[shutterstock.com] Корпоративният сезон на Уолстрийт започна, като до края на

...
[shutterstock.com] Корпоративният сезон на Уолстрийт започна, като до края на
Коментари Харесай

Първите финансови отчети на Уолстрийт повдигнаха духа на инвеститорите

[shutterstock.com] Корпоративният сезон на Уолстрийт стартира, като до края на месеца и при започване на ноември всички обществени и задължени компании би трябвало да се отчетат за третото тримесечие на годината. Освен че този интервал се свърза с началото на дейната есенна борсова търговия, или back to school сезон, докладите се наблюдават с нараснало внимание, защото би трябвало да подскажат дали американската стопанска система дава сигнали за криза. Което пък в случай че е по този начин, ще се придвижи върху цените на акциите на фирмите и доходността на фондовете и вложителите.

В момента множеството анализатори чакат облагите на фирмите от необятния показател S&P 500 да се намалят с 3-4%, което е надалеч под растежа от 12% година по-рано. Или както разяснява Marketwatch – спад, който не стига да вкара Съединени американски щати в криза, само че задоволителен да държи отворен въпроса дали стопанската система ще генерира задоволително напредък. Засега обаче отрицателните упования не се оправдават доста. Към вторник от 34 компании от S&P 500, разгласили докладите си, 88.2% бяха с финансови резултати над предварителния консенсус.
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Традиционно сезонът стартира с докладите на банково-финансовия бранш в Съединени американски щати - JP Morgan Chasе, Citigroup, Goldman Sachs и Wells Fargo, както и компании и сини чипове от здравния бранш като Johnson & Johnson и UnitedHealth.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Финансови върхове

Още във вторник акциите на JP Morgan Chase доближиха рекордни равнища, откакто компанията регистрира резултати над упованията, с помощта на търговията с облигации и поемателството на излъчвания, само че и от мощната поддръжка на ипотечното и потребителското кредитиране, както и бизнеса с кредитни карти. Най-голямата банка в Съединени американски щати регистрира рекордните доходи от 30 милиарда $ и облага от 9.1 милиарда, като единствено чистият лихвен приход е 14.4 милиарда $.

Подобна е обстановката и при Wells Fargo, въпреки там да имаше по-малко изненади, само че финансите й отново са над пазарните упования. Резултатите на банките наляха оптимизъм в две направления – ниските лихви не удрят резултатите им, даже в противен случай, а семействата не престават да употребяват, използват и да теглят ипотечни заеми, както и да рефинансират остарели отговорности. Blackrock, която е най-голямата компания за ръководство на активи и вложения в света, също изненада прелестно пазарите, откакто паричните потоци към нейния звено за бумаги с закрепен приход (облигации) мощно са се нараснали.

В сряда финансовите си доклади разгласява и втората по огромни банка в Съединени американски щати Bank of America, само че там поддръжката за акциите й пристигна от новината от Bloomberg, че компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway е поискала позволение от Федералния запас да усили каузи си в нея над 10%.

" Всичко ще се върти към корпоративните доклади през идващите няколко седмици и това е добра вест. Първите резултати дават доста позитивен знак ", разяснява пред Reuters Оливър Пърше, основен пълководец на Bruderman Asset Management. Според него докладите и паричната политикa на Фед ще поддържат акциите, до момента в който геополитическото напрежение ще оказва напън върху тях, само че пък пазарите са в този обхват от много време.

По-горещо с FAANG

През втората половина на месеца, т.е. идващите две седмици, ще стане още по-горещо, като следва доклади да разгласяват фирмите от FAANG – Фейсбук, Apple, Amazon, Netflix и компанията майка на Гугъл – Aplhabet. С изключение на Netflix, това са едни от най-печелившите американски акции през тази година с сред 15 и 50% растеж и като се изключи че множеството са измежду най-големите компании по капитализация в Съединени американски щати и света, те се трансфораха и в най-силния мотор на Уолстрийт през последните години. Измествайки колоси от обичайни браншове, като произвеждане, банки и енергетика. Разбира се, и пред тях не всичко е безпрепятствено. Още през лятото Netflix разгласи загуба на американски клиенти на своите стрийминг услуги, както и закъснение на растежа на европейските й. Всичко идва под натиска на конкуренцията от Amazon, Hulu, YouTube, а от началото на ноември Apple пуска своя стрийминг сервиз TV+ против месечен абонамент в Съединени американски щати от едвам 4.99 $. На 12-ти същия месец започва и Disney+ против 6.99%. При Netflix месечният абонамент е 12.99 $. Това оказва сериозен напън върху акциите й. Тя беше и първата, която разгласява своя доклад в сряда, който сподели, че даже и без новите услуги на съперниците продължава да се забавя в привличането на нови клиенти. След като Apple показа новото си портфолио при започване на септември, за компанията ще е забавно и по какъв начин се развиват пазарите й в Китай поради комерсиалната война със Съединени американски щати. И въобще по какъв начин се движи борбата на пазара на смарт телефони със Samsung и Huawei.

Брокери под напън

Интересен сюжет се развива и на един различен фронт. Интензивната ценова война при комисионите сред най-големите платформи за търговия с акции в Съединени американски щати докара до облаги в размер на 191 млн. $ за вложителите, залагащи против бранша. Трейдърите, които залагат на " къси продажби ", се радват на облагите от залозите против Charles Schwab, TD Ameritrade, Interactive Brokers и Etrade, демонстрират данни на S3 Partners, представени от Financial Times. Още при започване на месеца имаше внезапни разпродажби на акции Schwab, откакто тя заяви, че анулира таксата си от 4.95 $ за онлайн търговия с акции, борсово търгувани фондове и варианти на тържищата в Съединени американски щати и Канада. Във вторник обаче компанията регистрира рекорден растеж на активите под ръководство на клиентите си до 3.77 трлн. $, което върна интереса към книжата й и те нарастнаха с над 5%.

TD Ameritrade също към този момент разгласи, че ще отстрани комисионите за вложителите, които търгуват с акции, ETF-и и борсово търгувани варианти. Това решение ще коства на брокерската компания 920 млн. $ годишни доходи, по оценка на Citi. В резултат на разтърсването на цената на акциите трейдърите " на късо ", залагащи против TD Ameritrade, завоюваха 79 млн. $ при започване на месеца, съгласно данни на S3, откакто акциите на основаната в Торонто група се намалиха с 25.8% - най-големият им еднодневен спад за последните две десетилетия. Залагащите против Interactive Brokers осъществиха облаги от 28 млн. $, защото цената на акциите й спадна с 9.5%, до момента в който понижението от 16.6% при книжата на Etrade докара до облаги от 27 млн. $.

Намаляването на комисионите е резултат от новата конкуренция на подривните компании - уеб основани брокери, предлагащи нулеви такси като Robinhood в Съединени американски щати, Hargreaves Lansdown във Англия, а от скоро и Revolut, който дава безвъзмезден достъп до избран брой американски акции. С всичко това те завоюваха пазарен дял и ускориха натиска върху одобрените играчи. Корпоративната криза в Европа

В Европа обстановката наподобява малко по-мрачна, откакто към този момент две следващи тримесечия има междинен спад на финансовите резултати. Затова и към този момент се приказва за корпоративна криза на континента поради терзанията към Brexit, проточващата се комерсиална война Съединени американски щати - Китай, както и спада на производството в най-голямата европейска стопанска система – Германия. Според упованията на компанията за финансови услуги Refinitiv, представени от Reuters, фирмите в европейския показател STOXX 600 ще отчетат междинен спад на облагите с 3.7% при 14.4% растеж за същото тримесечие на предходната година. Ако прогнозите се осъществен, то интервалът юли-септември ще е най-лошият от третото тримесечие на 2016 година, когато облагите паднаха с 5%. Очакванията за приходите са за напредък без смяна, при 5.9% година по-рано. По отношение на четвъртото тримесечие се чака облагата на акция (EPS) на европейските компании да нарасне с 9.1%, а приходите с 3.2%.
По тематиката работи и Пламена Кацарова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР