[Shutterstock] 1.43трлн. щатски долара се очаква да достигнат продажбите на

...
[Shutterstock] 1.43трлн. щатски долара се очаква да достигнат продажбите на
Коментари Харесай

Най-големите фармацевтични компании в света

[Shutterstock] 1.43
трлн. щатски $ се чака да доближат продажбите на световния фармацевтичен пазар до 2020 година
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Глобалната фармацевтична промишленост се прави оценка на рекордните 1.11 трлн. щатски $ през 2018 година, като предвижданията са до 2020 година да доближи 1.43 трлн. С възходящия напън за създаване на медикаменти, които да дават отговор на непрекъснато увеличаващото се търсене, фармацевтичните компании се стараят да обезпечават най-иновативните и авангардни лекувания.

Като промишленост, насочена към научните проучвания, фармацевтичните компании всяка година изразходват към 150 милиарда $ за научноизследователски и развойни планове. От хиляди оферти за нови медикаменти единствено доста дребен % получават утвърждение от регулаторите. Въпреки това през 2018 година рекорден брой нови медикаменти, създадени от фармацевтични компании по целия свят, са утвърдени от разнообразни регулаторни органи. Голяма част от тях - 55, получиха зелена светлина от най-строгия регулатор в света - FDA в Съединени американски щати, а генеричните утвърждения оттатък океана доближиха нов връх - 781.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Въпреки че Съединени американски щати държат близо 31% от международния пазар на медикаменти, или продажби за 341 милиарда $, Китай, Югоизточна Азия, Източна Европа и Южна Америка стартират да стават все по-конкурентни. Например китайският пазар е кондензиран с предклинични медикаменти и такива за ранна фаза на лекуване, както и с възходяща биотехнологична активност. През идващите няколко години ще се следи световен напредък на пазара с помощта на увеличаващото се благосъстояние и възходящото търсене на новаторски медицински решения.

Международната компания за набиране на личен състав в бранша - ProClinical, класира водещите 10 фармацевтични компании съгласно приходите им през 2018 година единствено от тяхната фармацевтична активност.

10. Bristol-Myers Squibb (BMS)
22.6 милиарда $

Новобранец в топ 10 е водещата американска фармацевтична компания Bristol-Myers Squibb. BMS е профилирана в четири основни лечебни области - онкология, сърдечно-съдова, имунозащита и фиброза. Силният напредък на компанията през 2018 година може да се дължи частично на продължаващия триумф на водещите й медикаменти против рак и разредител на кръвта. Успехът на основаната в Ню Йорк компания евентуално ще бъде в допълнение заздравен след плануваното придобиване на биотехнологичната група Celgene. Това стратегическо придобиване ще помогне на BMS да се нарежда като водещ биофармацевтичен състезател с помощта на гамата от медикаменти на Celgene.

9. GlaxoSmithKline (GSK)
23 милиарда $

Винаги попадаща в десетката, английската GlaxoSmithKline разполага със мощен набор от новаторски медикаменти. Компанията е профилирана в необятен набор лечебни области, само че е изключително сполучлива в региона на ХИВ, респираторни болести и ваксини. Корпорацията регистрира растеж на приходите от 2% спрямо 2017 година, като това се дължи на най-продаваните медикаменти за ХИВ, инхалатора за астма и други сполучливи медикаменти против астма. През предходната година GSK получи утвърждение на основно лекарство, създадено за лекуване на херпеса зостер.

8. Amgen
23.7 милиарда $

Amgen, американският пионер в биотехнологиите с централа в Калифорния, е профилирана в създаването на нови лечебни медикаменти с акцент върху сърдечно-съдовите болести, онкологията, здравината на костите, неврологията, нефрологията и възпалителните процеси. Компанията се трансформира в непрекъснат участник в влиятелната ранглиста. Тази смяна частично се дължи на триумфа на голям брой артикули от портфолиото й. В началото на 2019 година Amgen е определен за една от най-вдъхновяващите компании на списание Fortune във фармацевтичната промишленост и е класиран на 5-то място в най-иновативните компании за 2019 година на Fast Company.

7. AbbVie
32.8 милиарда $

Американската биофармацевтична компания залага на научните проучвания и резервира позицията си в топ 10 с помощта на впечатляващия растеж от 16.2% на приходите от фармацевтичната си активност през предходната година. AbbVie неотдавна разгласи, че едно от предстоящите й нови медикаменти за лекуване на сдържан до тежък атопичен дерматит е получило авансово утвърждение от Агенцията по храните и медикаментите на Съединени американски щати. Това е единствено едно от многочислените обещаващи лекарствени средства в разнообразния й портфейл, който обгръща голям брой лечебни области, в това число онкология, дерматология, ревматология, неврология и гастроентерология.

6. Novartis
34.9 милиарда $

Една от водещите фармацевтични компании в Швейцария - Novartis, също обичайно е една от най-хубавите 10. Компанията се концентрира върху лекуване на необятен набор от болести, в това число онкология, имунология/дерматология, неврология и дихателна система. Приходите й са нарастнали с 5.8% спрямо 2017 година, макар че някои от най-продаваните й медикаменти се сблъскват с генерична конкуренция на главните пазари. За да превъзмогне тези загуби, Novartis изразходва 18% от общите си доходи за 2017 година за научноизследователска и развойна активност през предходната година. В момента най-продаваните медикаменти на компанията са за множествена склероза и дегенеративни болести на очите.

5. Merck & Co
39.7 милиарда $

Американската фармацевтична компания Merck е една от петте най-големи в бранша през 2018 година Тя е известна като MSD отвън Северна Америка и създава медикаменти, ваксини и биологични артикули в доста области, в това число сърдечно-съдови, онкологични, ендокринологични и инфекциозни болести. Компанията означи впечатляващ растеж на приходите с 12.2% по отношение на 2017 година, като продажбите бяха подсилени от триумфа на най-продаваните й медикаменти - против рак, HPV имунизацията против папилома вирус и медикамент против диабет.

4. Sanofi
39.3 милиарда $

На четвърто място в класацията е френската фармацевтична компания Sanofi. Приходите й от фармацевтичната активност са се повишили със 7.1% и способстват доста за общите годишни приходи. Над 25% от тези доходи са от трите най-продавани медикаменти - инсулин, антикоагулант и артикул за лекуване на форма на множествена склероза.

3. Johnson & Johnson
40.7 милиарда $

В топ три влиза Johnson & Johnson - компания на над 130 години и станала известна с продуктите за семейството като Aveeno, Neutrogena и Listerine. Значителният растеж от 12.1% на приходите от фармацевтична активност, съсредоточена в Janssen Cilag, може да се дължи отчасти на придобиването на биофармацевтичната компания Actelion през 2017 година Други мотори на растежа бяха най-продаваните медикаменти имуносупресор, артикул против миелом и при рак на простатата.

2. Roche
45.6 милиарда $

Швейцарската фармацевтична компания Roche е втората по величина в бранша и в нея работят 94 442 души. Тя създава новаторски медикаменти с фокус в онкология, имунология, инфекциозни заболявания и неврология. Годишният растеж на продажбите на фармацевтичния сегмент е 2.7%, а приходите от първите три продукта, които са измежду най-хубавите за лекуване на рак в света, са съдействали за над 40% от общите доходи на Roche през 2018 година (57.2 милиарда долара). Главният изпълнителен шеф на Roche Северин Шван заяви, че новите медикаменти са съставлявали 90% от растежа на компанията през 2018 година, изключително стартирането в продажба на лекарство за множествена склероза, за което се споделя, че е най-успешно навлязлото на пазара в историята на Roche.

1. Pfizer
53.7 милиарда $

Най-голямата фармацевтична компания в света е мултинационалният колос Pfizer, която има разнообразно портфолио, което обгръща съвсем всички лечебни области, в това число имунология, онкология, кардиология, невронауки и редки заболявания. Pfizer имаше доста сполучлива година - компанията получи утвърждения на няколко медикаменти от FDA, изключително в онкологията, а доста от най-продаваните й артикули имат патентна отбрана за доста години напред. Компанията означи растеж в световен мащаб с основните си артикули, измежду които новите й медикаменти за рак на гърдата, антикоагулант и артикул за ревматологични болести.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР