[Shutterstock] Играчите на пазара прогнозират увеличение на цените в телевизията

...
[Shutterstock] Играчите на пазара прогнозират увеличение на цените в телевизията
Коментари Харесай

Медиа агенциите между телевизията и интернет

[Shutterstock] Играчите на пазара предвиждат нарастване на цените в малкия екран и двоен растеж в цифрова реклама през 2018 година Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (21 ноември)

Агенциите от Publicis One няма да вземат участие в рекламни фестивали за една година; Кои са на най-големите рекламни компании в страната; EasyPay показа новата си платформа за онлайн реклама; Discovery Networks стартира партньорство за продажба на реклама с The Sales House; NEXT-DC поема рекламното обслужване на 24Kitchen; " Нова тв " поддържа Виктор Николаев и Анна Цолова; DDB Sofia и Tribal Worldwide Sofia лансираха празничен рекламен клип за " Теленор Унгария " ;
21 ное 2017
Тоталното видоизменение на рекламните организации

Оборотите на най-големите рекламни компании в страната са над 62 млн. лева
17 ное 2017
Големите девет в рекламата

Кои са информационните групи, които ръководят над 210 млн. лева, или повече от половината рекламен бизнес в страната
3 ное 2017 Измина още една година, в която малкия екран мощно господства медийния пазар, като държи над 70% от вложенията на рекламодателите. Макар през 2017 година да стана факт дълго чаканото повишаване на брутната цена за рейтинг точка ( " валутата ", по която се купува телевизионна реклама) в двете съществени телевизионни групи " Нова броудкастинг груп " (собственикът на Nova) и " БТВ медиа груп " (собственикът на bTV), главният проблем за играчите на пазара с неразбираемите измерители на зрителския интерес остана.

Специалистите от сектора регистрират двуцифрен растеж в вложенията в онлайн реклама, само че тя към момента не съставлява сериозен дял от медийния микс. Така за поредна година цифровият сегмент не доближава равнищата, на които участниците се надяват. Все отново всички са единомислещи, че връзките се обръщат в посока тактики, основани на данни и задълбочени разбори.

Това е средата, която обрисуват някои от най-големите медийни организации в страната. В това и в идващите издания на рубриката " Медиа и реклама " наблюдаваме развиването на рекламния пазар в страната през финансовите резултати на най-големите играчи от целия набор на информационния бизнес.

Общите доходи на 20-те най-големи медийни организации в страната се равняват на 266.6 млн. лева за 2016 година, което съставлява растеж от близо 4% на годишна база. Оборотите им включват само ръководството на медийни бюджети, като в тях не вземат участие резултатите на MindShare, " РА Киви " и Brand New Ideas, защото в техните обороти са включени и бюджети от чисто рекламна активност. Вероятно с техните рекламни приходи общите доходи на пазара за миналата година се равняват на почти 300 млн. лева

Размествания на пазара

На първото място в класацията по привлечени доходи за 2016 година се класира медиашопът " Пиеро 97 " с оборот от 30.7 млн. лева, или с 10% по-малко спрямо миналата година, което съгласно шефа Иво Цеков се дължи на понижение в обслужените бюджети. Компанията закупува рекламно време, поръчано от рекламни организации, а не непосредствено от рекламодатели. Това от време на време е желан от организациите способ на работа поради по-добрите ценови предложения, които " Пиеро97 " може да получи от малките екрани в резултат на по-големите поръчки.

В началото на годината медиашопът беше споменаван и в различен проблем на пазара ни. При показване на годишния си доклад компанията майка на " БТВ медиа груп " - Central European Media Enterprises (CME) разгласи, че приключва съдействието си с българска организация поради отписване на неприятен дълг, като съгласно играчи на пазара ставaше въпрос точно за " Пиеро 97 ", която евентуално дължи към 6 млн. лева на " БТВ медиа груп ".

Второто място в класацията се заема от медийните организации от портфолиото на Publicis One - Zenith, Blue 449 и Starcom, чиито общо доходи доближават 29.3 млн. лева за 2016 година Сред най-големите медиа организации на пазара са също и фирмите, част от информационните групи BBDO Group с Media Direction, Carat и Vizeum - част от Dentsu Aegis Network, Optimum Media и PHD от групата на DDB, MediaCom на Ogilvy Group Bulgaria, Media Planning Group, част от Havas Groupq и организацията за цялостно информационно обслужване Direct Media KRES, част от групата на Direct Media Group Bulgaria. Повечето от тях регистрират растеж през 2016 година, който значително се дължи на консолидирането на услугите им.

Медийните бюджети са най-голямото перо от постъпленията на организациите и спечелването или загубата на огромен клиент се отразява непосредствено върху общите им доходи. Увеличаването на клиентскoто портфолио е и повода за двуцифрения растеж в приходите на MediaS, които доближават 26.3 млн. лева за 2016 година

В ТОП 5 влиза и медиа организацията Argent, която работи както с директни клиенти, по този начин и с организации на пазара. Медиа шефът Симона Тенчева разяснява пред " Капитал ", че отчeтеният спад от 6.6% в оборотите е разследване от специализацията на клиенти, които към този момент независимо осъществят медиа обмисляне и пазаруване. " Все по-клиентски насочената политика най-много на водещите ТВ -групи сътвори предпоставки през годините някои от нашите сътрудници да решат да развиват по-сериозно медийните услуги и това докара до тяхната равноправност. В същото време обаче имаме растеж на приходите ни от директни клиенти, с които работим ", прибавя Тенчева.

По-високите бюджети на клиентите на Zenith Advertising & Communications (ZAC) се отразяват позитивно на оборотите им, които през 2016 година са 19.7 млн. лева Подобна причина показват и от " Рекламен маркет ", които регистрират едно от най-високите нараствания в приходите от 37.5 % за предходната година.

Медиа шефът на " Българска Медиа Агенция " Вера Георгиева разяснява пред " Капитал ", че растежът на компанията от 14% е също разследване на увеличените вложения за реклама на клиентите им, както и на привличането на нови рекламодатели, измежду които " Градус ", Queens, " Елви " и други

Нови клиенти в портфолиото на Universal Media Bulgaria, измежду които Metro Cash & Carry, усилват оборотите им до 9 млн. лева през 2016 година Компанията оперира на българския пазар като филиал на Interpublic Group (IPG) дружно с медиа организацията Initiative, която от своя страна бележи спад от 12%. " Един от клиентите на Initiative доста понижи бюджета си през 2016 година, само че упованията ни са да отчитаме нескончаем растеж, още повече че през 2017 година Initiative стартира взаимно партньорство с Reckitt Benckiser, а от януари 2018 година ще си партнира и с Carlsberg Bulgaria ", изяснява Марияна Ковачевич, ръководещ шеф на Universal Media Bulgaria и Initiative.

Сравнително устойчиво покачване от 5.3% регистрира поставената на 15-о място Media Club. " Ръстът в приходите ни е здравословен. Балансът е позитивен, като имаме клиенти, които са с растеж в рекламните вложения, има такива, които понижиха бюджетите си ", разяснява изпълнителният шеф на организацията Катерина Буюклиева.

Преструктурирането на бизнеса на Chap Media, както и приключването на контракт с клиент, са аргументите за понижените с близо 40% обороти на компанията, достигайки 3.7 млн. лева през 2016 година

От медиа организацията Standpoint Media също бележат спад от съвсем 33%, който медиа шефът Десислава Даковска изяснява с отделянето на всички цифрови услуги от организацията в края на 2015 година и обособяването на компанията Digital Point. " Това преструктуриране докара до спомагателни вложения в бизнес и човешки запаси ", прибавя още тя.

Какво следва

Мениджърите на най-големите медиа организации в страната предвиждат увеличение на рекламните бюджети в някои браншове, измежду които веригите магазини, телекомите, туризма и други Очакванията им са с тях да се покачат и цените на рекламно време в малкия екран и през идната година. " Надявам се това да докара до повишение на качеството на телевизионното наличие, до преодоляване на запълването на рекламните блокове, което да контролира рекламния звук и да усили видимостта на предаваната реклама ", отбелязва медийният шеф на Argent.

Инфлацията в цените на рекламното време може да насочи и по-голяма част от вложенията на рекламодателите към интернет каналите, като съгласно експертите на пазара цифровата реклама ще регистрира двуцифрен растеж, а видеата ще бъдат все по-предпочитан формат. Очакванията са потреблението на програматик технологията също да се ускори. Симона Тенчева добавя, че програматик усилва своя дял от общата чиста дисплейна реклама и в близко бъдеще ще бъде от все по-голямо значение в портфолиото цифрови услуги, предлагани от медийните организации.

През 2018 година рекламодателите ще залагат на ясни послания, които прочувствено да ангажират потребителите, както и тясното сегментиране на аудиториите. " Фокусът на услугите да се измести от чистата ценова оптимизация към увеличение успеваемостта на планирането, основано на проучвания и данни за аудиторията ", разяснява Татяна Лозович, шеф на MediaS. Медиа шефът на Standpoint добавя още, че на фокус идната година ще бъдат Big Data, Интернет на нещата (IoT), content маркетинг, social media маркетинг, Conversion rate оптимизация и други

Мениджърите на най-големите медийни организации чакат и нарастване в вложенията във външна реклама - канал, който на българския пазар не се употребява към момента в цялостния му капацитет. Пресата и радиото ще останат със постоянен дял от медийния микс от към 10%, като и при тях главен проблем остава неналичието на способи за премерване на успеваемостта. " Клиентите желаят да имат ясна визия за вложенията си и резултатите от акциите им, а отсъствието на такива не е потребно нито за организациите, нито за клиентите ", споделя още Марияна Ковачевич.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР