[Shutterstock] Никога в историята на капиталовите пазари инвеститорите не са

...
[Shutterstock] Никога в историята на капиталовите пазари инвеститорите не са
Коментари Харесай

Коя е компанията, от която ще зависи близкото бъдеще и настроението на борсите

[Shutterstock] Никога в историята на финансовите пазари вложителите не са отдавали толкоз доста значение на една избрана компания, новините към която постоянно дават посока на целия пазар. В момента се случва тъкмо това - всички погледи и очаквания са към биотехнологичната Gilead Sciences. Компанията създава антивирусния препарат ремдесивир, който е основан за битка с Ебола, където обаче се провали. В момента тече многонационално клинично изследване в напреднала фаза, като има очаквания, че медикамента ще има триумф в битката с Covid-19. На 17 април новината в профилирани медицински уеб сайтове в Съединени американски щати, че лекарството демонстрира обещаващи резултати, докара до растеж на Dow Jones 30 със 700 пункта за сесия. Информацията обаче беше неофициална.

Седмица по-късно (на 23 април) на уеб страницата на Световната здравна организация се появи противоположна информация, че клинични проучвания в Китай са посочили, че лекарството няма позитивен резултат. Данните от изследването (което е прекъснато преждевременно) бяха свалени от уеб страницата съвсем незабавно, с обяснението, че се чака самостоятелна инспекция. Но информацията беше обявена от профилираното издания Statnews и незабавно оказа отрицателно въздействие върху тържищата. От Gilead Sciences опровергаха изказванията и завиха, че тестванията не са правени вярно. Темата с тестванията става още по-чувствителна и на фона на проектите за разхлабване на ограничаващите ограничения по света, наливайки доза оптимизъм на пазарите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В момента над 20 компании работят върху медикаменти против Covid-19. Сред тях има както добре известни имена като Bayer и Eli Lilly, по този начин и млади биотехнологични компании. Gilead Sciences обаче е в най-напреднала фаза на клинични проби. Нейното лекарство също по този начин беше посочено от Световната здравна организация и като един от обещаващите претенденти за ефикасен препарат. Предимството му е, че то е минало огромна част от тестванията за сигурност още когато е тествано против ебола и в случай че има резултат за Covid-19 може да бъде пуснато на пазара относително бързо. Затова и пазарите наблюдават с неспокойствие протичащото се към Gilead. От началото на годината акциите й са се повишили с 22%, което не я прави най-печелившата компания в Съединени американски щати, на фона на някои биотехнологични съперници. Пазарното й показване обаче много динамично поради потока от вести към нея.

Gilead Science обаче е съумяла да завоюва доверието на вложителите през последните повече от 20 години със своите разработки на ваксини и медикаменти, които съумяха да се наложат на пазара. Особено в битката с HIV и някои странични болести свързани с него, както и лекарства против хепатит С, първия от които Sovaldi, утвърден в Съединени американски щати през 2013 година Той се смята за първото лекарство, което което дейно лекува хепатит С. През идващите години компанията създава още по-силни лечения против вирусния хепатит, което я трансформира в жертва на самата себе си - голям брой пациенти с хепатит С оздравяват и търсенето на медикаментите й внезапно понижават, показва Мotley Fool. Gilead Science е основател и на лекарството против грип A и Б Tamiflu, като в резултат продава лиценза за произвеждане на Roche.

Този четвъртък Gilead Sciences ще разгласява доклада си за първото тримесечие на годината. До края на месеца (който съответствува с края на тези седмица) се чака и информация за напредъка към ремдесивир. Въпрос, който вложители, акционери и публицисти може да издигнат още по време на конференцията за оповестяване на финансовите резултати. Очакванията на множеството анализатори са лекарството да не се окаже магическото хапче, което незабавно приключва заболяването, само че да има известна успеваемост най-много в ранните стадии след заразяването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР