[Shutterstock] Корицата на новия брой на Капитал Увеличаване Корицата на

...
[Shutterstock] Корицата на новия брой на Капитал Увеличаване Корицата на
Коментари Харесай

В сянката на червения октомври

[Shutterstock]
Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Възходът на енергийните цени

В цяла Европа има повишаване на тока и другите енергоносители. Очаква се това да продължи до настъпването на идната рецесия
2 ное 2018
Имотите: краят на еуфорията

2018 година беляза мощното закъснение на растежа на цените. Основните закани остават рецесия в европейската стопанска система и повдигането на лихвите
2 ное 2018
Последният залог на Ангела Меркел

Тя се отдръпва от партията, с цел да се укрепи на канцелрския пост. Постепенното й отдръпване ще бъде вододел както за Германия, по този начин и за Европейски Съюз
2 ное 2018
Добро утро, корупция

Акцията в организацията за българите в чужбина е следващото доказателство за безотчетността на прокуратурата
2 ное 2018
Уолстрийт от мечки не се бои

Поредният срив на тържищата още веднъж повдигна въпроса за края на близо 10-годишния бичи пазар. Възстановяването пристигна бързо, само че октомври е един от най-лошите месеци за вложителите от години
2 ное 2018 " Червеният октомври ". Така борсовите играчи и анализатори ще запомнят отишлия си месец, в който всички пазари вървяха надолу след доста дълъг интервал на напредък. Финансовите ужаси, които песимистите чакаха за Хелоуин обаче, се отложиха. В последна сметка тази седмица пазарите още веднъж потеглиха нагоре, само че остана неприятното чувство, че аленият октомври е един от първите сигнали за наближаваща рецесия. (Вижте повече тук.)

Това чувство помрачава другояче положителните стопански вести през тази година. Ръстът в цените на парцелите да вземем за пример, в множеството случаи е позитивно събитие. Увеличението им в България тази година обаче има възможност да е последното след шест години на постоянен растеж. Еуфорията от това, че си на върха изчезва, когато започнеш да мислиш за пътя надолу. Рязък спад в цената на парцелите може и да няма, само че идната година евентуално ще се случи това, което постоянно позитивно настроените брокери назовават " усмиряване " на пазара. (Вижте тематиката на този брой тук.)

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца
бонус Призракът на идната рецесия може да послужи и за утешение на високите цени на газа в България. Ако международната стопанска система още веднъж тръгне надолу, горивата също ще поевтинеят и сегашните разногласия дали тя е висока или ниска спрямо други европейски страни ще станат по-малко значими.

Икономическите и политическите рецесии постоянно са свързани. Понякога стопанската система разбърква политиката, от време на време противоположното. Примерът от предходната седмица е Италия, където популисткото държавно управление се пробва да одобри бюджет с доста огромен недостиг, а негативите от сходен ход може да са за цялата еврозона. Тази седмица Германия усили паниките за европейската стопанска система, откакто Ангела Меркел сподели, че ще се отдръпна от политиката, и еврото незабавно поевтиня.

Двете тематики се смесиха и в предизборната акция за междинните избори в Съединени американски щати, на които съперниците на Доналд Тръмп се борят за надзор в конгреса и сената. Неговият главен мотив против тях обаче е точно отличното положение на американската стопанска система. " Залогът на тези избори е дали ние ще продължим изключителния си разцвет, или ще оставим радикалната паплач от демократи да получи великански чук и ще унищожи страната и стопанската система ни ", сподели Тръмп през седмицата. Какво тъкмо ще се случи на изборите към този момент не е ясно, само че даже и единствено несигурността изпраща неприятни сигнали към пазарите. (Вижте разбор за американските избори тук.)

През това време България е затънала в поредност от кавги и не наподобява да прави нищо съществено, с цел да подготви стопанската система си за идната рецесия. Или най-малко да притегли повече вложения. Амбициозният бюджет, който ГЕРБ предлага за идната година, се пробва да подтиква растеж на приходите, само че без по-сериозни промени, резултатът от тези старания ще живее малко. Ефектът от главната политика през ерата " Борисов " - отводът от съществени промени, се видя доста добре от последната ранглиста Doing Business на Световната банка. В нея страната пада няколко места надолу, само че не тъй като държавното управление е направило нещо, а тъкмо противоположното, тъй като не е направило нищо. България пораства доста постепенно, само че другите страни я изпреварват - добра илюстрация на застоя от последните години. Управлението на Борисов стартира с началото на огромната рецесия от 2008 година и тя послужи за оправдание да не се вършат промени. Когато тя свърши, се продължи по същия метод. Сега на хоризонта се задава нова рецесия. Но и без нея е ясно какво няма да се случи - ръководството ще е заето доста повече със личното си оцеляване в сравнение с с значимите решения, които рисуват графиката на живота през идващите години.

В броя ще видите още:

Защо прокуратурата нападна тъкмо Агенцията за българите в чужбина
Как няколко парцела от КТБ се озоваха покрай Пеевски
Няколко хрумвания по какъв начин да се освободим от непотребните вещи

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР