[Shutterstock] Ако приемем, че най-добрият обзор на комуникационния пазар може

...
[Shutterstock] Ако приемем, че най-добрият обзор на комуникационния пазар може
Коментари Харесай

Агенции на промяната

[Shutterstock] Ако приемем, че най-хубавият преглед на информационния пазар може да се направи през погледа на участниците в него, то определението за изминаващата година сигурно е " динамична ". Това е измежду най-употребяваните думи в отговорите на близо 60 от най-големите организации в България.

Годината беше динамична повече за бизнеса им и по-малко за развиването на информационните услуги като цяло. Без изненади или разтърсвания на пазара организациите завоюваха още една година, в която да се трансформират и приготвят за възможна нова икономическа рецесия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Всеки бизнес търси своята сполучлива информационна формула, било то през предлагането на нови услуги или вложения в технологии. Фокусът върху самостоятелното развиване на пазара обаче значително пречи на участниците да се обединят за решаването на общите им проблеми. Сред тях са изискванията на работа с две пийпълметрични организации, ниското и намаляващо възнаграждение за обслужване, честото осъществяване на състезания за избор на нова организация. А повишението на общото равнище на информационната промишленост е допустимо само като отборна игра, а не поотделно.

Големите 10

Финансовите резултати на най-големите участници на пазара показват по-скоро позитивна картина на бизнеса им. Общите доходи на десетте информационни групи, които оферират целия набор от рекламни и медийни услуги и преобладават пазара, нарастват с двуцифрени проценти и за пръв път минават 300 млн. лева Нещо повече - със своите 318 млн. лева оборот те държат над две трети от целия информационен размер в България. Основен мотор на бизнеса им не престават да бъдат медийните организации, през които ръководят милионните рекламни бюджети на клиентите си, само че не наложително печелят толкоз доста от тях.

Традиционно първите пет места се заемат от групи, част от интернационалните холдинги. Тази година водач продължава да бъде Ogilvy Group Bulgaria с 65.6 млн. лева доходи за 2018 година и с разлика над 10 млн. лева с вторите в класацията - DDB Group. Третото място за втора поредна година заема " Publicis Groupe България с близо 48 млн. лева Разместване има на четвъртото и петото място, на които тази година попадат " Dentsu Aegis Network България " (45.9 млн. лева.) и BBDO Group (37.7 млн. лева.).

Във втората половина на класацията на най-големите информационни групи в страната попадат главно български организации, които през годините са развили бизнеса си до цялостно информационно обслужване. Без огромни разлики Direct Media Group Bulgaria заема шестото място с 25.3 млн. лева Единственото интернационално наличие във втората половина е Havas Group Bulgaria с доходи 17.1 млн. лева С една позиция нагоре спрямо 2017 година се изкачва All Channels Communication Group с 9.6 млн. лева доходи за 2018 година Трансформацията на бизнеса на New Moment New Ideas ги води с една позиция по-надолу до деветото място със 7 млн. лева доходи, или 26% по-малко спрямо 2017 година С дребна разлика на десето място се класира разрастващата се група към The Smarts (6.5 млн. лева.).

С цел разгръщане на бизнеса и привличане на повече клиенти фирмите усилват портфолиото си от услуги. Тази година да вземем за пример Ogilvy Group Bulgaria закупи рекламната организация Knoway, а в границите на DDB Group основаха ново PR звено. Групата на All Channels пък обособи настрана медийно звено, а The Smarts прибавиха в портфолиото си брандинг компанията Enthusiasm.

Промени имаше и за New Moment New Ideas, които сляха медийния бизнес на организацията MediaS в групата, а на интернационално равнище Havas Group Bulgaria беше добита от групата на Vivendi, част от които са още Universal Music, Gameloft, Canal+ и други. Компаниите BBDO Group, " Publicis Groupe България " и " Dentsu Aegis Network България " влагат в придобиването и създаването на нови принадлежности с фокус върху разбор на данни и следене на потребителското държание. Direct Media Group Bulgaria пък уголемява бизнеса си и посредством обслужване на районни организации, като от тази година работи на три пазара с Organization for Security and Co-operation Europe.

Индивидуалните участници на пазара

В отговор на търсенето на цялостен пакет от услуги от клиентите доста от самостоятелните организации на пазара също заложиха на тактиката за разширение на експертизата си. Голяма част от тях заобикалят да се дефинират като съответен вид организация и залагат на определението " организация за цялостно информационно обслужване ". Затова тази година в класацията на най-големите самостоятелни организации попадат компании с креативен, цифров и BTL профил, които разрастват бизнеса и услугите си. Общите им доходи са малко над 93 млн. лева и порастват с 16% през 2018 година По-голямата част от организациите в класацията регистрират двуцифрен растеж през миналата година, а едвам на шест от тях приходите им понижават. Обяснението за по-ниските резултати е или загубата на по-голям клиент, или преструктуриране на бизнеса.

За да отговорят на разрастващите се информационни потребности, организацията eTel да вземем за пример основава нова компания за обслужване на ecommerce клиентите им. Управляващият шеф на Knoway Емил Петков пък споделя, че в портфолиото на организацията са добавили нови услуги, свързани главно със основаването на видеосъдържание. Фокус за netpeak пък продължава да бъде развиването на автоматизацията при производството на резултатна реклама и SEO услуги.

В света на медиите

В обособена ранглиста са показани най-големите медийни организации на пазара. Освен че активността им продължава да бъде тясно профилирана, огромното струпване на приходите от ръководството на медийните бюджети на клиентите им ги прави несравними по размер с останалите участници на пазара. Приходите на топ 10 медийни организации се равняват на над 114 млн. лева за 2018 година, или с 20 млн. лева повече спрямо оборотите на близо 30 от най-големите компании за информационно обслужване в страната.

Липсата на внезапна смяна в рекламните вложения на рекламодателите се отразява и на общите обороти на медийните организации, които порастват с по-малко от 1% на годишна база. Затова някои от тях вземат решение да прибавят и цифрово обслужване към услугите си. " Преструктурирахме екипа ни, придобихме цифровата организация All Digital, което ни разрешава към този момент да предлагаме цялостния набор цифрови услуги ", споделя Симона Тенчева, действен шеф на Argent. Подобна стъпка подхващат и от Zenith Advertising & Communications (ZAC), които влагат в профилираната цифрова организация Digital ID, предлагаща цялостно портфолио от услуги в цифровата среда.

Динамична разказва годината и ръководещият шеф на организациите Universal Media Bulgaria и Initiative Марияна Ковачевич. " Смяната на собствеността на двете най-гледани малките екрани в България ( " Нова " и bTV), въпреки да не беше изненада, сътвори доста звук в промишлеността. " (Сделката за придобиване на bTV към момента не е приключена, чака се това да се случи доникъде на идната година - бел. ред.)

Различните PR организации

Отделно са показани и най-големите PR организации в България. Макар преди 10 години бизнесът им да беше подложен на кръстопът, те съумяха да се приспособяват към променените условия на пазара и фрапантно разшириха услугите си. Поставиха консултациите в основата на услугите си, работейки за създаване на дълготраен имидж на клиентите си както вътре във компанията, по този начин и на открито. Затова и приходите на 10 от най-големите PR организации в България регистрират двуцифрен растеж и през 2018 година. Те са привлекли с над 4 млн. лева повече спрямо година по-рано и общите им обороти доближават над 19 млн. лева

Очакванията на клиентите в PR промишлеността също се усилват и по думите на Камелия Димитрова, изпълнителен шеф на PR Play, те са все по-взискателни и очакващи цялостни решения. За да отговорят на търсенето им, от Broks Visiоn JSC да вземем за пример разрастват портфолиото си от цифрови услуги.

Макар и с друг фокус, услугите на рекламните, PR, цифрови и BTL организации от ден на ден се припокриват. Дори като съперници обаче те постоянно би трябвало да работят дружно при обслужването на общи клиенти и да реализират синергия в цялостната връзка. " Най-добрите акции се случват, когато другите информационни организации и отдели вътре в компанията работят в синхрон, т.е. по-малко его плюс повече креативност, здрав разсъдък и обединени старания са равни на по-добър резултат ", уверена е Олга Лозанова, съучастник в OT-DO Consult. Прогнозата на изпълнителния шеф на M3 Communications Group Максим Бехар пък е, че след няколко години организациите ще се обединят в огромни компании под управлението на PR бизнеса, който основава наличие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР