[Shutterstock] Американската инвестиционна банка Goldman Sachs свали значително прогнозите си

...
[Shutterstock] Американската инвестиционна банка Goldman Sachs свали значително прогнозите си
Коментари Харесай

И Goldman Sachs, и ОИСР предупредиха за глобалния икономически растеж

[Shutterstock] Американската капиталова банка Goldman Sachs смъкна доста прогнозите си за растеж на Брутният вътрешен продукт на най-големите европейски стопански системи вследствие на разтърсванията, подбудени от ковид. Според новите упования на банката Италия ще претърпи три следващи тримесечия на стесняване на стопанската система, Германия ще влезе в техническа криза, капацитет за такава има и за Англия. Франция и Испания ще бъдат най-слабо наранени.

Така Goldman Sachs става следващата в листата с банки и институции, които се пробват да отчетат какъв брой тъкмо ще бъде тежък икономическият удар от ковид. По-рано през днешния ден проверка на прогнозите си направи и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Според нея общият световен стопански напредък ще бъде 2.4%, вместо 2.9%, с опция да падне до 1.5%, " в случай че епидемията от ковид се окаже по-издръжлива и интензивна ". Организацията за икономическо сътрудничество и раз счита, че единствено проблемите в Китай могат да лишават 0.5 процентни пункта от международния растеж.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Основното ни обръщение е, че при този сюжет доста страни ще влязат в криза. Това е и повода да желаеме да бъдат взети ограничения в слабите зони допустимо най-бързо ", разяснява пред Reuters основният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Лорънс Буун. " Не желаеме да прибавяме финансова рецесия към здравната рецесия, която към този момент имаме. "

Борсите остават неспокойни

Американските тържища отвориха за пръв път от седмица насам с растеж, повода за който е упованията централните банки да се намесят със тласъци и събаряне на лихвите. Подобни поръчки към този момент бяха дадени от Bank of Japan (директно), Bank of England (индиректно) и от Федералния запас на Съединени американски щати (индиректно), като до момента непланираните понижения на лихвите евентуално ще бъдат направени в околните седмици.

Спокойствието обаче наподобява нежно. Dow Jones и S&P 500 отвориха с покачване от към 1%, което час по-късно значително беше изтрито. В момента Dow Jones е с 0.4% над цената си в петък, а S&P влиза и излиза от алената територия със светкавична за тържищата скорост. Оптимизмът напусна и Европа, където единствено английският показател FTSE бележи растеж от 0.3%, до момента в който немският DAX и френският CAC губят надлежно 1.2 и 0.7% от цената си към края на сесията, въпреки че започнаха търговията със съществени нарушавания.

В момента минорно настроените вложители несъмнено наподобяват повече, в сравнение с тези с положителна прогноза. Това сочи и доходността на 10-годишните американски облигации, които към този момент съвсем доближават нова рекордно ниска стойност от 1%.

Според икономисти и пазарни анализатори е мъчно да се планува какъв брой тъкмо би помогнала по-мека парична политика. " Централните банки не могат да излекуват вируса. Не могат да накарат хората да стартират да харчат ", разяснява пред Financial Times Пол Донован, основен икономист в UBS Global Wealth Management. " Това, което банките могат да създадат, е да оказват помощ на компании с проблеми с паричния поток. Такива, чиито задължения могат да останат необслужени, в случай че търсенето спадне. Централните банки съществуват, с цел да се оправят с ликвидни и кредитни проблеми, в случай че има такива. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР