[Shutterstock] 2019 отново беше силна за пазара на събития. Остава

...
[Shutterstock] 2019 отново беше силна за пазара на събития. Остава
Коментари Харесай

Защо все повече компании инвестират в събития

[Shutterstock] 2019 още веднъж беше мощна за пазара на събития. " Остава възходяща наклонността огромните рекламодатели, както и компании, които не вземат участие обичайно на стандартния пазар на реклама, да търсят конференциите като сполучлива платформа да разпространят своите основни послания и да стигнат до нови сътрудници в бизнеса си ", разяснява Гергана Николова, шеф събития в " Икономедиа ".

Специалните събития към този момент са се трансформирали в наложителна интензивност в портфолиото на всяка компания, която цели да се развива, било то промотирайки нови артикули на клиенти или инвестирайки в възстановяване квалификацията на работещите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Каква е добавената стойност

Специалните събития не престават да бъдат един от най-хубавите принадлежности в ръцете на фирмите, позволяващи им среща лице в лице с тяхната аудитория. " Основна цел на всяко мероприятие е да трансферира по допустимо най-точния и еднопосочен метод посланията на марката до аудиторията му. В осведомителния поток, в който сме принудени да живеем, ни е все по-трудно да отсеем това, което същински ни вълнува. Събитията са един много прелестен метод да го създадем, което е и главната причина за фирмите да не престават да влагат в тях ", споделя наблюденията си ръководещият шеф на All Channels Мария Николова.

Несъмнено събитията са инструмент, посредством който можеш да общуваш с твоята публика непосредствено, лице в лице. " Те отстраняват " шума " по веригата, който би се основал при потребление на недиректна връзка под всичките й вероятни форми. Събитието дава опция посланията да бъдат пресъздадени по най-точния метод, в това число и образно, с подбора на място, украса, изобщо повсеместен стайлинг ", разяснява PR шефът във V+O Communication Яворка Петрова.

Според изпълнителния шеф на Site Media Ружа Загорска специфичните събития и конференции могат да извършват няколко функционалности – да срещат аудиторията с нужната информация, да демонстрират образно достижения и вложения, да дадат опция за пряк контакт с целевата аудитория. В същото време развиването на цифровите връзки дава благоприятни условия за елементарно привличане на вниманието на целевите аудитории. Но единствено " срещите " в цифровата среда не са задоволителни за построяването на постоянна общественост, по тази причина и фирмите все по-често дават опция на своите консуматори и сътрудници и за офлайн срещи.

В тази посока е и коментарът на маркетинг мениджъра на Regnum Bansko Apart Hotel & SPA Светлин Якимов, който споделя, че клиентите на техния хотел нормално след събитието споделят, че чиновниците на фирмите им са по-мотивирани, по-креативни и построяват един по-добър екип. " Фирмените събития при огромните компании се оформят като средство, което сплотява всички чиновници на едно място, изключително при такива, опериращи на национално равнище. Една част от тези хора занапред се опознават по-добре на едно такова мероприятие, вземат участие в образования, семинари, приготвят бъдещи планове дружно в една приятна и спокойна атмосфера ", споделя Светлин Якимов.

Защо и медиите развиват специфични събития

Вече преди повече от десетилетие на ивент пазара стъпиха и медийните компании. Организирането на конференции и специфични прояви се трансформира за тях в нов инструмент за привличане на рекламодатели. Специализирана бизнес медия като " Капитал " първа навлезе в този сегмент и зад концепцията да се основават качествени бизнес събития стоят издания със съществени бизнес разбори, които целят да са потребни и да дават значима информация на хората, които вземат решения (виж интервюто). По този път към този момент потеглиха списание " Мениджър ", Investor Media Group и редица други медийни групи.

Управителят на " Мит Прес ", издател на списание " Мениджър ", Деница Димитрова разяснява, че събитията са неразделна част от активността на компанията, тъй като дават персонален контакт с аудиторията, което е скъпо. " Ще развиваме още повече тази част от портфолиото си. Това е един от детайлите на цялостния кръг от осведомителни услуги, които една модерна медия би трябвало да е подготвена да даде ", споделя Димитрова.

Специалните събития са и място, на което се срещат и поддържат връзка хората от бизнеса и медиите, както и хора от изобретателната промишленост. " Ролята на събитията в обмяната на хрумвания и в представянето на опциите на издателската група по най-печелившия метод е доста значима ", споделя издателят и основен редактор на Forbes в България Йордан Матеев.

Организирането на специфични прояви не е запазена марка единствено на бизнес медиите. В тази пазарна ниша са стъпили и стилните и начин на живот медиите. Събитията са значима част и от портфолиото на " Атика Ева медия груп ", с някои наложили се през годините формати като " Жена на годината " да вземем за пример, което се организира към този момент 14 следващи години. " Заедно с потвърдени формати като " Жена на годината " постановяваме и събития, които са в звук с цифровата промяна на компанията, и това са поредиците " Говори с ЕVA " на списание EVA, където срещаме специалисти по съответна тематика с подбрана публика, и Bring The Bloggers на GRAZIA и MissBloom - формат, който събира на едно място настоящи блогъри, влогъри и инфлуенсъри и техните най-големи фенове ", споделя публицистичният шеф на " Атика Ева медия груп " Поля Александрова. По думите й събитията са главен инструмент в тактиката на издателската група да предлага качествено наличие на разнообразни платформи. Конференциите са доста пряк метод да стигнеш до аудиторията

Гергана Николова, шеф събития в " Икономедиа ":

Каква е ролята на събитията в тактиката на " Икономедиа " като издателска група?

- Събитията, които " Икономедиа " провежда към този момент 14 години, са разумно продължение на задачата на медиите ни да осведомят хората, които взимат решения за бизнеса. За това време успяхме да развием мощни платформи в основните браншове на стопанската система - банков, промишлен, ритейл. В последните години обаче не стопираме да се развиваме дружно с бизнеса и сътворяваме качествено наличие по отношение на нововъведенията, които трансформират света ни. Такъв образец са сполучливите ни събития за FinTech и Smart Cities, които към този момент имат по две издания, а от идната година ще развием и тематиката за Cyber Security.

Защо съгласно вас от ден на ден компании влагат в правенето на събития?

- Конференциите са доста пряк метод да стигнеш до аудиторията, а в случай че са проведени по верния метод - да стигнеш до доста точно таргетирана публика, която в този миг е въодушевена и настроена за правене на бизнес.

Кои са главните трендове, открояващи се на пазара с образуване на събития през миналата година, и по какъв начин " Икономедиа " ги употребява в тактиката си за събитията?

- " Дигитална промяна " е термин, който звучи доста нереално, само че напълно действително се отразява на всички промишлености, които ние отразяваме. Това е все по-ключова тематика в наличието ни и главно нещо, за което приказват участниците по време на нетуъркинг сесиите. Дигиталната промяна, несъмнено, се отразява и на метода, по който " Икономедиа " прави бизнес, по който стига до читателите и до аудиторията на своите събития. Събитията не се разграничават по нищо и от трендовете във всички бизнеси, които работят с клиенти - техните условия за технологията и организацията зад едно събитие непрекъснато се повишават. Все по-често и в България се приказва за устойчивостта на събитията, тематиката за нулеви боклуци и политиките за разнообразие на аудиторията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР