[Shutterstock] Гледайки разпределението на усвоените европейски средства в Пловдив, надали

...
[Shutterstock] Гледайки разпределението на усвоените европейски средства в Пловдив, надали
Коментари Харесай

Европейските инвестиции на Пловдив

[Shutterstock] Гледайки разпределението на усвоените европейски средства в Пловдив, едва ли човек би се изненадал от обстоятелството, че районът е съумял да притегли толкоз вложители през последните години. Над една трета от общата стойност на плановете по оперативни стратегии отива за възстановяване на конкурентоспособността, а друга една трета е ориентирана към околната среда. За първото е виновен локалният бизнес, който интензивно кандидатства и получава финансова помощ за вложения, енергийна успеваемост и нарастване на индустриалния потенциал, до момента в който локалната власт усъвършенства инфраструктурата на района, градската среда и насочва средства към учебните заведения.

Не всички планове обаче са безпроблемни.
Милионите във ВиК

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Безспорно двата най-големи плана в област Пловдив са свързани с водоснабдителната и канализационната мрежа. Най-големият план - за 115.3 млн. лева, е " Интегриран план за водите на град Пловдив – стадий 1 ". В основата му стои построяването на нова пречиствателна станция за отпадни води на Пловдив, само че към този момент търгът не върви добре. След като се проточи повече от година, през юли стана ясно, че в надпреварата остава единствено един участник, откакто останалите четири съперника са отстранени с спорни претекстове. А спечелилият - ГБС и компания, обвързвана с Румен Гайтански-Вълка.

Вторият многомилионен воден план е за ремонт на ВиК мрежата и построяването на нова пречиствателна станция в Асеновград за общо 106.1 млн. лева Въвеждането в употреба на новата пречиствателна станция обаче се отсрочва към този момент няколко пъти, като през април стана ясно, че компанията реализатор ще бъде глобена.

Сред другите огромни планове в осъществяване в района са подобряването на улици, междублокови пространства и зони за отдих в Пловдив, средства за възобновяване на средата в учебни заведения и детски градини в Карлово и Асеновград, както и ремонт на пътя Пловдив - Асеновград.

Парите в промишлеността

Най-големият частен бенефициент на европейски средства е пловдивската компания " Метал Ин ", която създава артикули от черни и цветни метали, като елементи за разнообразни машини, тръбни структури и стойки за колела. Фирмата е получила безплатни средства в размер на 2.5 млн. лева за машини с по-голяма индустриална мощ, енергийна успеваемост, пилотни за страната технологии за галванизация и ресурсна оптимизация.

В енергийна успеваемост и понижаване на отпадъците за депониране влага и основаната в с. Царацово компания " Каскада ", която работи в областта на търговията и преработването на полимери. Производителите на опаковки " Готмар " и " Юрий Гагарин " също влагат предоставените пари от Европа допълнително успеваемост посредством закупуването на нови машини и съоръжение по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ".

Сред компаниите със приключени планове обаче изпъква пловдивският производител на препарати за растителна отбрана " Агрия ", който влага общо над 3.5 млн. лева в план за нова апаратура за гранулиране и сушене вид " кипящ пласт ", с цел да може да стартира да създава нови видове артикули. Трябва да се означи, че " Агрия " е заделила 2.5 млн. лева лични средства за плана, до момента в който безвъзмездната помощ е в размер на 1 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР