[Shutterstock] Най-запомнящите се кадри, с които човечеството ще изпрати 2020

...
[Shutterstock] Най-запомнящите се кадри, с които човечеството ще изпрати 2020
Коментари Харесай

Стрела в ахилесовата пета на Бургас

[Shutterstock] Най-запомнящите се фрагменти, с които човечеството ще изпрати 2020 година, са празните улици, площади и културни забележителности в огромните и постоянно кипящи от живот европейски и международни градове. Мащабът и скоростта, с които ковид пандемията сковава света, в този момент постепенно забавят ход и следва вниманието да бъде ориентирано към вторичните, стопански последици от тази рецесия. Едва ли има район в Европа, който ще мине през нея, без да понесе удари - било то от загуба на работни места, през спад на вложенията до изпепеляване на цели браншове като туризма и превоза. Всъщност най-големите губещи измежду районите в този момент са тези, чиято стопанска система се крепи на тези два стълба, а в групата на уязвимите за жалост попада и Бургас.

Добрите вести са, че региона влиза в рецесията със постоянни макроикономически индикатори и с съобразителна локална власт, която приоритизира привличането и задържането на повече IT компании и индустриални предприятия, само че и работи интензивно в посока цифровизация. Освен това общината извършва няколко огромни плана, които имат капацитета да насърчат заетостта и вложителите в дълготраен проект.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ахилесовата пета на Бургас е мощната взаимозависимост на локалната стопанска система от туризма. Около 15% (или 17 хиляди души) от заетите в района работят в хотелите и заведенията за хранене, а на летния сезон разчитат към 80 хиляди души, доста от които имат фамилен бизнес в туризма. От май до септември секторът генерира доходи над 1 милиарда лева, или към 6% от общите обороти на бизнеса в региона.

Южните черноморски курорти залагат най-вече на задграничните туристи, които по-скоро ще откажат пътувания поради тоталната непредвидимост, здравният риск, спрените полети и затворените граници. Накратко, летният сезон през тази година е пред тотална злополука. Сега ограничаващите ограничения отпадат последователно и Бургас интензивно се готви за късен старт от 1 юли, разчитайки най-много на вътрешния пазар и туристи от прилежащите страни. Но локалният поток няма да успее да компенсира загубите от непристигналите чужденци. Очакванията са, че заведенията за хранене и хотелите ще изгубят половината от приходите си, а туроператорите - към 70% от тях.
Тези провали сигурно ще трансформират дневния ред и целите на бизнеса и локалната власт в региона. Надеждата е ударът да е кратковременен и раната да зарасне още следващата година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР