[Shutterstock] Част от темата Най-големите рекламни групи Николай Неделчев: Трябва

...
[Shutterstock] Част от темата Най-големите рекламни групи Николай Неделчев: Трябва
Коментари Харесай

Големите девет в рекламата

[Shutterstock] Част от тематиката Най-големите рекламни групи
Николай Неделчев: Трябва по-добре да разбираме бизнеса на клиентите ни

Изпълнителният шеф на Publicis One за България пред " Капитал "

Екатерина Тупарева: Пазарът би трябвало да се развива в посока бистрота и измеримост

Изпълнителният шеф на Ogilvy Group Bulgaria пред " Капитал "
Още по тематиката
Екатерина Тупарева: Пазарът би трябвало да се развива в посока бистрота и измеримост

Изпълнителният шеф на Ogilvy Group Bulgaria пред " Капитал "
3 ное 2017
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (31 октомври)

The Smarts с двама нови креативен директори; Даниел Чипев е новият основен изпълнителен продуцент на " Новини и настоящи излъчвания " в " Нова " ; bTV усилва приходите си и понижава печалбата; Ружа Загорска е номинирана в интернационалните награди 2017 PR People Awards; Българският състезателен тотализатор разгласи социална поръчка за цялостно рекламно обслужване; Спират рекламите на нездравословни храни; През 2018 година парите за туристическа реклама се подвигат с 1 млн. лева.; Реклами по време на Halloween и други
31 окт 2017
Питър Стере: Брандовете към този момент са владеене на потребителите, а не на фирмите

Председателят на MSLGROUP за Европа, Близкия изток и Африка пред " Капитал "
26 окт 2017 211.5 млн. лева за 2016 година са общите доходи на най-големите информационни групи, или 56% от целия рекламен пазар. Специалистите от сектора предвиждат растеж на рекламния бизнес в България от към 3-4% през 2017 година
Точно 10 години след рецесията, която мина като вихър през рекламната промишленост, тя като че ли съвсем се е изтупала от отломките и е подготвена да възвърне престижа си. В засилващата се конкурентна среда фирмите от ден на ден осъзнават истинността на известната поговорка, че " човек, който стопира да популяризира, с цел да спести пари, е като човек, който стопира часовника си, с цел да спести време ". Или, с други думи, рекламните бюджети се усилват, а промишлеността се възражда и е подготвена за промени.

Макар и по-бавно, трансформацията се усеща и на българския пазар. За отблъскването от дъното значима роля изиграха дигитализацията и новите, към този момент приспособени канали, които привлякоха на своя страна най-важното: огромна публика, информация за нея и ясна отчетност за успеваемостта на връзката. Вероятно точно тe са и тези, които ще трансформират като че ли замръзналата картина, в която към този момент години наред малкия екран притегля над 70% от вложенията на рекламодателите.

Промените на рекламния пазар могат да бъдат ясно проследени през финансовите резултати на главните играчи в него. В случая това са деветте най-големи информационни холдинги, които имат необятно портфолио от рекламни и медийни услуги и през тях минава повече от половината рекламен размер на пазара ни. Според годишния отчет на медиа организацията " Пиеро 97 " брутният рекламен пазар през миналата година се равнява на 1.5 милиарда лева, или със 7% повече спрямо 2015 година Разминаването сред брутните стойности на рекламните вложения и действително вложените пари обаче е близо 75% по калкулации на " Пиеро 97 ", което би стопило размера на пазара до почти 375 млн. лева Така с общи доходи от 211.5 млн. лева за 2016 година, можем да заключим, че деветте най-големи информационни групи ръководят над 56% от рекламните бюджети в страната.

По-голямата част от рекламните холдинги регистрират нарастване на приходите през миналата година, което се дължи на относително спокойната икономическа среда, засилената покупателна дарба и по-високите вложения на рекламодателите.

Най-голям растеж през 2016 година по отношение на миналата регистрират The Smarts макар не толкоз високият размер на приходите им, което е обяснимо поради периодическото добавяне на нови бизнеси, затваряйки кръга на цялостното рекламно обслужване. Напред в годишната ранглиста излизат и Ogilvy Group Bulgaria, които изясняват нарастването си през положителните резултати на медийните им организации и продължителното разгръщане на бизнеса, като до края на годината ще прибавят още една медиа организация в портфолиото си. И тази година информационната група Publicis One, част от интернационалната мрежа на Publicis, заема челна позиция в класацията. Намаление в постъпленията през 2016 година отбелязва групата на All Channels, което се дължи на вложения в нови организации от портфолиото им, както и е разследване от загубата на два огромни клиента през миналата година. От Dentsu Aegis Network пък изясняват понижението в приходите си с по-ниски вложения в телевизионна реклама и още веднъж прибавянето на нови марки в групата си.

И тази година експертите от сектора предвиждат растеж в рекламния бизнес в България от към 3-4% на годишна база, а оттова и нарастване на финансовите им резултати за годината.

За да има забележими резултати обаче, първо, пазарът би трябвало да се оправи с редицата провокации пред себе си. Сред тях са неналичието на достоверни системи за премерване на резултатите от акциите, излизане от стереотипните информационни тактики и невъзможността за напредък при дефицит на квалифицирани фрагменти. Дори цифровият пейзаж към този момент не е толкоз химеричен, какъв брой си го представяше промишлеността. След няколко години потребление на онлайн рекламата равносметката е, че огромните печеливши в действителност са основателите й - Гугъл и Фейсбук. Те внезапно трансформираха медийния бизнес, който към този момент, с цел да оцелее, би трябвало да бъде част от платформите и да споделя приходите си с тях. Интернет колосите от ден на ден се трансформират и в съперници на самите рекламни организации, принудени да им отдават част от постъпленията си за обслужване, което би могло да се отрази върху цялостното закъснение на развиването на рекламния бизнес.

Накъде отива рекламата

Тази година за пръв път от много време насам двете най-влиятелните компании в медийния бранш в България - " Нова броудкастинг груп " (собственикът на Nova) и " БТВ медиа груп " (собственикът на bTV), усилиха цените за реклама, откакто рекламните им блокове започнаха да надвишават рестриктивните мерки на медийния закон.Това като че ли беше глътка оптимизъм за медиа организациите, увеличавайки постъпленията си, само че не за дълго. Изглежда, и през 2017 година няма да се откри решение на казуса с двете пийпълметрични системи - ГАРБ и Nielsen Admosphere – България. Липсата на явен измерител на зрителския интерес и по-високите цени евентуално още повече ще засилят вложенията в цифровата реклама, взимайки от каузи на телевизионната. Според най-големите групи на пазара рекламодателите от ден на ден ще търсят акции, основани на данни, ясни резултати и персонализирани известия – нещо, което за момента само цифровата среда може да предложи. " Технологиите не престават да подтикват нововъведенията във връзка с методите, по които марките се свързват със своите консуматори, като прогнозите ни демонстрират, че през 2017 година се чака нарастването на вложенията в цифрови медии да доближи до 9-10% - най-големия растеж по отношение на всички останали медийни канали ", разяснява за " Капитал " Мария Грашнова, изпълнителен шеф на Dentsu Aegis Network за България и Балканите.

Онлайн рекламата ще заема все по-централна роля в медийния микс на рекламодателите, а съгласно изпълнителния шеф в Havas Group – България, Иванка Кючукова към този момент не може да се приказва за желани информационни услуги, а по-скоро за смяна на цялостната визия за развиването на информационния пазар, ориентиран към дигитализиране. " Все отново не би трябвало да се не помни, че цифровия канал изисква доста положително познаване на аудиторията, внимание към всеки подробност и качествена реализация, като това би трябвало да разчита на добре обмислен бюджет, а вярването, че за рекламата в интернет са нужни дребни бюджети значително е лъжливо ", споделя Гергана Иванова, ръководещ сътрудник в The Smarts. И въпреки всичко въпреки и динамично, нарастването на вложенията в онлайн реклама продължава се усеща много по-слабо от локалните медии, защото съвсем задачите бюджети се насочват към двата колоса на пазара Фейсбук и Гугъл.

Разгръщане на услугите

По-голямата смяна обаче не е толкоз в медийния микс, а в работата на рекламните организации и връзката им с клиентите. Все по-често на пазара се приказва за стратегическо рекламно обслужване, което сплотява експертизата на разнообразни организации от една група. Според изпълнителния шеф на Publicis One Николай Неделчев измежду най-търсените и бързо разрастващи се услуги е точно стратегическото обмисляне, което включва бранд одит, бизнес дизайн и промяна и включването на експерти в доста по-ранен стадий от планирането на връзката. Рекламният бизнес в идващите години от ден на ден ще се приближава до експертизата на консултантските компании. Тази стъпка е част от световен тренд, с цел да могат организациите да се задържат на пазара, където от няколко години са принудени да се конкурират и с огромните консултантски корпорации. Те разполагат с задоволително задълбочена експертиза за бизнеса на клиентите им, потребностите им и икономическата среда, в която се развиват, и като разумна последваща стъпка навлязоха и в полето на връзките, взимайки все по-сериозен дял от бизнеса на рекламните организации.

Изглежда цялата рекламна промишленост се развива в посока централизиране на услугите. Именно поради това все по-често информационните групи оферират цялостно рекламно обслужване за да привлекат целия бизнес на клиентите си. Добрата страна за рекламодателите с изключение на евентуално по-ниската последна цена за обслужване е и улеснението да работят с екип от една компания, вместо да разделят информационните си действия сред разнообразни организации. Тази наклонност обаче принуждава по-малките организации да уголемяват портфолиото си от услуги, а тези, които не могат да отговорят на по-големия размер, рискуват да изпаднат от пазара. Доста по-лесно е за огромните информационни групи, които като резултат държат над половината от бюджета за реклама в страната.

Треските за дялане

С по-високите бюджети за реклама и разширението на експертизата на организациите пазарът е единомислещ, че измежду най-сериозните провокации е намирането на квалифицирани фрагменти. Според Ангелос Парасхакис, изпълнителен шеф на DDB Sofia, точно дефицитът на фрагменти попречва ръководството и разрастването както на рекламната промишленост, по този начин и на бизнеса като цяло. Това се вижда и през новите информационни похвати в тактиката на рекламодателите. " Тази година се очерта забавна наклонност - търсенето на услуги и експертиза за привличане и задържане на чиновници, както и за създаване на Employer branding ", разяснява за " Капитал " София Пенева, изпълнителен шеф на BBDO Group.

И в случай че в телевизионния канал към този момент трета година няма подхванати дейности за справяне с казуса с двете пийпълметрични системи, още по-големи компликации за промишлеността съставлява неналичието на ясни измерители на останалите канали - преса, радио, външна реклама. " За медиа организациите главните провокации са двете измервателни системи за телевизия, които оскъпяват и усложняват работата, както и неналичието на премерване на останалите медии ", безапелационна е Екатерина Тупарева, изпълнителен шеф на Ogilvy Group Bulgaria. Управляващият шеф на New Moment New Ideas Ненад Лозович пък добавя, че сериозен проблем съставлява и неналичието на потребителски проучвания, като сега българският пазар е един от дребното в Европа без такива признати и представителни данни.

Според изпълнителните шефове на най-големите информационни групи на пазара рекламодателите към момента не са задоволително смели в решенията си, а ниските цени остават приоритет при избора на нова организация. " Всички гоним растеж на демографски свиващ се пазар, а приходите се подвигат единствено в няколко града на България. Рекламодателите рядко подхващат скъпи опасности и целят бързи продажби ", споделя изпълнителният шеф на All Channels Communication Group Александър Дурчев.

С положителните резултати и разрастването на пазара разумно се развива и креативният артикул на организациите, които търсят построяването на дълготрайна връзка с потребителите. И въпреки че българската промишленост от ден на ден се отваря към интернационалните пазари, остава въпросът по кое време работата на родните ни организации ще притегли вниманието на огромните имена в промишлеността и оценките от най-престижния рекламен фестивал в Кан ще станат действителност, а не просто мираж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР