[Shutterstock.com] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала

...
[Shutterstock.com] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала
Коментари Харесай

Идва ли нова златна треска

[Shutterstock.com]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
" Напоследък виждаме исторически върхове на Уолстрийт, след което идва промяна, от която печели златото. Инвеститорите привикнаха с това "
Цветослав Цачев, основен анализатор на " Елана "
От началото на годината златото е поскъпнало с над 11% (S&P500 e с съвсем 19%), а нестихващата геополитическа неустановеност и смяната в политиките на централните банки вършат благородния метал евентуално забавна капиталова опция до края на годината. Разбира се, с доста ангажименти и без рекомендация за покупка или продажба. А и мненията са спорни в каква посока ще поема скъпият метал оттук нататък.

В края на юни цената му мина за първи път равнището от 1400 $ за тройунция - нещо, което не се бе случвало от средата на 2013 година, или 6-годишен връх. В момента пък е на 500 $ под историческия му връх от 1900 $, ударен през септември 2011 година Най-смелите прогнози са, че златото може и да доближи 2000 $ до края на годината.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Под въздействието на...

Няколко са факторите, които въздействат върху цената му. Като актив леговище (safe-haven) цената му се въздейства мощно от геополитическо напрежение като търговски войни, наказания и военни спорове. Именно в тази посока е напрежението сред Иран и Съединени американски щати, обвързвано с нуклеарната стратегия на персийската страна и комерсиалните войни с Китай. И тъй като златото умее да съхранява стойност, вложителите му се доверяват и влагат в него част от ресурсите си. Лихвената политика на централните банки също е значим фактор и с най-голяма тежест сега, защото тя въздейства и върху фондовите пазари. Когато има упования за висока инфлация и лихви, цената на златото има наклонност да се повишава. Нестабилни упования за стопанската система също са в негова поддръжка. Затова да вземем за пример последните данни за пазара на труда отхвърлиха Фед да намалява лихвите през юли, което се одобри за добър сигнал за американската стопанска система. Оттам и това стана причина жълтият метал да поевтинее леко под 1400 $ през последните дни, защото се насочиха средства към фондовите пазари.

Резервите на централните банки – паричните институции не престават да купуват злато. Преди дни Peoples Bank of China разкри, че е нараснала златните си запаси за седми следващ месец през юни, като е добавила 10.3 млн. тона единствено през него. Полша разгласи, че също е удвоила запасите си през 2018 и 2019, написа inevsting.com. Индия, която е най-големият консуматор на злато, обаче е нараснала митата за импорт на метала от 10 на 12.5%. Спекулативно настроените вложители пък са нараснали чистите си дълги позиции за пета поредна седмица към 2 юли, което е най-високото им равнище от септември 2016 година Именно тук може да е заложен клопката за цената за златото, а даже и по-надълбоко. " В момента да вземем за пример има индикации за дефицит на долари в световен мащаб. А при подобен вложителите разпродават всевъзможни активи, с цел да си ги набират ", разяснява пред " Капитал " Димо Стефанов, анализатор в Tavex. Според него цената е достигнала прекомерно високо равнище и инвестицията в метала е рискова. " Ако няма някой огромен срив на фондовия пазар, който да подхрани цената на златото, считам, че по-скоро тя ще тръгне надолу ", е прогнозата на Стефанов.

Малко по-положително

В своята прогноза за пазарите през второто полугодие анализаторите на " Елана трейдинг " обаче показаха, че дълготрайната картина на цената на златото става все по-позитивна, само че това е наклонност, която се развива от няколко години. Златото притегля дълготрайни вложители, които не имат вяра в способността на Федералния запас да избави американската стопанска система с намаляване на лихвите. Ценните метали може да си върнат статута на опция на парите и с това да привлекат повече купувачи. Другата им функционалност като застраховка от пазарния спад също ще способства за повишаване. От " Елана " резервират ценовата цел за златото до края на годината на 1450 $ за тройунция. " Напоследък виждаме исторически върхове на Уолстрийт, след което идва промяна, от която печели златото. Инвеститорите привикнаха с това ", разяснява пред " Капитал " Цветослав Цачев, основен анализатор на капиталовата група.

По света има и още по-големи оптимисти. Дeйвид Рош, президент и световен пълководец на основаната в Лондон компания Independent Strategy, чака цената на златото да доближи 2000 $ до края на годината. " Мисля, че комерсиалният спор със Съединени американски щати е доста по-дълбок, сериозен световен спор, който ще подкопае упованията за пазара на акции ", споделя той. Като се прибавят и други геополитически проблеми като глобите против Иран, апетитът към сигурни активи ще пораства.

Как да печелим от злато

Златото е актив, на който би трябвало да се гледа като дълготрайна инвестиция. Всъщност това е и една от добре познатите други възможности на българите. Вариантите да се придобие и да се търси рентабилност са няколко. Като всеки капиталов актив обаче и той носи риск от поевтиняване и оттова загуба.

- Директна покупка – Физическото злато е активът, който всеки може да придобие, а това, че може да го усетиш, усилва доверието в него като съхранител на стойност. Вариантите тук са покупка на капиталово злато и монети. Те се оферират от финансови компании и банки в България, които котират цени на продажба и назад изкупуване. Тук обаче би трябвало да се имат поради няколко неща. Твърде евентуално е да има високи разноски за предпазване – да вземем за пример в банков сейф, което ще изяжда доходността от него. Освен това капиталови кюлчета, закупени от една компания, може да не се изкупуват от друга. При монетите пък не всеки път може да има цена на изкупуване, а да се търси единствено повишение на нумизматичната им стойност в бъдеще. Много е значимо и капиталовото злато да се пази от надраскване и пострадване. И в никакъв случай пробване със зъби! Метод, останал в предишните епохи.

- ETF и акции – Борсово търгуваните фондове (ETF) са най-достъпният и елементарен метод за следване на тренда на златото и други първични материали. Пасивният им темперамент прави разноските за ръководството им ниски. Сред най-известните борсово търгувани фондове е SPDR Gold Shares, който купува физическо злато и сега има малко над 794 тона съгласно последния ъпдейт на проспекта му. Това прави активи за 35.5 милиарда $. Интересно е, че има ETF, които бият представянето на S&P500, който пък е с по-добър пърформънс по отношение на златото - 10 на 19% (виж таблицата).

- Скрап - Включва се продажба на всевъзможни остарели бижута, зъбни златни корони, даже и добито речно злато. Тук обаче няма капиталов темперамент, а е опция да се обезпечат средства при потребност. Препоръката е скрапът да се предава в по-големи компании за изкупуване вместо в златарски ателиета, където цената е по-ниска. Освен това има случаи, при които се оказва, че измежду струпания скрап има и плочки злато с висока проба, което се изкупува на по-висока цена. Нещо, което златар не би оценил.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР