[Shutterstock] Дали заради студеното време и задаващия се сняг, понеделник

...
[Shutterstock] Дали заради студеното време и задаващия се сняг, понеделник
Коментари Харесай

Вечерни новини: Финландия предложи по-големи разходи за отбрана в ЕС, водната криза взе поста на областната управителка на Перник

[Shutterstock] Дали поради студеното време и задаващия се сняг, понеделник мина в релативно безгрижно движение. В центъра на новинарския поток беше резултатът от поисканата от премиера оставка на регионалния шеф на Перник Ирена Соколова поради продължаващата водна рецесия в града. И други оставки бяха поискани: на цялото управление на " Топлофикация София ", този път от групата на " Демократична България " в Столичния общински съвет, поради некадърно ръководство на сдружението. По време на международния конгрес за климата в Мадрид министър председателят Бойко Борисов пък разгласи, че България е втора в Европейския съюз по понижаване на нездравословните излъчвания от изгарянето на изкопаеми горива.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Водещите вести от деня в три фрази

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Финландия предложи по-големи разноски в бюджета на Европейски Съюз от желаните от Германия

Финландското председателство на Съвета на Европейския съюз предложи бюджетът на блока за 2021 - 2027 година да бъде стеснен до 1.08 трлн. евро , излиза наяве от документ, забелязан от Reuters. Предложението, което би трябвало да бъде подкрепено от страните членки, ще дефинира таван на разноските от 1.07% от брутния народен приход на блока и е повече спрямо поискания от Германия 1%. Малко евентуално е то да помогне за излизане от задънената улица , частично тъй като Германия и други по-богати страни заемат твърди позиции пред натиска да се откажат от така наречен корекции - отстъпки, които смекчават разноските им за еврочленство.

Влезе в деяние газопроводът от Русия към Китай

Газопроводът " Силата на Сибир " беше пуснат в употреба през днешния ден и по него стартира да се доставя съветски газ за Китай . Общата стойност на контракта с китайската корпорация CNPC е 400 милиарда $ , като годишно ще бъдат доставяни 38 милиарда куб. метра газ . По оценки на " Газпром " от април 2018 година цената на газопровода е към 17 милиарда $.

България би трябвало да вземе незабавни ограничения против речта на омразата

Българското държавно управление би трябвало неотложно да ускори напъните си за битка с домашното принуждение и с речта на омразата против ромите, ЛГБТИ обществото и други малцинствени групи, както и да стартира да приема расистките подбуди като утежняващо събитие при всяко закононарушение - това са част от сериозните констатации и рекомендации, които Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа за човешките права , насочва към България след петдневно посещаване у нас. Те са оповестени от най-старата общоевропейска и правозащитна организация преди оповестението на специфичния отчет за България и, общо взето, демонстрират какво ще написа в него. Наказателният кодекс планува ограничения особено за езика на омразата, само че Миятович отбелязва, че казусът е в действителното им използване - управляващите съвсем не реагират при случаи на разпространение на ненавист .

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" Комините, дали пушат в Съединени американски щати, Китай или във Виетнам, атмосферата го донася при нас. "
Премиерът Бойко Борисов на международния конгрес в Мадрид, отдаден на климатичните промени

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Депутатите ще изслушат претендентите за ръководител на КПКОНПИ

Във вторник от 9 часа парламентарната комисия за битка с корупцията ще изслуша двамата претенденти за нов ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) - основния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ВОЛЯ Симеон Найденов. Цацаров занапред е предизвестеният избор, доколкото бе номиниран от ръководещите и получи обществената поддръжка на Движение за права и свободи.

Бюджет 2020 влиза в пленарната зала

Ежегодният маратон по окончателното гласоподаване на бюджета на страната за идната година стартира във вторник с изключително съвещание на Народното събрание. Първо ще се преглеждат бюджетите на здравната каса и на публично обезпечаване, като предходната седмица в комисия изненадващо бе гласувано за по-високи заплати на работещите в Агенцията по обществено обезпечаване и добавки към пенсиите на военноинвалидите. Обикновено приемането на бюджета на страната минава с дълги часове разногласия по обособените текстове.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Хиляди поляци стачкуваха в поддръжка на съдиите в страната

[Reuters]
Хиляди излязоха по улиците в доста елементи на Полша в неделя вечер, с цел да изразят взаимност със съдийската гилдия на страната, откакто един арбитър бе отхвърлен от служба поради рецензии против промените на правосъдната система, инициирани от ръководещата партия. След идването си на власт през 2015 година партията " Право и правдивост " (ПиС) е в изострен конфликт с Европейския съюз поради тези промени, които съгласно критици подкопават независимостта на съдилищата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР