[Shutterstock] Доставчиците на интернет услуги сега нямат право да спират

...
[Shutterstock] Доставчиците на интернет услуги сега нямат право да спират
Коментари Харесай

Администрацията на Тръмп е по-близо до отмяна на "свободния интернет"

[Shutterstock] Доставчиците на интернет услуги в този момент нямат право да стопират достъпа на потребителите до несъмнено наличие или да управляват скоростта към някои уеб сайтове против възнаграждение. Още по тематиката
Съединени американски щати заведоха дело против сливането на АT&T и Time Warner

Това може да забави продажбата на няколко малките екрани в Централна и Източна Европа, сред които е и bTV
21 ное 2017
T-Mobile и Sprint договарят за обединение

При договорка новата компания би имала по-високи шансове да се конкурира сполучливо с водачите в бранша в Съединени американски щати AT&T и Verizon
20 сеп 2017
Tехнологични компании в Съединени американски щати са срещу анулацията на закона за индиферентност в мрежата

Федералната комисия по връзки се стреми да анулира закона, признат от администрацията на Обама
19 юли 2017
Европейски Съюз разгласи за нелегално блокирането на реклама от телекоми в цялата мрежа

Затягат се разпоредбите за интернет индиферентност
1 сеп 2016

Администрацията на Доналд Тръмп е на път да анулира следващо решение на предшествениците си, като и този път етичните подбуди за това стоят под въпрос. Този път на прицел е законът за мрежова индиферентност, чиято анулация ще бъде гласувана в средата на декември, разяснява през вчерашния ден ръководителят на Федералната комисия по връзки Аджит Пей.

Според актуалните правила доставчиците на интернет услуги нямат право да стопират достъпа на потребителите до несъмнено уеб наличие или да упражняват надзор върху скоростта към избрани уеб сайтове против възнаграждение. Според Пей обаче законът, който на практика подсигурява " свободен интернет ", заплашва конкурентността на интернет доставчиците.

Победител - интернет доставчиците, губещ - всички останали

Мрежовата индиферентност е фундаметален принцип за метода, по който действа интернет, а съгласно болшинството онлайн теоритици би трябвало да се възприема като главно човешко право. Не и съгласно Пей, който Тръмп назначи отпред на комисията при започване на януари. С трима републиканци и двама демократи в нея влизането на закона в действие е съвсем обезпечено. Още през май Комисията гласоподава с 2 на 1 гласа в интерес на първичното предложение на Пей да се анулира предходното решение от мандата на Обама. Според Пей законът е " непотребен " и вреди на инвеситициите на доставчиците и отварянето на нови работни места. Това не подсигурява, че няма да последва оспорвана правосъдна борба. Миналата година федералният апелативен съд взе решение, че високоскоростният интернет е съществена нужда, а не услуга. Още преди месеци Интернет ацосиацията на Съединени американски щати, в която вземат участие Alphabet и Фейсбук. се оповестиха срещу анулацията на закона.

" Федералната комисия по връзки към този момент няма да управлява бизнес модели и превантивно да не разрешава услуги и артикули, които предизвикват конкурентоспособността ", разяснява Пей, представен от Reuters. Според Том Уийлър, предшественика на сегашния началник на Комисията, плануваната анулация е срамно деяние " даже за тази комисия и нейните водачи ".

Очаквано, най-големите интернет снабдители в Съединени американски щати - AT&T, Comcast и Verizon, опазиха смяната в закона, която би им подсигурила милиарди долари нови вложения и монопол на пазара.

Според Интернет асоциацията предлагането на Пей съставлява края на мрежовата индиферентност и отхвърля волята на милиони американци. " Това предложение отстранява съвсем две десетилетия двупартийно единодушие за основите на мрежовата индиферентност, която защищава правото на американците за безграничен интернет достъп ", написа още в изказването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР