[Shutterstock] Инвестирането не бива да бъде свързано със значителни по

...
[Shutterstock] Инвестирането не бива да бъде свързано със значителни по
Коментари Харесай

Помощ - инфлация, какво да правя

[Shutterstock]
" Инвестирането не трябва да бъде обвързвано със обилни по мярка такси на входа и високи такси за ръководство. Представете си, че превеждате 10 000 лв., още първоначално ви събират 400-500. Не бих се съгласил. "
Преслав Китипов, квалифициран финансов съветник Калкулирай това
Националният статистически институт има калкулатор, който демонстрира какъв брой са се повишили цените през годините, като всеки може да избира друг интервал от 1990 година насам. Така всеки може да пресметна да вземем за пример, в случай че е приходът му преди 10-15 година е бил избрана сума, на какъв брой би трябвало да отговоря тя през днешния ден. Всеки би трябвало да има поради, че инфлацията на персоналната му кошница от артикули и услуги е друга от общоприетата, която следи Национален статистически институт. Така за човек, който води по-активен обществен живот и се храни на открито, ще има по-висока инфлация от междинната и от тази при домакинство, което залага на домашната фамилна кухня. За това пресмятане също има калкулатор на уеб страницата на Национален статистически институт.
Още по тематиката
Икономика с висока температура

Румънският напредък стартира да се забавя, а прогнозите стават все по-мрачни
14 сеп 2018
Ипотеките в никакъв случай не са били толкоз евтини

Средната рента по-жилищните заеми падна до 3.38% през юли, само че на пазара има и много по-ниски предложения
31 авг 2018
Инфлацията скача, лихвите не

Трети следващ месец цените на артикули и услуги са нагоре. А това изяжда така и така падащата рентабилност на вложенията
20 апр 2018 Втори следващ месец през август инфлацията се задържа на рекордните за последните пет години равнища от 3.5%. С покачването на цените на газа от началото на октомври се чака наклонността да се резервира, като с най-голяма тежест с изключение на горивата не престават да са цените на комуналните услуги и някои типове храни.
Прост образец демонстрира по какъв начин работи инфлацията. Ако с 1000 лева през предишния август са се купували избран брой артикули и услуги, в края на интервала, или този август, в който тя е 3.5%, ще са нужни 1035 лева за същото количество артикули и услуги. Ако са поставени на влог при банкова рента от 0.5%, парите са изгубили действително 30 лева от цената си. За последните 10 години насъбраната инфлация е 16.2%, само че за 20 е към този момент 131%. Тоест това, което се е купувало с 1000 лева през 1998 година, през днешния ден се купува с 2310 лева
Високата инфлация с изключение на от разполагаемия приход изяжда и доходността по спестяванията и някои вложения. Затова и резонният въпрос е по какъв начин всеки да се отбрани от повишаващите се цени на артикули и услуги. Разбира се, всичко е строго самостоятелно и не би трябвало да се робува на избрани стандарти за вложения. " Домакинството, преди всичко, би трябвало да се води от личната му финансова картина. Сценариите са толкоз доста, че е мъчно да бъдат систематизирани към цяла една група, попадаща под наименованието " спестители ", споделя пред " Капитал " дипломираният финансов съветник Преслав Китипов и поучава: " В един образец, когато имате с изключение на спестявания и отговорности по дълготраен заем (5+ години), следва да помислите за предварително погасяване най-малко на част от главницата. По този метод ще ограничавате загубата на наличен приход от неизбежното повишаване на дълга. Последното е в директна взаимозависимост от надигащата се инфлация, респективно покачването или идното повишаване на лихвите от централните и комерсиалните банки. "

Сигурността преди доходността

Най-популярната инвестиция в Бъклгария е депозитът. През последните години обаче той не е вид, в случай че се съпоставя с равнището на инфлацията, защото сега изяжда от парите, вместо да усилва цената им, в случай че лихвите по него са покрай нулата. В момента междинната рента за пазара по едногодишен депозит е 0.17%. Освен това върху начислената рента има налог от 8%, като тук инфлацията не се взима поради – т.е. спестителят би трябвало да заплати налог върху нещо, което действително го е извело на загуба. Депозитите обаче остават желани поради държавната гаранция по тях до 100 хиляди евро – по този начин претекстът за сигурността надвива над търсенето на рентабилност. Очаква се от идната година да стартира равномерен растеж на лихвите, което може да минимизира горния отрицателен резултат.

Държавните скъпи бумаги са един от инструментите, които исторически оферират добра застраховка против растеж на цените. Стига да може да си ги позволите, защото при доста банки и медиатори минималната сума за присъединяване на пазара на държавен дълг е 100-200 хиляди евро. Причината е, че търгуваните размери там са доста по-големи. В момента обаче даже и те не могат да я бият, защото по краткосрочните ДЦК доходността е даже нула, а по дълготрайните към 1% - т.е. те могат да бият прихода по депозитите, само че не и инфлацията. Все отново позитивното при държавните облигации е, че в случай че са купени на контролиран пазар (каквато е фондовата борса БФБ - София), са освободени от налог, който другояче е 10% върху финансовата облага.

По света съществуват така наречен държавни облигации TIPS (Treasury Inflation Protected Securities), чийто ваучър е привързан и се индексира с инфлацията. В България имаше такива преди време, само че издаването им беше прекъснато в края на 90-те години. Преслав Китипов поучава да се потърси подобаващ борсово търгуван фонд, който влага в такива облигации. " За да имате индиректен достъп до сходен инструмент, потърсете подобаващия борсово търгуван фонд (ETF), само че в този случай следва да имате поради валутния риск ", предизвестява той. Като цяло обаче ДЦК остават доста непопулярна капиталова опция за българските инвеститори.

Внимание с парцелите

Един от най-популярните активи за запазване на стойност измежду българите си остават парцелите. При тях обаче доходността е по-трудна за пресмятане, а пазарът е мощно повтаряем и се въздейства от положението на стопанската система. В момента в положение на рекордно ниски лихви цените на парцелите са в противоположната посока високи. Тук би трябвало да се внимава, защото при изстудяване на стопанската система ипотеките ще стават по-скъпи, а цените на парцелите и наемите е прекомерно евентуално да се намалят.

" Към днешна дата сходен избор би трябвало да бъде премислен деликатно. При вид " Имам спестени пари да платя сумата " бих " пазарувал " в среда на високи лихви, когато имотният пазар е по-скоро поохладен ", споделя Китипов, само че при вид, който желая и би трябвало да купя незабавно на заем, тъй като (предполагам), че наемът ще покрива вноската, ще би трябвало да си отговоря най-малко на три въпроса: " При повишаване на лихвите по заема ще устоя ли ", " Ще мога ли да приписвам чартърен на задоволително висока цена, до момента в който погася задължението " и " Ще съумея ли да държа жилището предан чартърен за целия период на контракта за заем ", споделя той. Всъщност за сходни опасности загатна през юни и Българска народна банка, т.е. в един миг при растеж на лихвите и спад на цените на парцелите може да се окаже, че кредитополучателят няма да може да покрива вноските си, а цената на жилището няма да стигне за погасяване на задължението.

Златото и благородните метали са другите капиталови други възможности, които имат противоположна корелация с инфлацията и оферират добра отбрана от нея. Трябва да се има поради обаче, че трендовете при тях зависят и от други фактори, като геополитически да вземем за пример. Разбира се, те са годни и за фондовите пазари. Нулевите лихви и ниската инфлация бяха в основата на растежа и върховете на финансовите пазари през последните години. Обратната наклонност по-скоро е в техен минус и упованията за по-високи лихви оказва напън и носи напрежение измежду вложителите. Ако въпреки всичко решението е да се влага на пазарите, по-добре е това да става през съвместен фонд. В България има няколкостотин такива - български и на непознати ръководещи сдружения, като съгласно рисковия им темперамент за последната година са създали от негативна до над 10% рентабилност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР