[Shutterstock] Макар сергиите и павилионите по улиците да са отрупани

...
[Shutterstock] Макар сергиите и павилионите по улиците да са отрупани
Коментари Харесай

Бавната промяна на месечните списания

[Shutterstock] Макар сергиите и павилионите по улиците да са отрупани с месечни списания, потребителите все по-рядко протягат ръка към цветните лъскави издания. Клиентите на сходно наличие към този момент са главно онлайн, а в случай че купуват списания, то е поради навика или тъй като колекционират обещано издание.

Основен фокус на медиите е публикуването на извънредно онлайн наличие под формата на видео или седмични бюлетини и предлагането на нови артикули в допълнение на печатните издания. Поне такава е наклонността на развитите международни пазари. Макар и с по-бавни темпове, издателите на месечни списания в България към този момент вървят по тези стъпки.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Промяната при списанията не е бърза, само че е налице. Големите издателски групи разполагат освен със мощни уеб сайтове към главните си заглавия, само че поддържат и ориентирани към дамите онлайн платформи, които не са свързани с печатно издание ", разяснява Елица Павлович, Client Service Director в медийна организация Mindshare, част от Ogilvy Group България. По думите й през последната година се вижда наклонност и в противоположната посока – уеб сайтове с огромна женска публика се пробват да се нареждат и на пазара на месечни печатни издания. " Има и единични опити за консолидиране на цифрови технологии в самото списание (например посредством добавена реалност), само че това са доста скъпи формати и даже по света са по-скоро в границите на изключението ", дава образец Павлович.

Медиа организациите, с които " Капитал " беседва, са безапелационни, че месечните списания не престават да са забавен канал. " Тези, които имат дълготраен опит на хартия, имат и мощни уеб сайтове, а също по този начин са много дейни и в обществените мрежи, провеждат забавни събития и несъмнено съумяват да изградят трайни връзки със своята публика. Като добър образец бих загатнала сп. " Ева ", сп. " 8 ", списание National Gepgraphic, Auto Bild ", дава образец ръководещият шеф на Media Club Катерина Буюклиева.

През тази седмица на българския пазар след известно спиране още веднъж се появи тукашното издание на известното американско бизнес списание Forbes, само че с нови издатели.

Предизвикателства за издатели

Още с появяването на новото издание на Forbes в България екипът му е окуражен при започване на 2020 година да започва цифрово издание и да засилва наличието си в обществените медии. Издателят и основен редактор на бизнес медиата Йордан Матеев изясни, че проектите за новото издание на Forbes в България включват скоро по-късно да стартира основаването на подкасти и видеосъдържание, а средносрочно възнамеряват да стартират да създават и телевизионно наличие. " Генерално обаче имаме вяра, че има потребност от хартиени издания. Те не са мъртви и цифровото ни издание няма да убие списанието. Всъщност практиката на Forbes демонстрира, че двете си оказват помощ едно на друго. Онлайн изданието на Forbes към този момент стига до над 70 млн. неповторими читатели, а в това време списанието има повече читатели от всеки път в своята 102-годишна история ", разяснява Матеев.

От началото на този месец " Мит прес ", част от чието портфолио е сп. " Мениджър ", има нов шеф - Деница Димитрова. Тя също е безапелационна, че издателството желае да усъвършенства цифровите си платформи, като дава все по-разнообразно наличие. " Ще вкарваме новаторски форми на наличие, като продължим да акцентираме още повече на качеството на информацията ", разяснява Димитрова. Според нея в динамичното си и претрупано от информация ежедневие читателят от ден на ден ще цени качествената информация, от която може да получи добавена стойност.

Промените в ръководството на друга огромна издателска група - " Атика Ева медия груп ", издател на Eva, Grazia, Esquire, светското ОК! и други, също са свързани с цифровата промяна на групата. " Това никога не значи предимство на онлайн медиите пред печатните издания на компанията - приказваме по-скоро за взаимоотношение сред принт и онлайн и пакети, които да оферират както на аудиторията, по този начин и на рекламодателите - 360-градусово прекарване ", разяснява основният публицистичен шеф на " Атика Ева медия груп " Поля Александрова. Според нея в основата остава основаването на качествено наличие (статии, истории, изявленията, фотографии), коeто да бъде приспособено към разнообразни настоящи платформи - принт и онлайн, видео, цифрово аудио и подкасти, събития, тематични издания, специфични печатни и цифрови планове. В тази посока от години влага и издателят на " Капитал " - " Икономедиа ".

Изпълнителният шеф на една от огромните издателски групи - SBB Media (издател на Elle, National Geographic, Cosmopolitan, " Блясък " и други), Димитър Друмев изясни, че в основата на тактиката на групата са мощните марки, цифровите платформи, специфичните издания, книгите и събитията. " Бизнесът ни стана доста по-сложен, тъй като и рекламодателите, и читателите си завишиха упованията ", споделя опита си той. Според него фактът, че един бранд е международен, не значи, че е задоволително мощен, с цел да издържи на непрекъснато засилващата се конкуренция от все по-голям брой медии. " Не всички марки съумяват да се приспособяват добре. Нормално е някои да се откажат от наличие в избрани ниши ", съобщи Димитър Друмев и добави, че ключът към триумфа на всяка медиа е да бъде оптимално потребна на рекламодателите си, като развива рекламните формати.

Пазарът в цифри

Според данните на Българската асоциация на информационните организации (БАКА) точно пресата е единственият канал, който отбелязва спад на привлечените вложения през 2018 година Общите инвестиции там са 13.8 млн. лева, или с 9% % по-малко. Делът й в медийния микс пък е малко над 3%. Медийната инфлация и през 2018 година продължава да е най-висока в малкия екран и онлайн медиите и негативна при печатните. Прогнозата на БАКА за 2019 година е вложенията в преса да намалеят с 2%. Това обаче е сериозна отплата по отношение на миналата година, когато е бил регистриран към 9% спад.

Ръководителят офлайн медии в Argent Ирена Антонова отбелязва, че по оценка на организацията и налични данни за пазара делът на списанията за 2019 година обаче е по-висок с към 8–10% по отношение на общия размер в преса през 2018 година " Тази наклонност смятам, че ще бъде непокътната и отсега нататък, взимайки под внимание всички посочени преимущества на този вид медиа ", разяснява Антонова.

На фона на регистрираната наклонност на спад в вложенията в преса като цяло през последните години списанията се пробват да запазят цените си непроменени, означават представителите на медиа организациите. " Правят се атрактивни пакетни оферти, които да притеглят и удовлетворяват рекламодателите финансово под формата на добавена стойност към платените реклами ", дава образец Ирена Антонова от Argent.

Женя Гуцова, ръководещ шеф на организация Mediacom, част от Ogilvy Group България, обръща внимание, че една медиа не би трябвало да е атрактивна, а ефикасна. Ето за какво при вложение на бюджетите на клиентите си те се стремят да ги насочват към медии, които биха работили за тях. " Списанията имат огромен капацитет и в този момент е техният миг да се разпрострат и да покажат големите благоприятни условия, с които разполагат в изобретателен аспект ", разяснява Гуцова.

Местните издатели също като международните са уверени, че бъдещето им е онлайн. Но също по този начин знаят, че аудиторията, която цени качественото наличие, би трябвало да бъде възпитавана, че то коства пари и би трябвало да влага в него, с цел да го има.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР