[Shutterstock] Обичайните заподозрени за лошото качество на въздуха обикновено са

...
[Shutterstock] Обичайните заподозрени за лошото качество на въздуха обикновено са
Коментари Харесай

Internet of Things #10: Знаем ли какво дишаме

[Shutterstock] Обичайните обвинени " за неприятното качество на въздуха нормално са колите. На процедура обаче надалеч по-голяма " заслуга " (особено отвън рамките на задръстения столичен град) имат комините на индустриалните предприятия, както и огромна част от самите нас – изключително в по-хладните дни на годината.

Може би не си давате сметка, само че към 40 на 100 от всички българи отопляват жилищата си с твърдо гориво – страна или въглища. Това сочат и данните от национално представително изследване на организация " Маркет линкс ", извършено в края на предходната година. Още по-лошото е, че над половината от хората не вършат връзка сред този факт и влошеното качество на въздуха, респективно нарасналото количество респираторни и белодробни болести, от които българите страдат. И то в случай, че над 90 на 100 от употребяваните отоплителни системи с твърдо гориви са с незадоволително добра успеваемост и надлежно отделят повече нездравословни излъчвания.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Затова първото и най-достъпното нещо, което може да се направи за решаването на този проблем, е да се увеличи информираността на хората. Тук на помощ идват цифровите технологии и по-специално решенията в областта на така наречен " Интернет на нещата " (Internet of Things, IoT), които усъвършенстват градската среда, употребявайки автоматизирано обменящи информация датчици и компютърни системи.

Технологии против замърсяването

Съмсем скоро телекомуникационният оператор Vivacom сполучливо започва първата си умна система за надзор на въздуха в град Търговище. Тя е част от интегрираната платформа Viva Smart city, която компанията стартира да постанова на национално равнище с съдействие с разнообразни общини из цялата страна. Viva Smart city има 5 посоки с 23 разнообразни модула, като смарт-системата за следене на въздуха е единствено един от тях.

" За мен персонално всеки град, който е над 50 хиляди души, би трябвало да има такова решение. На първо място по този начин самите хора ще бъдат спокойни за децата си. Отделно от това порасналите деца, които живеят отвън Бълга- рия, ще могат да знаят какъв въздух дишат родителите им ", разяснява Мирослав Стоянов, районен управител корпоративни продажби на Vivacom за Централна Северна България. В момента системата следи няколко съставния елемент – радиационният декор (естествен и добавен), фини прахови частици, влажността на въздуха, както и съществуването на дъжд. " Хубавото на Smart city платформата е, че тя може да бъде надграждана във всеки един миг ", прибавя Стоянов. Ако в бъдеще кметството реши, че желае да бъде прибавен някой различен съставен елемент или нова функционалност (например премерване на шума), това може да стане когато и да е.В града има мощно развита промишленост и от локалната власт се надяват, че посредством системата ще упражняват ефикасен надзор върху предприятията по повод екологичните правила.
В случая с Търговище диалозите сред телеком-оператора и представителите на локалната власт стартират преди към година и половина. " Постепенно в кметството узряха, че това е бъдещето – консолидиране на подобен вид платформа, която е гъвкава и затвърждава имиджа на всяка една община, че се грижи за своите жители и се стреми да бъде по-иновативна ", добавя Стоянов.

В града има мощно развита промишленост и от локалната власт се надяват, че посредством системата ще упражняват ефикасен надзор върху предприятията по повод екологичните правила.

Хубавото при платформата е, че тя не е единствено за вътрешна приложимост и достъп до нея ще има всеки, обвързван към интернет. " Разработена е и мобилна апликация, която всеки може да си изтегли и да следи данните в действително време. Общината надлежно може да пуска посредством нея предизвестия, когато има нараснало замърсяване на въздуха ", споделя представителят на Vivacom. Отделно в центъра на града има цифрово табло, което ще пресъздава индикаторите от измервателните станции.

Мирослав Стоянов обобщава, че Търговище е една от най-иновативните общини в района, за който дава отговор. Освен модула за надзор на въздуха, тук действа и умна система за видеонаблюдение.

Тя освен разполага със програмен продукт за автоматизирано разчитане на автомобилните номера, само че и обезпечава връзка в действително време към кметството, локалната полиция и даже централата на Министерство на вътрешните работи в София. " Последното е нещо, с което разполагат може би единствено 3 или 4 общини в цяла България ", коментира Стоянов. През последния месец също по този начин в града са открити три нови обществени wi-fi мрежи с огромно покритие с помощта на финансиране, обезпечено по линия от Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР