[Shutterstock] Големите технологични компании не могат да се оплачат от

...
[Shutterstock] Големите технологични компании не могат да се оплачат от
Коментари Харесай

Говори ми умно

[Shutterstock] Големите софтуерни компании не могат да се оплачат от липса на бизнеси, в които да се конкурират между тях. Сегментът на гласовите асистенти е следващият, в който те го вършат. Той не е нов, защото към този момент няколко години смарт телефоните и таблетите разполагат с най-малко един гласов помощник. Следвайки силата на технологиите, тези асистенти имат опциите да забавляват, развличат или да ни оказват помощ в организацията на уговорките ни. На пазара има няколко очевидни водача - Amazon (Alexa), Apple (Siri), Гугъл (Google Assistant) and Microsoft (Cortana), както и няколко плана, които въпреки да не са създадени от софтуерни колоси, вършат мощно усещане – Jarvis, Lyra, Hound. Проследяваме неповторимите им преимущества и дефекти по-долу.

Фотограф: Капитал Alexa

Amazon е измежду водачите при интелигентните гласови асистенти, откогато през 2014 година стартира всеобщо да продава безжичния представител Echo. На пръв взор това беше просто представител за слушане на музика и водене на диалози посредством връзка със смарт телефон. Но най-голямото му преимущество пред останалите сходни устройства беше фактът, че Echo може да оказва помощ на потребителя в всекидневието му. Това се случваше с гласовия помощник Alexa. Сега ритейл колосът предлага седем разнообразни представителя, които работят с нея, а функционалностите ѝ са доста повече, като гласовият помощник може да поръчва храна, да включи климатика или да ви помогне с инструкции за разнообразни действия. Alexa към този момент е обичайно мощен събеседник, само че е мощно подвластна от името си, с цел да бъде потребна – гласовият помощник реагира на команди само, в случай че потребителят употребява името ѝ при започване на всяко изречение. Основният ѝ минус е, че не е доста интуитивна и не всеки път съумява да отговори задоволително бързо на настояванията на потребителите.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Миналата седмица Amazon в действителност направи крачка напред в развиването на гласовия си помощник, представяйки опциите на Alexa да комбинира повече от една задача в границите на един диалог. Първоначално услугата ще включва едновременното опазване на билети за кино и на маса в ресторант – композиция, която постоянно се употребява от потребителите. Засега обаче тя е налична само на британски говорещите пазари.

Смарт асистентът на Amazon е наличен посредством линията представители Echo, както и посредством таблетите и устройствата за телевизия Fire на ритейл колоса. Всъщност от всички умни гласови асистенти Alexa е разполагаем на най-голямо многообразие от устройство във връзка с дизайна. Помощникът на Гугъл може да бъде употребен на доста представители, само че всички те наподобяват сходни. Amazon, въпреки това, продава десетки устройства, поддържащи Alexa. Цените им стартират от 49.99 $, като с изключение на от представителите Echo Alexa се поддържа и от безжичния представител на Sonos (199.99 долара), както и от други модели умни колонки, които не са създадени от Amazon. Съществува и приложение за смарт телефон, само че то е предопределено като допълнение към друго устройство, а не работи като независим AI асистент.
Фотограф: Капитал Гугъл Assistant

Умният асистент на Гугъл е може би най-популярният гласов помощник в света. Той скоро ще е разполагаем на близо един милиард устройства, оповестиха от интернет колоса по време на ревюто CES в Лас Вегас по-рано тази година. Това е огромен скок по отношение на средата на предходната година, когато Гугъл Assistant беше вграден в 500 млн. свързани джаджи. Списъкът включва необятен набор от артикули като умни представители, тв приемници, колонки, слушалки, смарт телефони, таблети и други.

Едно от главните преимущества на Гугъл Assistant пред Alexa е фактът, че първият е разполагаем на всеки смарт телефон с операционна система от Android. Отделно асистентът на интернет търсачката е конфигуриран на устройства, чиято съществена функционалност не е обвързвана с негo за разлика от Alexa, която се среща много по-често в умни представители, чиито благоприятни условия са обвързани напълно към потреблението на гласови команди и изкуствен интелект. Гугъл Assistant е мощен събеседник, а също така може да ви бъде потребен с информация за времето, трафика, както и е кадърен да прави резервации за вас по-добре, в сравнение с другите гласови асистенти.
Фотограф: Капитал Cortanа

Разработеният от Microsoft гласов помощник е евентуално най-слабо представящият се измежду помощниците на софтуерните колоси. Сред главните ѝ дефекти са скоростта, с която дава отговорите си, както и фактът, че не е интуитивна и не всеки път схваща командите на потребителите. Cortana не се показва добре и когато ѝ бъдат задавани контекстуални въпроси. Основното ѝ преимущество пред другите гласови асистенти е фактът, че тя интегрира приложения на трети страни най-добре. Освен това е част и от Windows 10 и последователно навлиза в нови и нови страни. Microsoft също се опита да придаде местен детайл на Cortana, като я направи способна освен да работи пълноценно на езика на дадената страна, само че и да е осведомена с нейните особености, ползи на потребителите и така нататък Cortana следва съперниците си и се стреми да стане налична на оптимално доста платформи и устройства. Отскоро приложението е налично даже и от устройства с операционна система на Android.

Фотограф: Капитал Siri

Apple хвана вълната на умните гласови асистенти една концепция по-бавно от Amazon и Гугъл, само че към момента е измежду огромните играчи. Чрез Siri могат да бъдат ръководени умни домашни устройства, които са съвместими със софтуера на Apple HomeKit. В съпоставяне с Alexa и Гугъл Assistant гласовият помощник на Apple се показва по-зле в отговарянето на общи въпроси и запитвания на натурален език. Сред преимуществата на Siri е фактът, че тя е гласов помощник " с темперамент " – има възприятие за комизъм, а също по този начин е способна да ви предложи музика или филми, основани на вашите желания.

Дългоочакваната интелигентна колонка на компанията HomePad излезе на пазара при започване на тази година. Цената ѝ е 299 $ и се чака да даде подтик и на някои от значимите нови начинания на Apple, измежду които музикалната стрийминг услуга Apple Music. Колонката се свързва и с аксесоари като iPhone и безжичните слушалки AirPods, като работи благодарение на процесор A8, вграждан в смарт телефоните и таблетите на марката.
Фотограф: Капитал Jarvis

Jarvis може да отстоява позициите си измежду най-хубавите AI основани гласови асистенти. Можете да вземем за пример да го накарате да включи фенерчето на устройството ви или да отвори браузъра Chrome, както и да поискате да ви пусне избрана ария. Приложението също по този начин може да наглася аларми, да изпраща известия, да ви помогне бързо да наберете някого, както и да ви даде информация за положението на батерията на устройството ви и прогноза за времето. Подобно на Siri този гласов помощник се отличава и с възприятие за комизъм.
Фотограф: Капитал Lyra

Lyra е един от най-простите гласови асистенти, като може да прави базови неща като търсене в интернет, ръководство на аларми и намиране на упътвания. Интерфейсът му е изчистен и е добра опция за хората, които нямат потребност от спомагателните функционалности на другите гласови асистенти. Приложението е гратис, без реклами и може да бъде конфигурирано на както на устройствата на Apple, по този начин и на такива с операционна система Android.
Фотограф: Капитал Hound

Hound е още една опция на гласовите асистенти на софтуерните колоси. Приложението е гратис и може да се смъкна на смарт телефон. Налични са главните функционалности на умните помощници, като това, което разграничава Hound от останалите, са спомагателните профилирани функционалности като кредитен калкулатор и интегрираната поддръжка на платформата за обмисляне на пътувания Expedia. Основният минус на приложението е фактът, че бъговете не са изчистени изцяло.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР