зърното

[Shutterstock] Определено годината в селското стопанство беше белязана от чумата по свинете, която засегна и няколко индустриални ферми в България. Това унищожи към 20% от производството на свинско в страната. През 2018 година този резултат не се усещаше, въпреки чумата да навлезе в България още тогава. Като цяло през предходната и тази година нямаше други съществени разтърсвания в бранша.

" Селското стопанство продължава да се носи по инерцията от последните 7-8 години с брутен резултат към 3.9 милиарда лв. по непрекъснати цени и оптимални отклонения в границите на 9-10%. Зад тази привидна неподвижност се крие продължаващо вътреотраслово преструктуриране. Докато зърнопроизводството продължава да покачва своята продуктивност, отглеждането на животни и по-специално говедовъдството, което е главен бранш, към момента търси основа за стабилизация. Общата софтуерна назадничавост в посоки като плодове и зеленчуци изисква голямо внимание и вложения, с цел да стартира да се вижда трайно отражение в статистиката ", разяснява пред " Гепард " Николай Вълканов от консултантската компания " Интелиагро ".

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Топ 20 от най-динамичните компании в бранша в " Гепард " е кондензиран най-вече с търговци на зърно, зърнопроизводители, един овощар, етерични култури и малко животновъди.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Тютюневият водач

Лидер в класацията е " Норд табак " с растеж на приходите от 400%. Шуменската компания се занимава с преправка и търговия с тютюн и е основана през 2011 година, когато " Норд табак – Никотиана " е преобразувано на две сдружения – " Норд табак " и " Никотиана лийф ". Собственици на компанията са Иван Биларев и Елеонора Тончева с по 50%. Биларев беше изпълнителен шеф на " Булгартабак холдинг " по време на приватизацията му през 2011 година, а по-късно няколко години остана негов пълномощник и участваше в управленията на някои от дъщерните му сдружения, измежду които и Lafka. В управата на " Норд табак " табак има и лица, които развиват " Индустриален парк Шумен " – Тончо Тончев и Николай Тончев.

На второ място е " Търговска компания ", която е част от " Амета холдинг " - един от най-големите производители на пилешко месо в България, чиято активност е съсредоточена към Разград. " Търговска компания " има зърнохранилище и търгува със зърно, като точно покачването на размерите е довело до растеж и на финансовите резултати, излиза наяве от отчета за активността.

Овощарят от Първомай

Тройката се затваря от " Доян агро ", компанията, която е единственият представител на овощарството в класацията – в тази ситуация ябълки и сливи. През 2013 година компанията влага над 5 млн. лева в хладилна база за предпазване на плодове и зеленчуци с 3000 тона потенциал, а последната информация в медиите за компанията е самодейността й за основаване на ябълкови градини с още няколко компании в региона на Първомай. От годишният доклад обаче се вижда, че компанията е продала " Плодохранилище " (хладилно съоръжение) дружно със земята и активите му, откъдето идва най-вероятно и растежът на приходите, което е с еднократен резултат. Опитите на представител на " Капитал " да се свърже с представител на компанията останаха без триумф. Производството на ябълки в България е забавно, защото един от най-слабо застъпените овощни производства, а страната от експортьор преди години се трансформира във вносител, като родното произвеждане сега е под 20% по разнообразни оценки.

Мнозинство на зърното

Класацията е доминирана от производители на зърно, търговци и фуражни фабрики - " Дичия ", " Сънойл ", " Силвърсан България ", " Ясмин 96 РР ", " Агро мел 2011 ", " Кооперация Зора ", " Елкофал ", " Дивес плюс ", " Хикс " и други. Това надали е изненада - зърненият бранш през годините беше най-силно субсидиран и резонно огромна част от ресурса се насочи към него. Освен това за него има добре развита инфраструктура и огромни интернационалните пазари. За страдание всичко това се случва за сметка на другите браншове на земеделието като зарзаватчийство и зеленчукопроизводство.

Резултатите на зърнопроизводителите са мощно подвластни от цените на интернационалните пазари, които се отразяват и на вътрешния, само че и от равнищата на рентите, които също се повишаваха последните години. Основна част от зърното, добито тук, обаче се изнася. През предходната година цените бяха удобни за производителите. В случая в " Гепард " обаче се приказва по-скоро за дребни производители, с няколко изключения, като " Агромел 2011 " и " Силвърсан ", които имат доходи над 50 млн. лева Големите зърнени компании и групи в България имат доходи от над 150 млн. лева ( " Билдком ", " Севан ", Агрия груп холд ", които са в К100) и разполагат с доста огромни зърнобази, а някои и даже пристанища.

" В по-далечен проект мисля, че българското произвеждане ще се изправя пред все по-убийствена конкуренция на световния пазар. Разрастването на земеделското произвеждане в страни като Бразилия, Русия, Индия, Китай с мащабите на тези страни значи, че България няма никакъв късмет при всеобщото произвеждане, тъй като маржовете ще продължат да се изпиляват. Същевременно изоставаме с шеметна скорост от развиването на технологиите у пионери като Холандия, Италия, Съединени американски щати. Всичко това ме кара да мисля, че бъдещето на бранша у нас няма да зависи в толкоз огромна степен от днешните играчи, а от тези, които ще дойдат на тяхно място ", разяснява Николай Вълканов. Според него няма да има смяна във външните фактори – климат и условия за интернационална търговия.

Единствените компании, които се занимават с отглеждане на животни, в топ 20 са " Златна буца ", която отглежда крави край Сухиндол, както и " Ню лайф - Валентина Йорданова " с ферми за патици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР