[Shutterstock] Глобалната карантина нанесе неприятен удар на академичната общност и

...
[Shutterstock] Глобалната карантина нанесе неприятен удар на академичната общност и
Коментари Харесай

Време за уроци

[Shutterstock] Глобалната карантина нанесе противен удар на академичната общественост и университетите в целия свят затвориха за летния период, като по този начин нарушиха проектите на милиони студенти. Бизнес учебните заведения страдат с останалите, само че прекъсването на активността им съответства с миг, в който секторът към този момент беше изправен пред редица проблеми. Изследване измежду деканите на американските бизнес университети от консултантската компания Eduvantis сподели, че съвсем всички считат, че пандемията ще докара до непрекъснато затваряне на някои образователни заведения.

Bartleby се свърза с няколко водещи университета в Съединени американски щати, Англия и Франция с въпрос по какъв начин се оправят с рецесията. Нямаше никаква изненада в отговора им, че най-бързата им реакция е била прекосяването към онлайн преподаване. Mнозина се стараят да не демонстрират отчаяние поради обстановката. Кристоф Лох, декан на Judge Business School в Кеймбридж, споделя: " Ако създадем всичко по стратегически верен метод, сегашните образования ще останат и след Коронавирус ". В същото време френският бизнес университет INSEAD поддържа тезата, че е мъчно да си представим свят, в който триумфите от онлайн образованието няма да бъдат комбинирани с персонален контакт и диалози.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Нов вид преподаване

Пандемията дава и благоприятни условия за нов вид преподаване. Wharton School в University of Pennsylvania стартира курса " Епидемии, естествени бедствия и геополитика: ръководство на световен бизнес и финансова неустановеност ". London Business School скоро ще стартира курс " Икономика на пандемията ".

Онлайн курсовете са ясни. Но част от мотивацията да учиш в бизнес университет е да се възползваш от опциите за нетуъркинг, които могат да останат за цялата кариера на студентите. Някои от тях могат да се вършат и онлайн. В MIT Sloan School of Management виртуалният нетуъркинг измежду студентите включва вечери с викторини, хакатони и бързо образование по програмиране. Следвайки логиката на местоположението си, измежду дейностите в Haas School в Бъркли са и отдалечени класове по йога и медитация. В INSEAD студенти се събират във виртуални стаи за спомагателни полемики, като групите са избирани на инцидентен принцип, с цел да може взаимоотношението да е сред по-широка група състуденти.

По-ниски такси?

Но както другар във Фейсбук не е същият като този от детинство, и виртуалните връзки няма по какъв начин да бъдат толкоз мощни като обичайните. Което докара до неодобрение измежду студентите. Над 1000 MBA курсисти в Wharton подписаха онлайн петиция с искане университетът да понижи таксите, които доближават 150 хиляди $ за двегодишен курс. Петицията твърди, че технологията на виртуални класни стаи " не може изцяло да копира " нормалната среда на образование, а други детайли на курса като пътуванията и извънкласните занимания " на процедура са били анулирани ".

Утежняващ фактор е и бързият стопански срив поради пандемията. В предишното бизнес университетите в действителност печелеха от рецесии, тъй като доста младежи избраха да продължат образованието си, вместо да рискуват да навлязат на неустойчив трудов пазар. Но в този момент всичко може да е друго.

Първо, към момента не е ясно по кое време бизнес учебните заведения могат да отворят отначало за обичайно образование. Нито един от университетите нямаше ясни периоди по кое време това може да случи. И претендентите може да желаят да почакат, вместо да заплащат огромни такси за онлайн курс. Друго изследване - на Poets&Quants, уебсайт за вести от света на бизнес университетите, сподели, че 43% от бъдещите MBA студенти смятат, че таксите би трябвало да бъдат понижени, а една трета може да отсрочат образованието си до възобновяване на естественото преподаване.

Второ, допустимо е пандемията да възпре студентите от кандидатстване за бизнес учебни заведения зад граница. Около половината от всички американски бизнес университети са отчели спад в записванията от задгранични студенти през предходната година поради антиимигрантските политически настроения и нарасналата компликация на получане на работни визи след приемане на дипломата.

Нито Америка, нито Англия могат да се похвалят с някакви особени триумфи през последните седмици. Проучване измежду интернационалните студенти на IDP Connect сподели, че измежду англофонските страни Съединени американски щати и Англия се подреждат след Нова Зеландия, Канада и Австралия по оценка по какъв начин се оправят с пандемията. Войната на думи сред Америка и Китай поради вируса също ще има резултат. Студентите от националната република може да предпочетат да учат в родината си.

Което е неприятна вест и за университетите, и за бизнес учебните заведения, защото задграничните студенти са доста доходоносни. Ситуацията може да се завърне към нормалност до няколко години; вирусът може да бъде надвит, а интернационалните връзки да се успокоят. Но както и в други браншове на стопанската система, преди този момент да се случи, бизнес учебните заведения може да преживеят голямо разклащане.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР