[Shutterstock] Български камион с 26 нелегални емигранти се преобърна в

...
[Shutterstock] Български камион с 26 нелегални емигранти се преобърна в
Коментари Харесай

Вечерни новини: Компании се обявиха срещу проекта за Airbnb; САЩ ще намалят разходите си за издръжката на НАТО

[Shutterstock] Български камион с 26 незаконни емигранти се прекатурна в Северна Македония, с което страната влезе в отрицателната хроника от днешния ден. За благополучие никой не е потърпевш съдбовно. Като цяло четвъртък не беше изпълнен с огромни вести - множеството пристигнаха като продължение на събития от миналите дни. Проектът за " бонус-малус ", с който ще се образува цената на гражданската отговорност, още веднъж поема рецензии дни откакто беше оповестен за публично разискване. Няколко браншови организации - на водачи, инструктори и превозвачи, го оповестиха за лобистки и настояха цената на наложителната лавица да не зависи от нарушаванията на пътя, а единствено от отговорно породените произшествия.

Центърът на София довечера ще е блокиран от митинга на майките на деца с увреждания. Поводът е изборът на Валери Симеонов за заместник-председател на Народното събрание, а повода - че преди година той ги назова " група кресливи дами ". На поканата им да се появи на митинга той отхвърли, защото щели да го овикват.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Водещите вести от деня в три фрази

Стартъпите желаеха Симеонов и Стоянова да отдръпват плана за AirBnB

Българската стартъп асоциация (BESCO) изиска водачът на НФСБ Валери Симеонов и ръководителят на бюджетната комисия в Народно събрание Менда Стоянова да отдръпват плана си за регулация на отдаването на жилища чартърен посредством платформи. От асоциацията обявиха, че не са срещу регулация на този бизнес, стига тя да стане след необятно разискване с всички заинтригувани , разбор на възможните резултати и в духа на времето . По оценка на BESCO годишните доходи от AirBnB в България са не повече от 7 млн. лв., а туристическата такса, която би постъпила в бюджета на София от него, ще е към 0.5 млн. лв..

Парламентът одобри бюджетите на ДОО и на здравната каса

Проектобюджетите на държавното публично обезпечаване и на НЗОК за 2020 година бяха признати на второ четене от Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Подкрепа срещна предлагането минималната пенсия да бъде вдигната до 250 лева от 1 юли 2020 година Минималният застрахователен приход на 90 хиляди аграрни стопани и тютюнопроизводители се покачва с 20 лева до 420 лева от януари по предложение на ГЕРБ. Първоначалното предложение на ръководещите беше минималният предел да бъде приравнен на минималната заплата - 610 лева от януари 2020 година Продължава разискването на държавния бюджет.

Достъпът на заводите до язовири с вода под 50% е спрян

Екоминистерството заяви, че лимитира достъпа на промишлените предприятия до язовирите, които са значими за питейно-битовото водоснабдяване и чийто разполагаем размер е под 50%. Темата за равнищата на язовирите е изключително настояща след въвеждането на режим на водата в Перник , където бент. " Студена " е с извънредно понижен размер и за това се е знаело от месеци. Не единствено " Студена " обаче се оказа проблематичен - под 50% е размера на водата в язовирите " Дяково ", " Ястребино " и изключително " Асеновец " , който е напълнен едвам 35% и затова Сливен също е заплашен от воден режим.

Европейска комисия: Здравеопазването в България е с неверна конструкция и противоречива успеваемост

Въпреки промените и увеличените разноски за опазване на здравето в България през последните 15 години, то остава скъпо, с неверна конструкция и противоречива успеваемост. При това секторът зависи поравно от частните и обществените разноски за финансирането на системата , като делът на бюджетните средства (52%) понижава през последните години. Това са част от изводите в отчет на Европейската комисия за положението на опазването на здравето в Европейски Съюз. И още - макар подобрението в прогнозната дълготрайност на живота България остава най-ниската в съюза , рисковите фактори като вреден метод на живот остават, системата на опазването на здравето не съумява да лекува дейно и в точния момент пациентите.

Съединени американски щати ще понижат разноските си за издръжката на НАТО

Германия ще поеме също толкоз висок дял от разноските за НАТО , колкото и Съединени американски щати. За това са се договорили 29 страни членки преди юбилейната среща на върха в Лондон през идната седмица. Новият механизъм на систематизиране планува американският дял за покриване разноските да намалее от сегашните 22.1 на 16.35% от 2021 година, а г ерманският да се усили от 14.8 на 16.35% . Решението е по-скоро алегорично , тъй като сегашният бюджет на НАТО е единствено към 2.5 милиарда $ - с тях се финансират централата на алианса в Брюксел и генералният боен щаб, а част отива и за вложения в споделена инфраструктура. Тези средства не са свързани с условието разноските за защита на страните да са най-малко 2% от техния Брутният вътрешен продукт .

СНИМКА НА ДЕНЯ

Тръмп пусна своя фотография като Роки Балбоа

Илюстрация
Увеличаване
[twitter/@realDonaldTrump] Смаляване

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съумя за следващ път да озадачи, като разгласява в Инстаграм, а по-късно и в Туитър своя снимка-монтаж като воин от кино лентата " Роки ". Главата му е инсталирана върху тялото на Силвестър Сталоун от плаката за третия филм от поредицата за възхода на боксовия воин от Филаделфия. Към фотографията няма коментар. Симпатизантите му реагираха с похвали, че Тръмп бил същински първенец в политическите битки. Според критиците му " Роки най-малко побеждаваше руснаците, Тръмп им прави дарове ".

OUT_OF_OFFICE

Коледен базар в София

Духът на Коледа към този момент е и в София, като немският коледен базар за девета година е в Градската градина. На него ще се оферират щолен, колбаси, курабийки, греяно вино и пунш, има и занимания за децата, сцена с музикална стратегия и така нататък

Една специфична дегустация

След миналогодишния триумф на специфичната презентация и дегустация на 20 извънредно лимитирани и редки български виновност и тази година винените магазини CASAVINO ще ни опиянят предколедно със събитието SELECTION ’19 " Опитай Неопитаното " - непознати находки от българските мазета, някои от които основани и бутилирани особено за веригата. По време на дегустацията всеки ще може и да си поговори с енолозите на 12-те мазета, които вземат участие в събитието, и да научи повече за тези специфични виновност. Събитието ще се организира сред 12 и 21 ч. в събота (30 ноември) в клуб " Перото " в НДК.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР