[Shutterstock] Клавиатурна грешкаТери ПратчетСиелаНеиздаван досега сборник с есета на Тери

...
[Shutterstock] Клавиатурна грешкаТери ПратчетСиелаНеиздаван досега сборник с есета на Тери
Коментари Харесай

Пенчо, бре, чети!

[Shutterstock] " Клавиатурна неточност "
Тери Пратчет
" Сиела "

Неиздаван до момента алманах с есета на Тери Пратчет, който умря през 2015 година след дългогодишна битка с заболяването на Алцхаймер. Неотдавна " Сиела " издадоха също по този начин сборника с негови разкази " Примигване на екрана " и широкоформатната книга с илюстрации " Последният воин ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Кладата на суетата "
Том Улф
" Лист "

Първа поява на българския хартиен пазар от години насам за един от пионерите на Новата публицистика в Съединени американски щати. Книгата е дебютен разказ за Улф (1930 - 2018) и е достоверен взор към атмосферата на Ню Йорк през 80-те години - от класовите неравенства и престъпността до проблемите и страховете на другите пластове на американското общество. Романът е част и от вълната сюжети в американското кино и литература, свързани със правосъдни процеси, ексцентрични юристи и динамичния живот на милионерите на " Уолстрийт ".

" Бегуни "
Олга Токарчук
ICU

Токарчук, една от най-утвърдените полски писателки, се завръща в локалните книжарници с романа " Бегуни ". С британския превод на книгата предходната година Токарчук стана първата полска авторка, носителка на една от най-престижните литературни награди – Man Booker International Prize. Заглавието е отпратка към съветската фракция на бегуните, които имат вяра, че съприкосновението със злото може да бъде избегнато посредством непрекъснато придвижване в пространството.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" Онзи в мен "
Сам Шепърд
" Лист "

Сам Шепърд (1943 - 2017) е прочут на българската аудитория главно като артист, само че той е и създател на над четиридесет пиеси, а работата му като сценарист включва и класиката " Париж, щата Тексас " на режисьора Вим Вендерс. Това е дебютният му разказ, само че предстоящо, той напълно не е характерен - сюжетът не върви в права линия, късите глави постоянно наподобяват като микроразкази, а не като част от едно цяло.

" Убийството на Командора "
Харуки Мураками
" Колибри "

Това е най-новият разказ на най-популярния японски публицист, първи от 2013 година насам. Книгата провокира смесени реакции, а в Хонконг тя е неразрешена за лица под 18 години, по всяка възможност поради секс сцените. Сюжетът споделя за млад портретист, зарязан от брачната половинка си, който напуща Токио и се настанява в планинския дом на фамозния художник Томохико Амада.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" Свети Вълк "
Елена Алексиева
" Факел експрес "

Романът на българската писателка и драматуржка беше отличен с Националната литературна премия за български разказ на годината " 13 века България ". Историята надниква в действителността на дребен град и незаконен рудник, към който се образувало цяло подземно общество.

" Сивият мъх сияе "
Тор Вилхялмсон
" Лист "

Исландският публицист, мъдрец и преводач от италиански Тор Вилхялмсон e един от огромните нордически създатели на ХХ век, само че до този миг беше изцяло чужд на българската аудитория. Интересни са събитията към основаването на романа – създателят го приключва малко преди да почине през 2011 година, като го диктува на сина си. През 1992 година Вилхялмсон става притежател на " дребния Нобел " - премията на Шведската нордическа академия.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" Европа и концепцията за нация "
Хосе Ортега-и-Гасет
" Колибри "

Излизането на български език на сборника " Европа и концепцията за нация " на огромния испански мъдрец Хосе Ортега-и-Гасет идва тъкмо в миг към европейските избори, Брекзит и дебата за това в каква Европа желаеме да живеем. Сборникът е с текстове, издадени посмъртно на испански, а главният текст в тях е лекцията, която Ортега-и-Гасет изнася в опустошен Берлин след края на Втората международна война. Основната му теза е, че времето на строгото разграничаване на нациите е отминало и " да си единствено англичанин, немец или французин значи да си провинциалист ". Същевременно той е труженик на опазване на многообразието в една обединена Европа. Книгата е прелестен справочник през философската мисъл на ХХ век и ясно демонстрира какви хрумвания са залегнали в основаването на Европейския съюз. Предговорът на проф. Лазар Копринаров е доста потребен, тъй като слага испанския мъдрец в една по-широка и разбираема вероятност.

" Геномът "
Мат Ридли
" Сиела "

Една от основните книги през последните две десетилетия излиза най-накрая и на български език – " Геномът " на Мат Ридли (в оригинал е оповестен 1999 г.). В 23 глави озаглавени " Хромозома 1, 2... " известният английски академик разказва на наличен и занимателен език какво е ДНК, какво значи наследствени заболявания, ГМО и генно инженерство. В книгата се изяснява по какъв начин работят тестванията за просветеност и до каква степен интелигентността ни е предопределена от гените. Последната глава е отдадена на въпроса " Има ли човек в действителност свободна воля ". До каква степен думата има гените, доколко обществото или възпитанието в фамилията - Ридли като академик биолог влиза в дискусия с други учени, социолози и психолози и разказва своята гледа точка.

" Картография на хрумвания "
Джейми Наст
Locus

Книгата " Картография на хрумвания " е забавен справочник за мениджъри, бизнесмени, обучители, само че и за всички хора, които имат цел или план, които биха желали да осъществят. Авторката Джейми Наст е с двадесетгодишен опит в областта на подобряването на централизация, структурирането на хрумвания за реализиране на ефикасни резултати и води голям брой образования по целия свят. Тя учи читателите по какъв начин да основават карти на личните си хрумвания и проекти – елементарни картини, чертежи, основни думи, които дава обещание, че ще отключат скрития капацитет на мозъка ви. С голям брой образци от действителния свят на бизнеса, книгата на Наст дава хрумвания, подсказва решения и най-много предлага принадлежности за реализиране на по-голяма успеваемост.

" Дърветата "
Пьотр Соха и Войчех Грайковски
" Дакелче "

" Дърветата " е следващата книга след " Пчелите ", " Еверест " и " Мама на детска градина ", с която издателството залага на красиви илюстрации и занимателно поднесена информация в нетрадиционен огромен формат. От последната книга – енциклопедия, деца и възрастни могат да научат за типовете дървета, техните клони, листа, цветове. Детайлните рисунки на полския илюстратор Пьотр Соха разпалват въображението за търсене на още красиви и редки растителни типове и за проучване на природата. Текстът е на биолога Войчех Грайковски, само че информацията излиза отвън рамките на ботаниката – има пояснения за ролята на дърветата в религиите, какво е родословие, по какъв начин се мери възрастта на едно дърво, кои са най-известните постройки от дървесина, каква е оборудването на дървосекача, кои са първите транспортни средства и музикални принадлежности, направени от дърво, къде се намират най-високите и най-старите дървета.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" Хотел Авион "
Иржи Кратохвил
" Парадокс "

Романът е построен по архитектурата на действителен хотел в Бърно – бяла красива постройка в стила на модернизма. Всяка глава е етаж от хотела – един от най-хубавите чешки писатели на ХХ в., постмодернистът Иржи Кратховил води ловко читателите етаж по етаж през историята на един отстъпник – изолиран по време на комунистическия режим в Чехословакия, който и след идването на демокрацията и прехода не съумява да се впише в обществото. Засягат се мъчителни тематики за " подправените новопоявили се дисиденти ", за пренаписването на историята, а стилът му преплита фантастика и карнавална гротеска. Преводът от чешки е доста добър, на опитната преводачка Анжелина Пенчева – съгласно нея Кратохвил би бил международен създател – не по-малко прочут от Милан Кундера, в случай че беше избягал в Западна Европа. Малко писатели като него съумяват да се заиграват с реалистичното и фантазията, когато тематиката е сериозна като война и тоталитаризъм, и отново да раздрусат читателя.

" Откриването на небето "
Хари Мулиш
" Летера "

Това е първият превод на български език на един от най-известните нидерландски писатели, Хари Мулиш, считан за един от тримата най-хубави дружно с В.Ф. Херманс и Герард Реве. Книгата му " Откриването на небето " е историческа и изобилства от любопитни научни обстоятелства, само че в същото време е задвижвана от значително фантастика. Бащата на създателя е австро-унгарски банкер и колаборационист с фашистите, а майка му еврейка, чиито родители попадат в концентрационен лагер, Романът изобилства от автобиографични детайли и е опит за рефлексия над комплицираната човешка логика на психиката, Мулиш характеризира самия себе си с думите: " Аз съм Втората международна война. " От 65-те глави може да научите доста любопитни обстоятелства за холандската история, от революцията в Куба, историята на Полша и Германия, а Джон Ъпдайк е определил " Откриването на небето " като " закачлив разказ, превъзходна демонстрация на могъща фикция, медитация върху незарастващите рани, алчността на нагона, крехкостта на публичния порядък ".

" Пердето на бавачката Лъгтън "
Вирджиния Улф
" Лист "

В поредицата " Детски шедьоври от велики писатели " излиза и книгата на британската писателка феминистка " Пердето на бавачката Лъгътън ". Една история, изпълнена с въображение, споделя за целия магичен свят, който оживява, до момента в който бавачката спи. Фантазията е примесена с английски комизъм. Красивите илюстрации на Свобода Цекова подтикват въображението на децата и те по-лесно могат да си показват по какъв начин жирафите хрупат листа от магнолии, по какъв начин хората, подмятат ананаси във въздуха и вкусни златисти кифлички, пълнени със сладко от дюли и рози, тъй като маймуните ги обожават.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" Бездомният Костас "
Макис Цитас
" Изида "

Макис Цитас е един от най-известните модерни гръцки писатели. Романът му " Бог ми е очевидец " пожъна международен триумф, преди две години беше преведен и на български език. Поставен е на театралната сцена и печели Наградата за литература на Европейския съюз. Макис Цитас ще гостува на Пролетния панаир на книгата, където ще показа две свои нови книги - сборника с разкази " Облечи си жилетката " и романа за младежи " Бездомният Костас " – книга, която учи децата, а и освен, на емпатия към животните и какъв брой е значимо да се осиновяват, вместо да купуват кучета и котки. Става дума и за отговорността, която поемат хората, приели животно в дома си. Историята е за семейство кучета, което отглежда като домакински любим човешко създание – момче на име Костас. Те го обичат и се грижат за него като за личното си дете, само че когато идва време за лятна отмора, го изоставят надалеч от вкъщи... Тогава Костас става безприютен. Изгубил се и уплашен, той се скита в негостоприемния и тъмен град, изправя се пред доста рискове.

" Невъзможният път "
Дончо Папазов
" Вакон "

Книгата на известния български мореплавател разказва маршрута, който минава на юг от нос Добра вяра, нос Луин и нос Хорн през Атлантическия, Индийския и Тихия океан. Малко са моряците по света, които са имали смелостта да го преплават, само че през 1988 година Дончо Папазов потегля с дървената яхта " Тивия ". Пътят му минава на юг от " ревящите четиридесет " градуса южна широчина, където ветровете и вълните са чудовищни през полярната зима. " Тивия " се прекатурва два пъти. Това е второ издание на " Невъзможният път " и излиза от щемпел по случай тридесетгодишнината от завършването на експедицията и 80-годишния празник на Дончо Папазов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР