[Shutterstock] Българските компании избягват да промотират сабатикъл като част от

...
[Shutterstock] Българските компании избягват да промотират сабатикъл като част от
Коментари Харесай

Когато лятната ваканция не стига

[Shutterstock] Българските компании заобикалят да промотират сабатикъл като част от пакета за тласък на чиновниците. Още по тематиката
В търсене на чиновници немският бизнес става все по-изобретателен

Правят се немислими взаимни отстъпки единствено и единствено да се задържат служащи
27 юни 2018
Как се намират хора

Има европейски страни, които сполучливо попълнят неналичията на пазара на труда с целенасочени тактики. В България главните решения към този момент идват от бизнеса
24 фев 2017
Отпуската на живота ми

Какво е сабатикал и по какъв начин се практикува – версиите му в България и по света през няколко персонални истории
31 окт 2014 Летните отпуски дават добра визия за това на какво е кадърен човек в работата си, когато се върне добре отпочинал и с изцяло " презаредени акумулатори ", изключително в случай че преди да стегне сака към морето, е изпушвал от прегаряне на бюрото. А неотдавнашният гаф на Илън Мъск, който показа в Twitter концепцията си да отпише Tesla от борсата, а пък след това се извини, че е недомислил от изтощеност, сподели по какъв начин претоварването може да коства скъпо. Понякога обаче две седмици почивка не стигат и с цел да можеш да се изправиш дейно против прииждащата вълна от насъбрани проблеми, е нужно нещо по-сериозно. В западния свят, където кариерното съществуване е издигнато в фетиш, са го измислили - назовава се сабатикъл и съставлява по-дълга от елементарната отмора, която трае от няколко месеца до година, през които тотално сменяш ситуацията, с цел да е обезпечено, че почивката е качествена. В България сходна самоотлъчка от офиса е необичаен разкош, само че не е невъзможна. За да я получите, първо би трябвало да си я поискате, а с цел да ви я дадат пък, би трябвало да сте били задоволително безапелационни пред работодателя, че когато се върнете, ще сте още по-полезни за екипа.

Не е за всеки

По света сабатикъл е алтернатива за взимане на спомагателен към полагащия се отпуск в границите на няколко месеца, като според от сделката с работодателя отсъствието може да е платено или неплатено. Ключово е, че до момента в който служителят се върне, мястото му в компанията се пази. Обикновено тази опция е налична не за всички чиновници, а за тези с избран стаж (например над 5 години). Има и избрани цели, за които може да се изиска сабатикъл - най-оправданата е за учене, следвана от бащинство или майчинство (тъй като западните системи не са толкоз обществени като българската) или за пътешестване.

У нас екстраотпуска може да бъде поискана от чиновници с по-висок сан в йерархията - от тийм водачи нагоре, и то в избрани промишлености - софтуерен бранш, аутсорсинг, услуги - където оперират най-вече мултинационални компании. Няма закрепени периоди или идентични условия за вземането на сабатикъл, като всичко е въпрос на двустранни договаряния с работодателя. Причината е, че това не е утъпкана пътека във компаниите и рядко е част от обявяваната политика във връзка с трудовите запаси. До стартирането на някого в сабатикъл се стига едвам когато служителят си го е изискал и когато причините му са били задоволително безапелационни.

В Кодекса на труда обаче има особености, с които е хубаво служителят за е осведомен, с цел да не се окаже ощетен. Например, че с изключение на законните 20 дни заплатен годишен отпуск може да употребява до 30 дни неплатен, през който тече трудов стаж. Оттам нататък времето не се зачита за трудов стаж, което може да донесе проблеми в бъдеще при пенсиониране, а той би трябвало да си поеме и здравните осигуровки. Отделно служителят може да се възползва от вариантите за отпуск за учене или полагащите се 15 календарни дни отпуск по бащинство.

Искай и ще ти се даде

Най-голям късмет да получите утвърждение за по-продължително неявяване от офиса е, когато сте основен чиновник в екипа и намирането на ваш заместител би коствало скъпо на работодателя ви. Според медиатори на пазара на труда разноските за попълване на една вакантна позиция за експертна служба или мениджмънт междинен ешелон са сред 2 и 4 междинни заплати, което дава ориентир за какъв интервал от време може да поискате сабатикъл, защото и вашият шеф ще направи същата калкулация. Допълнителен негатив за него би било наемането на някого краткотрайно на ваше място, тъй като, в случай че не го направи, рискува останалите сътрудници в екипа да се претоварят от работа и като разследване - да последват молби за овакантяване. Ако претекст за сабатикъл е " прегаряне " от работа, работодателят ви е към този момент във виновност към вас, че го е позволил, тъй че това също би могло да се употребява като коз за утвърждение на спомагателния отпуск. Друга причина да ви пуснат е, в случай че това е разновидността да ви задържат да не отидете в друга компания.

Скоро и по-достъпно

Според статистика на американското бизнес списание Fortune една четвърт от фирмите в неговия топ 100 дават опция за сабатикъл на чиновниците си. В България такава информация няма и няма и да има още години наред, което обаче не значи, че не се случва. Причините за това са няколко. На първо място, фирмите не смеят да популяризират сабатикъла като част от обществения пакет, който оферират на чиновниците си, тъй като се тормозят, че по този начин могат да изтърван доста на брой хора по едно и също време. Освен това той е алтернатива за дългогодишни чиновници, а у нас в секторите, в които е вероятен, преданост не се развива. Средно един IT чиновник се задържа на една позиция към две години, до момента в който в Западна Европа интервалът е 4-5 години и нагоре. Третата причина е, че софтуерният отрасъл дружно с този на услугите и аутсорсинга са млади за българската икономическа действителност и фокусът на бизнесмените не е дълготраен, а много къс - на равнище план, доставка, най-вече за идната година. Съвсем друга би била политиката по спояване на екип от фрагменти, в случай че хоризонтът на работа е обрисуван по-дългосрочно - за 10-15 години напред.

Въпреки тези недъзи работодателите и експертите по човешки запаси са принудени да мислят и за по-гъвкави форми на стимулиране, тъй като, в случай че сегашната генерация чиновници са удовлетворени на ваучери за храна, спомагателна здравна застраховка и карта за спорт в обществения пакет, милениълите и поколението Z имат потребност от по-различно ухажване. Като се има поради, че са подчертани индивидуалисти и мъчно могат да бъдат арестувани на едно място задълго, малко екзотика, като да вземем за пример сабатикъл, може да се окаже златна за привличането на новата вълна от фрагменти на пазара.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР