[Shutterstock] - НАП излезе с тълкувателното становище за отговорността на

...
[Shutterstock] - НАП излезе с тълкувателното становище за отговорността на
Коментари Харесай

обичайните заподозрени при ревизии

[Shutterstock] - Национална агенция за приходите излезе с тълкувателното мнение за отговорността на пълномощници, съдружници и акционери за данъчни отговорности на сдруженията.

- Промененият режим може да се отрази отрицателно при прекачване на участия на вложители, продаващи непечеливши или губещи бизнеси. Още по тематиката
Данъчните промени за 2019 година бяха признати на първо четене в бюджетната комисия

Работодателските организации упорстват за нарастване на праговете, над които фирмите подлежат на наложителен одит
16 окт 2018
Какви са новите характерни правила за трансферно ценообразуване
8 окт 2018
Пет съвета по какъв начин компаниите да се приготвят за налог " уикенд "

Първото обявление пред Национална агенция за приходите на активи за персонално прилагане може да се измести за 14 март
9 фев 2016
Почти година откакто рамките на отговорността на трети лица за избрани обществени отговорности на сдруженията се разшириха, Националната организация за приходите излезе със становищe. То цели да обясни появили се на практика проблеми при приложението на новата уредба, довели до спорна процедура на органите и съдилищата. Промените са в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), а виновни могат да бъдат шефове и членове на препоръки, само че също по този начин пълномощници, съдружници и акционери. Измененията могат да се отразят отрицателно и при прекачване на участия на вложители, продаващи непечеливши или губещи бизнеси.

Край на генералните безсрочни пълномощни

Разширеният кръг на виновните лица включва както и до момента шефове и членове на препоръки, само че също по този начин търговски представители и търговски пълномощници, които по закон са били длъжни да разгласят избрани обстоятелства. Въпросът по кое време търговски представители и пълномощници биха били задължени " по закон " да афишират нещо във връзка с сдружението остава неразбираем и дава опция за превратна интерпретация, защото пълномощните и договорите по предписание не могат да основат " законови " отговорности.

Данъчно-осигурителен процесуален кодекс в допълнение вкарва специфични дефиниции за пълномощник и търговски прокурист. Широкото им пояснение може да докара до извода, че виновен по новите разпореждания може да бъде всеки прокурист. Към днешна дата към момента няма правосъдна процедура, ориентирана към лице, друго от шеф или представляващ шеф. Въпреки това целесъобразно е да се направи обзор на съществуващите пълномощни и да се ограничи нормалната за локалния пазар процедура да се работи с генерални и безсрочни пълномощни, защото още при започване на проверката за Национална агенция за приходите съществува опцията да изиска налагането на предварителни обезпечителни ограничения като блокиране на сметки на физическите лица. Самите ревизионни актове, даже и да бъдат анулирани, подлежат на неотложно осъществяване – с други думи, страната може да си търси парите от пълномощници без значение от висящите каузи по правосъдно обжалване. Трябва да се означи и отговорността за съдружници, които са взели решение да продадат присъединяване си в сдружения с непогасени отговорности за налози и наложително обезпечаване - категорично споразумяване на една по своята същина общоприета отговорност за вреди от отговорно държание (деликт), която може към този момент да се осъществя по административен ред посредством издаването на инспекционен акт без правосъден развой.

Интересен е фактът, че в практиката на съдилищата е приета опцията виновните представители на сдруженията да се освободят от отговорност при положение на изнасяне на действия, като да вземем за пример счетоводните. Това е разбираемо, доколкото Данъчно-осигурителен процесуален кодекс изисква съзнателно държание от страна на виновните лица, а при изнасяне на активността е по-трудно да се откри съображение за предумисъл на шефа. В тази връзка аутсорсинг сдруженията следва също да оценят риска, на който се излагат при даването на услуги.

Презюмирана непочтеност

Отговорността не е справедлива и с цел да се ангажира по отношение на обещано лице, следва да се потвърди негово недобросъвестно държание. В насоките на приходната администрация обаче се приказва за съществуването на неписани презумпции за непочтеност като неподаването на декларация, което безучастие, съгласно органите по приходите, постоянно е индикация за непочтеност (дори при просто погрешно използване на данъчния закон). Интерес буди и потвърждаването на тази процедура от Върховен административен съд. В този смисъл натурален въпрос е дали всеки инспекционен акт може да служи като съображение за ангажиране на отговорността по член 19 от ДОПК- процедура, която би била порочна.

За ангажиране на отговорността следва да е налице и избраната като " неповторима " причинно-следствена връзка, а точно, че дейностите по укриване са единствената причина за несъбирането на обществените отговорности. На процедура има редица случаи, при които сдружението разполага с активи, които да послужат за угаждане на обществените отговорности, само че все пак заради неприятно наложително осъществяване се стига до неспособност за събирането им. Така Данъчно-осигурителен процесуален кодекс основава една опция за заобикаляне на неуместни длъжници с мъчно ликвидни активи за сметка на физически лица, които отговорят с персоналното си имущество.

Рискове при избрани покупко-продажби

Измененият Данъчно-осигурителен процесуален кодекс урежда и отговорност за съдружниците и акционерите при положение на прекачване на присъединяване им и следващо непогасяване на избрани обществени отговорности на сдружението. В този случай по закон недобросъвестността се допуска при подадена молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност или решение за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност - и в двата случая след публикуването им в Търговския указател. Интересното в тази ситуация е, че съдружниците и акционерите не биха отговаряли за несъбраните обществени отговорности, в случай че не продадат присъединяване си, само че може да са обект на отговорност при продажба на непечеливш или губещ бизнес и непогасяване на обществените отговорности. Според Национална агенция за приходите промените в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс целят да се избегнат прехвърлянията на участия в обективно несъстоятелни сдружения на " малоимотни и необразовани " лица. Тези цели не са отразени в закона и текстовете могат да се приложат във всички случаи на прекачване на присъединяване. Поради това измененията постановат деликатно обсъждане на рисковете на всяка продажба на бизнес с оглед отбягване на отговорността за излизащите съдружници. В мнението на Национална агенция за приходите е маркирано, че спомагателна опция за освобождение от отговорност на съдружниците и акционерите е подаването на молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност. Следва да се означи, че съдружниците в ООД и акционерите не са измежду лицата, които имат право да подават такава молба. В закона е дадена опция за освобождение от отговорност и при положение на одобрение на проект за излекуване или споразумяване на паричните отговорности. С оглед на това е целесъобразно да се включат подобаващи клаузи в документите за прекачване на присъединяване, които да дават задоволителна сигурност на продаващите съдружници или акционери, че купувачът ще поеме отговорността за излекуване на сдружението или за подписване на съглашение с кредиторите. Това обаче би довело до нужда от повече време и разходи, свързани със самата договорка, което може да я направи неатрактивна за евентуалния вложител.

Следва да се означи също, че отговорността може да се ангажира единствено и само посредством обособен инспекционен акт против виновното физическо лице. Отговорността не обгръща отговорностите за лихви, предвид на което всички обжалвани актове се анулират в частта им за лихвите. Пречка пред вложителите

В началото на 2018 година влязоха в действие промени в Търговския закон в отбрана на служащите и чиновниците. Съгласно тях прекачване на дялове в ООД, както и покупко-продажби с комерсиално дружество, не могат да бъдат осъществени при съществуване на отговорности на сдружението към чиновници или служащи за заплащане или осигуровки. Поради обстоятелството, че не беше планувано с какви документи ще се удостоверява неналичието на отговорности, измененията доведоха до непредвидени от законодателя проблеми за съдружниците в ООД и за сдруженията изобщо да подписват сходни покупко-продажби, до момента в който беше открито практическо решение. Промените в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс основават сходни спънки пред вложителите, които в допълнение ще наложат деликатно структуриране на всяка договорка, договарянето на механизми за отбрана и освобождение от отговорност, както и деликатно и в детайли обмисляне на разпоредбите за корпоративно ръководство, които се ползват от сдруженията на локалния пазар.
* Ребека Клейтман е управител " Право ", а Яна Антонова - юрист " Данъци " в адвокатско съдружничество " Ърнст и Янг "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР