[Shutterstock] Корицата на новия брой на Капитал Увеличаване Корицата на

...
[Shutterstock] Корицата на новия брой на Капитал Увеличаване Корицата на
Коментари Харесай

Присъдружните "бизнесмени" на властта

[Shutterstock]
Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Още държавни милиони в дупката " Гергов "

Освен 43 млн. лева от бюджета предприемачът получава и нова поддръжка и от ББР, за която към този момент е най-големия частен клиент
26 окт 2018
Къщата от карти на Борисов

Премиерът наподобява от ден на ден като пленник на структурата на личната си власт
26 окт 2018
Последният разточителен бюджет

В може би последната добра за стопанската система година държавното управление още веднъж възнамерява държавните финанси да са на недостиг
26 окт 2018 Малко откакто Путин получава цялостната власт в Русия - при започване на този век, стартира огромната чистка на олигарсите. Всеки от едрите съветски предприемачи, натрупали активи най-много към приватизацията през мътните последни години на XX век, се изправя пред значим избор. Вариантите пред тях са най-общо три. Те могат или да стартират безусловно да поддържат Путин (някои от тях и да се разделят с част от активите си), или да изгубят съвсем всичко и да избягат в чужбина, или да изгубят всичко и да влязат в пандиза. Желязната хватка на властта се разправя на практика с всички. Който слуша, яде. Който не слуша, е в пандиза или в заточение. Собствеността се преразпределя, тъй че да се облагодетелстват околните до Путин.

България, несъмнено, не е изцяло Русия. Все още. Ветко Арабаджиев и Миню Стайков да вземем за пример мъчно могат да минат за съперници на властта, в случай че и обвиняванията против тях да съответстват с тези към съветските олигарси в недружелюбност - данъчни измами и пране на пари. Другата част от офертата към държавните капиталисти обаче върви напълно по модела на Путин.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Един от образците тази седмица е развиването на сюжета с " Дупката " във Варна. Преди две седмици страната заплати на аления предприемач Георги Гергов 43 млн. лева, с цел да получи не изключително огромния терен в центъра на морския град. Парите отиват в неговото сдружение " Слънчев ден ", а тази седмица стана ясно, че държавната банка ББР му дава 29 млн. лева заеми, с цел да рефинансира свои остарели задължения. С това сега общата му експозиция към ръководената от Стоян Мавродиев банка става към 110 милиона лв. (вижте повече тук), а скоро евентуално ще има нов съучастник и евентуално той ще бъде от близкия кръг към властта. Накратко, бизнесът на Гергов стартира с придобиването на държавни активи при приватизацията и съществува с помощта на държавни пари, а скоро ще има и синдик от ръководещите. Самият той в качеството си на политик от Българска социалистическа партия работеше интензивно за властта, която го финансира - настояваше за " огромна коалиция " сред левицата и ГЕРБ. Предпоследният скандал с него беше, когато се разбра, че е посредничил за среща сред основния прокурор и различен предприемач - Сашо Дончев. На нея Цацаров изискал от притежателя на " Овергаз " да бъде дисциплиниран - да не оказва помощ на опозиционни партии и медиите, които има, да не подлагат на критика властта. Накратко, изискал е това, което Путин беше изискал от съветските олигарси. Поискал е Сашо Дончев да стане като Георги Гергов.

Ако беше приел, Дончев евентуално тази седмица щеше да е в Министерския съвет на среща с Валери Симеонов и да го пази от настояванията за оставка, с цел да не би, току-виж, да падне държавното управление (цялата история с оцеляването на вицепремиера - тук). Там в понеделник бяха шефовете на огромните бизнес организации и те в действителност скочиха да пазят статуквото. " Този махленски напън, тези митинги няма да ни доведат до положително, желаеме непоклатимост на държавното управление ", сподели ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев. Причината за това е елементарна - организацията, която той оглавява, сега се господства от подвластни от страната играчи. Те са бизнес крилото на властта и вероятно безредие на политическата власт значи риск от загуба на позиции и пари (коментар по тематиката - тук).

" Стабилност " е обичаната дума и на Путин - в Русия тя продължава към този момент съвсем 19 години. А в Саудитска Арабия - над 80. Понякога обаче и в най-голямата " непоклатимост " се намират хора да стачкуват. Случаят със свиреп убития саудитски публицист Хашоги (вижте тук) сподели, че даже и да запушиш принудително устата им, вятърът на смяната стартира да духа дори по-силно.

Колкото и добре да е уравновесена " стабилността " сред политиците и олигархията, в нея постоянно остава едно незнайно - хората. Те желаят напредък, а не застой, само че са изключени от разпределението на богатствата и никой не им обръща внимание. Затова и всеобщото отвращение от думите на Валери Симеонов за майките на децата с увреждания не откри схващане. Политиците непосредствено споделиха, че това значи да скапват комфортната формула на властта. " Бизнесът " непосредствено сподели, че не желае да се скапе комфортната формула с властта.

Това обаче освен отсрочва решаването на казуса, само че го прави и още по-голям. Напрежението се натрупва още повече и когато идващият път избухне, ще е доста по-трудно формулата да се удържи цяла.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР