[Shutterstock.com] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕЗа Xerox и спорните патентиИсторията зад създаването

...
[Shutterstock.com] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕЗа Xerox и спорните патентиИсторията зад създаването
Коментари Харесай

4+1 | За спорните патенти на Xerox, за проблемите с лекарството срещу свръхдози и още

[Shutterstock.com] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

За Xerox и противоречивите патенти
Историята зад основаването на фотокопиращите машини, или ксероксите, е историята на сполучлив академик, който измисля откритие, работи по него, получава патент и по-късно печели от патента. Историята на ксероксите обаче е и историята на дълга колаборация сред доста хора, някои от които остават отвън границите на гореспоменатите патенти. Така историята не е напълно едностранна и демонстрира и някои от проблемите в модерното патентово право. Прочетете повече тук.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък На пластмасова диета
Около 9 млн. тона забележим пластмасов отпадък се изсипва в международния океан всяка година - само че с изключение на него се изсипва и отпадък, незабележим за човешкото око. Така наречените микропластмаси се считат за все по-огромен проблем от морските откриватели - такива са открити в представители на съвсем всеки морски тип. Как това въздейства на хранителната верига, която въпреки всичко включва и хората, занапред ще разбираме. Прочетете повече тук.

Психология на благосъстоянието
Неравенството в богатите западни страни продължава да се усилва, само че не и усещането за неравенството. Точно противоположното, някои от най-неравните страни имат и най-силна религия в меритокрацията, която е подложена на критика от доста леви икономисти и идеолози. Според тях думите на Стайнбек към момента важат: " Бедните не се възприемат като експлоатиран пролетариат, а като краткотрайно засрамени милионери. " Прочетете повече тук.

Нещастните китайски вътрешни мигранти
През последните десетилетия 850 милиона китайци са излезли от безспорната беднотия - героизъм, именуван китайското икономическо знамение. Това става допустимо с преместването на милиони хора от провинцията в индустриализирани градове. Сега обаче се оказва, че обществената подвижност на тези вътрешни мигранти е нулева, а потреблението им даже се понижава. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Проблемите с лекарството срещу свръхдози

Опиоидната рецесия в Съединени американски щати се утежнява - през 2017 година над 72 000 души в Съединени американски щати са умрели от свръхдоза. Един от отговорите на бранша за обществено здраве към опиатната рецесия е Narcan - лекарство за впръскване, което връща наркоманите от ръба на свръхдозата. Според двама икономисти обаче, Narcan има противоположен на стремежи резултат - той основава подправено възприятие за сигурност за наркоманите и води до повече, а не по-малко свръхдози. Можете да чуете подкаст за другите гледни точки за опиатната рецесия и новото лекарство тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР