[Shutterstock] Част от темата Коронакризата Фабрики в стрес Автопроизводителите вече

...
[Shutterstock] Част от темата Коронакризата Фабрики в стрес Автопроизводителите вече
Коментари Харесай

Къде няма да ходите тази пролет

[Shutterstock] Част от тематиката Коронакризата
Фабрики в стрес

Автопроизводителите към този момент усещат спад в продажбите, а по веригата той ще бъде импортиран и в българските поддоставчици

Металургията под напън

Свръхпредлагането на стомана удря маржа на производителите

Търговци на храни: Без суматоха

Веригите не чакат проблеми с доставката на артикули

Коронарецесията чука на вратата

Страхът и бързото разпространяване на вируса към този момент се отразяват на световната стопанска система

Вирусът ще мине, въпросът е по какъв начин

Има няколко сюжета за това по какъв начин ще се развие епидемията от Covid -19 и какъв брой огромни ще са вредите за стопанската система

Маркетинг по време на ковид

Как някои компании използваха тематиката на деня, с цел да привлекат вниманието към марките си

Транспортът: По-малко товари и пасажери

Спадът в производството и доставките на първични материали и артикули, плюс непредвидимостта по пътищата за превозвачите вършат бранша един от най-пряко засегнатите от ковид
Когато преди седмица стана ясно, че най-голямото туристическо ревю в света ITB, което трябваше да се организира при започване на март в Берлин, е анулирано, това изглеждаше като историческо събитие за бранша. Борсата, на която обичайно се показват повече от 10 хиляди изложители от над 180 страни, в никакъв случай до момента в 54-годишната си история не е пропущала издание, без значение че по света са се случвали войни, терористични офанзиви, бедствия, политически или стопански рецесии. Но това, което се случва с най-важния конгрес за експертите в туризма, като че ли е смален модел на процесите в целия бранш през последните седмици.

Макар обичайно туризмът да е измежду първите браншове, които усещат отрицателен резултат при какъвто и да било проблем някъде по света, разпространяването на ковид го изправят пред изцяло непозната обстановка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Лавинорастящият брой страни, в които се записва болестта, суматохата около него и спешните ограничения на здравните управляващи, постоянно включващи затваряне на забележителности, анулация на всеобщи събития и други, към този момент не водят до анулация на резервации за съответни наранени дестинации, а безусловно до отводи от пътувания по целия свят.

Ситуацията към този момент мощно се отразява в България: най-видимият удар сега е върху пролетната стратегия за екскурзии от и до страната, само че отрицателен резултат евентуално ще има и върху основните ранни записвания за лятото - сезонът, в който обичайно се генерират към 70% от приходите в бранша.

Пътуванията неразрешени

Кризата с ковид в Китай несъмнено нанесе тежък удар върху международния туризъм, доколкото от азиатската страна през последните години има резистентен растеж на пътуванията до разнообразни дестинации. Според комисаря по промишлеността Тиери Бретон загубите за европейския бранш са над 1 милиарда евро на месец от началото на годината. Ефектът от това, че китайците безусловно стопираха да пътуват, в България не се усети напълно мощно: неосъществени евентуални резервации има главно около фестивалите на розата в Казанлък и Карлово през май, сочат данните от туроператорски компании. При пътуванията на българи в чужбина са анулирани стратегиите за самия Китай, сумите по които са изцяло възобновени. Известен спад на интереса в първите месеци на годината е имало и към най-предпочитаната азиатска дестинация през зимата - Тайланд.

Навлизането на ковид в Европа обаче раздруса бранша радикално. По данни на туроператори в първите дни, в които Италия разгласи случаи на болестта, е имало спрени пътувания единствено за там. Последвалата неуравновесеност с разпространяването на короновируса обаче е довело до отвод от почивки и екскурзии безусловно за целия свят. " Истерията е страхотна, всекидневно пътуванията си анулират по 80 души при не повече от 5-6 при естествена обстановка ", споделя Александър Балтов, шеф на " Руал травел ".

" Ситуацията е доста сериозна. В хората има терзание да пътуват на всички места. След Италия сега има боязън за дестинации, в които не е регистриран ковид ", споделя шефът на " Луксутур " Петър Стоянов.

Сред аргументите за отводи от пътувания не е единствено страхът от самото заболяване. Според представител на туристическа компания даже в множеството случаи претекстовете на хората са по-скоро свързани с дейностите на управляващите, които всекидневно се отразяват от медиите: от това, че във всеки един миг могат да затворят значима туристическа забележителност или да се анулира събитие, което да е включено в почивката, както стана да вземем за пример с Лувъра или карнавалите в Гърция, до това, че могат да блокирани под карантина туристи в хотел или на круизен транспортен съд, каквито случаи имаше в Испания и Япония.

Притеснения са основали и известията от българския спешен щаб за потребността от доброволна карантина след пътешестване в рискова дестинация и последвалият ужас дали в последна сметка тя ще се третира като болничен, или ще е за сметка на пътувалия.

В сезона на изчакването

Освен настоящия отвод от резервации резултатът от короновируса е, че на процедура липсват и нови записвания за почивки и екскурзии. Или както споделя Петър Стоянов: " В последните дни телефоните в туристическите организации не звънят, или в случай че звънят, това е обвързвано с анулация на пътешестване ". Желанието на хората да изчакат по какъв начин ще се развие обстановката със болестта по света в действителност изправя туристическия бранш пред неспособност да възнамерява бъдещата си активност, и то за неустановен интервал от време според от това какво ще се случи. На този стадий се счита, че главният риск е за идните пролетни пътувания, най-често свързани с културен туризъм. Възможно е обаче обстановката с ковид да понижи темпа на ранни записвания за летния сезон, които обичайно не престават до края на март. Засега индикации, че това се случва, има при немските туристи.

На този стадий не може да се предвижда какви ще са загубите за туристическия бранш от ковид. Но е прекомерно евентуално той да се окаже измежду най-засегнатите от него. " Ако се опитаме да измерим въздействието на епидемията върху туризма, то най-вероятно ще е по-голямо от всяка друга промишленост по света. Основните аргументи за това са, че един на всеки 10 души е нает в бранша и че секторът е привързан с доста други - търговия на дребно, ресторантьорство и така нататък ", разяснява неотдавна пред CNN анализаторът от Tourism Economics Адам Сакс.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР