[Shutterstock] България ще бъде друга държава, ако въведе електронното управление,

...
[Shutterstock] България ще бъде друга държава, ако въведе електронното управление,
Коментари Харесай

Краят на мечтите за електронно правителство

[Shutterstock] " България ще бъде друга страна, в случай че вкара електронното ръководство ", сподели през 2013 година в Естония някогашният президент Росен Плевнелиев и добави, че с европейското финансиране за интервала 2014 - 2020 могат да се създадат " чудеса " единствено за година и половина - две. Шест години по-късно България е същата. Вместо прогрес има тъкмо противоположното - очакванията за електронно държавно управление стават все по-наивни.

Пробивът в Национална агенция за приходите от тази седмица най-често се преглежда като механически проблем и като най-голяма вреда от него се показва самото приключване на милиони записи с персонални данни. Това несъмнено е неприятно, само че има и доста по-голям проблем. Погледнато отвисоко, електронното ръководство има два съставния елемент. Единият е доверието в страната, че тя ще пази данните, които хората ѝ дават и няма да злоупотреби с тях. Вторият е софтуерната гаранция, че това ще се случи. Без доверието обаче всичко останало е ненужно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. Данните са все по-ценната валута на нашето време и както би трябвало да сме сигурни в една банка, с цел да ѝ дадем парите си, по този начин би трябвало да знаем какво се случва с информацията за нас. Изтичането от Национална агенция за приходите удря най-силно тъкмо в доверието. Представете си, че сега на едно място имаше информация за ваши болести, а също за санкции, заеми, покупки Целият ви живот можеше да стане притежание на всеки.

Освен недоверието същата сериозна спънка пред електронното ръководство в България е и цялостната липса на предпочитание у политиците да го създадат. Последният образец е от напълно скоро - то се следи от вицепремиерката, която наследи Валери Симеонов, а държавното ведомство, което би трябвало да се занимава с това, от две седмици е с по-нисък статус.

Изводът е, че можем да отпишем и тази основна промяна. Хората нямат доверие на страната, а самите политици имат напълно други цели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР