[Shutterstock] Количеството и стойността на частните сделки в региона Увеличаване

...
[Shutterstock] Количеството и стойността на частните сделки в региона Увеличаване
Коментари Харесай

Сделките с дялов капитал в ЦИЕ намаляват, но стойността им се увеличава

[Shutterstock]
Количеството и цената на частните покупко-продажби в района

Увеличаване

Количеството и цената на частните покупко-продажби в района

Преглед на оригинала [Mergermarket] Смаляване

Най-популярните способи за излаз от вложения

Увеличаване

Най-популярните способи за излаз от вложения

Преглед на оригинала [Mergermarket] Смаляване
Още по тематиката
Сливанията и придобиванията в света доближиха нов връх

За деветте месеца на годината размерът на покупко-продажбите е 3.3 трлн. $
30 сеп 2018
Полша влезе в групата на 25-те развити страни

Това е първата страна от някогашния соцблок, която попада в новата категория на борсовия показател FTSE Russell
26 сеп 2018
Инвестиции в Европа 2018: Любимци са офисите и складовете

Източна Европа още веднъж е забавна, само че купувачите на офиси, молове, хранилища са по-местни и екзотични
25 май 2018 Oбемът на покупко-продажбите с дялов капитал в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е намалял по отношение на предходната година, оповестява профилираното издание Mergermarket. До този миг в района са били подписани единствено 27 такива покупко-продажби против 63 за цялата 2017 година Размерът им обаче се е нараснал от 2.9 милиарда евро до 3.6 милиарда eвро. Цялостната интензивност при сливанията и придобиванията (M&A) през 2018 година също е намаляла, само че размерът на покупко-продажбите се е нараснал 1.3 пъти по отношение на предходната година. Данните бяха показани на конференцията CEE M&A and Private Equity Forum 2018, извършена на 3-4 октомври във Варшава от Mergermarket и Unquote.

Сделки с дялов капитал

Обемът на покупко-продажбите с дялов капитал в ЦИЕ е понижен по отношение на предходната година, като досега са регистрирани 27, до момента в който през цялата 2017 година са били подписани 63. Въпреки че до края на годината остава още време, не е евентуално броят да догони миналогодишните равнища. Стойността на транзакциите с дялов капитал обаче се е нараснала от 2.9 милиарда евро до 3.6 милиарда евро.

" Активността при покупко-продажбите с дялов капитал набъбна през 2018 година след редица високопрофилни изкупувания. А като се имат поради огромните размери към момента налична ликвидност, която може да се насочи в тази посока, наклонността евентуално ще продължи през четвъртото тримесечие и по-късно ", разяснява Джонатан Клоновски, редактор за района на Европа, Близкия Изток и Азия в Mergermarket.

По данни на профилираната в покупко-продажби с дялов капитал компания Unquote, размерите при този вид покупко-продажби порастват трайно, въпреки и броят на транзакциите да понижава, в това число и при покупко-продажби с компании в ранен стадий на развиването си. Общата стойност обаче се усилва, като от началото на годината доближава 765 млн. евро при регистрирани 844 млн. евро за цялата 2017 година От Unquote означават още, че близо половината от покупко-продажби с дялов капитал в Централна и Източна Европа за последните няколко години са се състояли в Полша.

Стратегии за излаз

Активността при транзакции за излизане от вложения също е висока - от началото на годината са регистрирани 34 такива покупко-продажби, по отношение на 39 за цялата 2017 година и 45 през 2016 година Най-популярният способ за излаз са общоприетите продажби на акции, само че през последните години пораства и броят на вторичните изкупувания, показват от Unquote. От компанията следят и по-висока известност на борсовите предлагания като способ за излизане от вложенията в Централна и Източна Европа спрямо останалите елементи на континента. Очакванията на анализаторите са, че в оставащите месеци на 2018 година може да се следи повишен брой изходи заради покачвания интерес от страна на огромни интернационалните вложители.

Цялостен взор над покупко-продажбите в района

Цялостната интензивност на пазара на сливания и придобивания в района е намаляла по отношение на равнищата отпреди година – от 345 на 277 в този момент. Общата стойност на покупко-продажбите обаче се е повишила до 11.6 милиарда евро, което е с съвсем 1.3 пъти повече от предходната година. Подобна наклонност се следи и при входящите покупко-продажби по сливания и придобивания, чийто брой е по-нисък от предходната година, само че цената им е над два пъти по-голяма. Индустрията и химическата индустрия са се радвали на максимален инвеститорски интерес, като за първите три тримесечия на годината в тези браншове са подписани 48 покупко-продажби, само че общата им стойност е била едвам 697.5 хиляди евро. За сметка на това покупко-продажбите в телекомуникационния бранш са били единствено три, само че за общо 3.05 милиарда евро.

Броят на вътрешните за обособените страни в района сливания и придобивания също понижава - от 192 за първите три тримесечия на 2017 година до 135 за същия интервал на тази година. Спад има и при общата им стойност - за деветмесечието на 2018 година тя е 2.8 милиарда евро, спрямо 4.4 милиарда евро година по-рано.

" Наблюдаваме забележителен спад в размера покупко-продажби в района от началото на 2018 година до момента спрямо предходни години. Въпреки това апетитът на вложителите в дялов капитал към основни браншове като потребителски услуги, потребителските артикули, опазването на здравето и промишлеността остава мощен и те не престават да търсят най-подходящите капиталови цели в района ", разяснява Акос Матес-Ланай, който оглявава екипа по корпоративни сливания и придобивания в офиса на адвокатската компания Noerr в Будапеща.10-те най-големи покупко-продажби с дялов капитал в регионаПридобивана компанияДържаваКупувачСекторСтойност (в млн. евро)BIK BrokersПолшаPollen Street CapitalФинансов50-100Източник: Mergermarket, UnquoteZentivaЧехияAdvent InternationalЗдравеопазване1910LuminorЕстонияBlackstone GroupФинансовнад 500Partner in Pet FoodУнгарияCinvenПотребителски стоки250-500Olympic Entertainment GroupЕстонияNovalpina CapitalПотребителски услуги288HTL-StrefaПолшаInvestindustrialЗдравеопазване250-500JS HamiltonПолшаMid Europa PartnersИндустриален100-250StudenacХърватияEnterprise InvestorsПотребителски услуги100-250MediGroupСърбияMid Europa PartnersЗдравеопазване50-100Velvet CareПолшаAbris Capital PartnersПотребителски стоки50-100
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР