[Shutterstock] Документ Принудително отнети от КФН лицензи за последните 5

...
[Shutterstock] Документ Принудително отнети от КФН лицензи за последните 5
Коментари Харесай

Когато посредникът остане без лиценз

[Shutterstock] Документ
Принудително отнети от КФН лицензи за последните 5 години
- КФН лиши разрешителните за осъществяване на активност на две компании единствено в границите на месец.

- Клиентите би трябвало да са наясно с процедурите по-късно. Още по тематиката
Финансов лъжец на телефона

Некоректни сдружения, представящи се за капиталови медиатори, организират нападателен маркетинг и заблуждават консуматори, че влагат спестяванията им, предизвестява КФН
6 юли 2018
OneCoin и спиралата на собствеността

Българските компании, свързани с " криптовалутата " на Ружа Игнатова, се оказаха без краен притежател
29 апр 2018
Пирамида ли е Saveway/SCI

Основателите на компанията Станчо Рангелов и Светослав Петров дадоха конференция, с цел да разсеят подозренията, само че не дадоха отговор на няколко основни въпроса
3 апр 2014 Комисията за финансов контрол (КФН) лиши през юли два лиценза на капиталови медиатори и за последните пет години те към този момент са седем. За всеки клиент това повдига въпросите какво се случва с парите му и по какъв начин се удовлетворяват неговите искания.

Кои са най-честите аргументи

Най-пресният случай е с " Прогресива трейдинг " ООД (с предходно име ИП " ББГ Симекс-България " ООД). Този брокер беше с най-малкия по обсег лиценз и съгласно него изобщо не е имал право да съхранява потребителски активи. Освен това едно от основанията за глобата е неосъществяване на активност за интервал над 6 месеца. Независимо от това в КФН са получени позвънявания и тъжби за опит за измами на клиенти на медиатора, които са привеждали парични средства по сметка на трето лице, в това число след позвъняване от такова, което се показва за чиновник на КФН - нещо, за което предизвестиха и от регулатора.

Често причина за отнемането на лиценз стават и систематични нарушавания на законодателството или промяна на собствеността, с която сдружението е престанало да дава отговор на условията, при които е бил публикуван лицензът, както непозволени действия на член на управлението й, споделиха за " Капитал " от КФН. Обикновено става дума за придобиване на квалифицирано присъединяване в сдружението посредством подставени лица или такива, които за пръв път влизат във финансовия бранш. Така да вземем за пример преди повече от година собствеността в " Бета корп ", която е втората компания с лишен лиценз този месец, беше заменена, като в медиатора влязоха 11 лица с по под 10% дял, което официално заобиколи и условието КФН да се произнесе по договорката. Част от новите притежатели тогава се свързваха с някогашните неуспели купувачи на ПОД " Доверие ", които редом изграждаха и мрежа от свързани финансови компании. Трябва да се има поради, че при обжалване на решението на КФН за отнемането на лиценза това не стопира осъществяване на насилствената мярка.

Да влезе квесторът

След влизане в действие на решението за наложително лишаване на лиценза на медиатора КФН насочва искане до Агенция по вписванията за назначение на ликвидатор. Финансовият регулатор избира синдик или квестор, който да ръководи активите на капиталовия медиатор и да удовлетворява претенциите на клиентите му до ликвидацията, в случай че се стигне до такава. Той или тя би трябвало да имат характерни знания и, несъмнено, да е лице, друго от ръководещите сдружението и лицата с квалифицирано присъединяване в него. При лишаване на лиценз при съществуването на данни за непозволени дейности на лицата, ръководещи ИП, и при проблеми, свързани с активите на клиенти, КФН назначава квестор, който за интервала на квестурата ръководи и съставлява сдружението. Синдик се назначава, когато има късмет сдружението да бъде оздравено.

Квесторът реализира контакт с клиентите и последните следва да се обръщат към него с оглед споразумяване на техните връзки с брокера. До сегашния миг КФН неколкократно е назначавала квестори на ИП с лишен лиценз. Такъв е казусът с " Бета корп ", а през предходната година и с " Позитива ", което обаче не попречи на компанията да продължи да подписва непозволено контракти. При " Бета корп " квестор е Калин Клисаров.

Най-леките случаи са, когато медиаторът непринудено връща лиценза си. По закон това може да се направи само откакто всички връзки сред него и клиентите са уредени и вземанията им са погасени. Тоест следователно няма риск за клиента. Важно е да се знае, че не всеки медиатор изчезва от правния мир след отнемането на лиценза му, в случай че има друга активност, която резервира.

Под насила

При насилственото лишаване на лиценза брокерът е длъжен в период от седем работни дни от узнаването на решението (КФН го уведомява в 7-дневен срок) да уведоми своите клиенти за това решение и за опцията да посочат различен капиталов медиатор, при който да се трансферират техните финансови принадлежности, пари и други активи. В период пет работни дни от приключването на горния период медиаторът има обвързване да трансферира потребителските активи при посочения от тях различен брокер, който е дал единодушие, или при депозитарна институция. Проверка в уеб страниците на " Прогресива " и " Бета корп " към сряда сподели, че при първата компания нямаше известия за това, а единствено при втората. С него се приканват клиентите да заявят депозитарна институция или различен медиатор, където да бъдат трансферирани средствата им.

Пред " Капитал " Калин Клисаров съобщи, че е разпратил имейли до клиентите на " Бета корп " още в деня след отнемането на лиценза и към този момент половината от тях са декларирали нов медиатор за прекачване.

Когато някой от тях не даде разпореждане за прекачване, това става служебно. При финансови принадлежности, съхранявани в Централния депозитар, това става посредством разкриване на сметка на името на съответния клиент в указател А и по-късно с издаване на депозитарна квитанция могат да се трансферират в ИП, а за паричните средства се открива банкова сметка на името на лицето. По принцип медиаторът има обвързване да поеме разноските за споразумяване на връзките с клиентите. Освен това КФН нормално изисква тези разноски във връзка с парични средства, съхранявани по банкова сметка, да се поемат от него за период от 5 години. В някои хипотези банковата сметка е обща и банката разполага със лист на клиенти, чиито парични средства се съхраняват по сметката. Когато обаче медиаторът не предприеме избраните в закона стъпки за споразумяване на връзките с клиентите си, КФН постанова административни наказания и ползва насилствени административни ограничения с оглед споразумяване на тези връзки.

Кога влиза фондът за компенсиране на вложителите

За отнетия лиценз се уведомяват и Централният депозитар, БФБ и Фондът за компенсиране на вложителите, а в избрани хипотези и всички кредитни институции. В кои случаи обезщетения на вложителите се изплащат от Фонда за гарантиране на вложителите? Това е допустимо при три хипотези: Първо, когато по отношение на брокера е намерено произвеждане по неплатежоспособност, както и когато такова произвеждане е било прекъснато по член 632 от Търговския указател – при налично имущество, което е незадоволително за покриване на разноските. Вторият случай е при трайно влошено финансово положение на медиатора. И третият – когато КФН откри, че активите на клиенти не са по съответните сметки и сдружението е в неспособност да изплати паричните сметки или да възвърне финансовите принадлежности и няма да бъде в положение да направи това в краткосрочна вероятност. В този случай КФН може да назначи квестор на сдружението. В тези случаи фондът изплаща отплата в размер на 90% от цената на вземането, само че не повече от 40 000 лева За да се случи това, клиентите би трябвало в границите на 1 година да предявят документално настояванията си. След този период клиентите могат да търсят отбрана на правата си по правосъден ред, само че шансът да възстановят активите си понижава. Заблуда на клиента с полуимето на медиатора

Често след отнемането на лиценз се основават нови компании с имена, близки до тези на настоящи медиатори или на такива с лишен лиценз. Фиктивно ръководещите постоянно са други, като заблудата става посредством вписване на огромен брой сдружения със сходни имена. Например " Позитива фронт офис ", за което е известно, че извърша активност, без изобщо да има лиценз за капиталов медиатор. За него КФН предизвести още преди година, че прави активност без лиценз. Основният му капитал е едвам 100 лева, а притежателят му е 24-годишният Валентин Доцов, демонстрира информация в ДАКСИ. Името е явна отпратка с прилика към това на капиталовия медиатор " Позитива ", чийто лиценз обаче КФН лиши по този начин или другояче през юни предходната година. Друг образец е " Глобал маркетс трежъри фънд ", в управата на което взе участие Кирил Джабаров, добре прочут на излъгани клиенти на " Глобал маркетс ". В случай обаче, че посредническа активност се извършва от сдружение без какъвто и да било лиценз от КФН, казусът е в юрисдикцията на прокуратурата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР