[Shutterstock] - Агенциите трябва да добавят бизнес експертиза в услугите

...
[Shutterstock] - Агенциите трябва да добавят бизнес експертиза в услугите
Коментари Харесай

Рекламисти vs. консултанти

[Shutterstock] - Агенциите би трябвало да прибавят бизнес експертиза в услугите си, с цел да са конкурентни на пазара.
- В България сходна наклонност към момента не се следи и организациите не се усещат застрашени. Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (21 август)

" Нова " ще продава рекламното време на каналите на " A1 България " ; " Нова телевизия " смъква от ефир " Часът на Милен Цветков " ; Трите рекламни стълба на L`Oréal; Представиха клипа за Пловдив - Европейска столица на културата, и други
21 авг 2018
Трите рекламни стълба на L`Oréal

Главният цифров шеф, българката Любомира Роше, споделя пред " Капитал " за новата рекламна тактика на козметичния колос
16 авг 2018 Десет години след рецесията, която фрапантно понижи вложенията в реклама, организациите са изправени пред ново предизвикателство. Бюджетите на рекламодателите нарастват, само че постепенно стартират още веднъж да се отдръпват от тях и да се насочват към новите им съперници на пазара - консултантските компании.

В развитите страни тази наклонност се следи през последните две години, като всичко стартира с няколко придобивания на рекламни организации от огромни консултантски компании за да разширят услугите си

Начало на измененията

През 2016 година консултантската компания Accenture закупи английската рекламна организация Karmarama. Същата година Deloitte купи основаната в Сан Франциско организация Heat, спечелила редица награди, в това число и от най-престижния интернационален рекламен конкурс в Кан, а световно IBM закупи цифрови организации от Германия и Съединени американски щати. EY също подписа няколко покупко-продажби по придобиването на дизайн и рекламни организации в Съединени американски щати, Англия и Италия.

Нещо повече, някои от най-големите консултантски компании обособиха и обособени цифрови звена, измежду които Accenture Interactive, Deloitte Digital, IBM iX и PwC Digital Services.

Така на световния рекламен пазар се появиха нови играчи, които към този момент оферират на клиентите си бизнес решения с креативен привкус и даже съумяха да заемат челните места в класациите на най-големите информационни компании в света. Агенциите в отговор също уголемяват портфолиото си от услуги със стратегически и софтуерни решения, бизнес промяна и даже консултантски услуги. Наемат от ден на ден чиновници с бизнес експертиза, а в тази ситуация на огромните информационни групи с огромни запаси даже се получават по-малки консултантски организации или софтуерни компании.

Доста по-различна е обстановката в България обаче, където сходна наклонност към момента не се следи и организациите не се усещат застрашени от консултантите. Остава отворен въпросът дали измененията ще застигнат и нашия пазар и в случай че се случи, какъв брой готови ще бъдат рекламните организации.

Кой е по-добър

Най-общо консултантите и рекламистите се разграничават по два основни индикатора – първите схващат от бизнес, а вторите - от креативен услуги. Консултантските компании навлизат в дълбочина в бизнеса на своите клиенти, изследват и проучват средата и влагат в данни и наличие. Агенциите от своя страна продават креативен артикул, изследват потребителите и техните настройки и към този момент също влагат в данни.

Всеки от играчите се пробва да придобие експертизата, която му липсва, и да бъде мечтан от клиентите сътрудник. А рекламодателите повече от всеки път възнамеряват бюджетите си и търсят едно от своите връзки – бизнес резултати. Тук предимство за огромните консултанти е фактът, че познават в дълбочина бизнеси от разнообразни области и разполагат с подробни данни за тях. " Данните са основният инструмент за консултантите и би трябвало да се трансфорат в подобен и за креативните стратези. Във времена на маркетинг в жанр one-size-fits-all маркетинг шефовете просто питат " Кой е най-хубавият метод да увеличите продажбите ни ", пишат от профилираното издание AdAge.

Директорът " Комуникационен бизнес " в Publicis One Милин Джалалиев обобщава пред " Капитал ", че в множеството случаи в работата си консултантите употребяват съществуващи модели, потвърдили успеваемостта си, внедряват ги и демонстрират резултати. " Комуникационните организации от своя страна оферират доста и разнообразни решения, главният инструмент, който употребяват е креативност и крайният резултат е по-трудно измерим и постоянно индивидуален. Затова организациите би трябвало да работят в посока по-ясни метрики и измеримост ", добавя той.

" Клиентите не купуват рекламни акции. Те купуват решения на бизнес проблеми. Ако консултантите и организациите още не работят по този начин, подсигурявам, че няма да бъдат на пазара след пет години ", споделя пред Brandingmag Кейт Нюман, основен маркетинг шеф на организацията Leo Burnett, част от Publicis Groupe, която преди две години стартира развой на промяна, в това число и на българския пазар, с цел да предложи цялостно обслужване на клиентите с фокус върху бизнес решения, тактика и технологии. Гигантът WPP също през последната година обособи консултантски звена, измежду които Kantar Consulting, а при започване на месеца и Grey Consulting. Комуникационната група Omnicom пък купи основаната в Далас консултантска компания Credera, профилирана в софтуерни маркетинг решения и електронна търговия.

Друга основна разлика сред консултантските компании и информационните организации е връзката им с потребителите. Ако организациите са по-близо до хората и могат да плануват държанието им, консултантите са по-близо до пазара и познават в елементи неговите специфики.

И информационните, и консултантските компании обаче срещат идентични компликации в привличането на нови фрагменти, главно поради културните разлики в работна среда. Всеки, който не е част от креативен бизнес, не схваща по какъв начин да сътвори среда, която поражда креативен решения. " В консултантските компании се работи непрекъснато в конкурентна среда, има сериозна подчиненост и ясно професионално развиване. В организациите пък работят доста по-свободно. Всеки, местейки се от едно място на друго, носи със себе си и своята просвета на работа ", добавя Джалалиев.

Разнопосочни прогнози

Някои експерти от интернационалните пазари остават скептични, че консултантите ще се трансфорат в сериозна конкуренция на организациите. Според Ави Дан, създател на консултантската Avidan Strategies, огромни компании като Accenture, Deloitte, IBM или PwC е по-възможно да се преориентират към софтуерния бизнес, може би да се специализират в програматик технологията или даже да се конкурират с колоси като Гугъл, Фейсбук или Amazon. " Те получават бутикови организации и дизайнерски студиа, само че към момента не съм видял доказателства за спечелването на рекламен конкурс за огромен рекламодател или направена акция на световен бранд ", споделя Дан пред Forbes.

Според други прогнози пък ресурсите на огромните консултантски компании ще им разрешат да придобият огромни информационни групи, с които да слеят бизнесите си и да доставят цялостно решение за клиентите. Пример за обединени старания имаше предходната година, когато консултантската Capgemini и софтуерното звено на Publicis - Publicis.Sapient завоюваха цифровото обслужване на McDonald’s.

Прогнозно е и навлизането на наклонността на българския пазар. Тук " огромната четворка " инспектори Deloitte, KPMG, EY и PwC оферират главно финансови и правни услуги и в проектите им все още не влиза внедряването на информационна експертиза. Заради това и по-голямата част от българските организации не ги възприемат за конкуренция и не усещат бизнеса си заплашен. Дали измененията обаче ще ни подминат, или ще дойдат под друга форма на нашия пазар? Бен Уест, шеф " Стратегии " в медийната организация Zenith Worldwide

Какви са преимуществата на информационните организации пред консултантските компании?


Традиционните консултанти са фокусирани върху две неща. Първо, организационна смяна на бизнеса на клиентите за понижаване на разноските. Второ, обезпечаване на софтуерни решения - хардуерни и софтуерни.

Ние като информационен бизнес обаче имаме вяра, че разбираме и постоянно сме били по-близо до потребителите, медиите и познаваме в елементи общуването с тях - неща, които клиентите търсят.

Традиционно консултантските компании са ценени поради това, че влизат в бизнеса на клиентите за да вземем за пример 3-4 месеца, с цел да намерят казуса, да им дадат рекомендация и вероятно да го решат.

Ние като информационна компания целим тъкмо противоположното - дълготрайно партньорство с клиентите ни. Ако работата върви добре, може да работиш с дадена компания 5-6 и повече години, което построява доверие и улеснява работата.

Какви компликации срещат консултантските компании в опитите си да се конкурират с информационните организации?

Една от бариерите за растежа на консултантските компании е, че към момента не могат да назначат и задържат в действителност положителни информационни експерти визионери. Работа в консултантски компании не избират експерти, които чакат да имат доста разнородни планове и прекарвания, а с концепцията, че ще получат явен фокус в работата.

Затова и те имат експерти в тясно фокусирани тематики, а ние имаме комбинацията бизнес експерти с креативен взор, което е позитивно за клиентите, които търсят решения на широкообхватни проблеми.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР