[Shutterstcok] Какво е общото между General Motors, IBM, Google, JPMorgan,

...
[Shutterstcok] Какво е общото между General Motors, IBM, Google, JPMorgan,
Коментари Харесай

Нагоре по веригата

[Shutterstcok] Какво е общото сред General Motors, IBM, Гугъл, JPMorgan, Boeing, Apple, Ford и Фейсбук? На доктрина нищо – като се изключи че всички са огромни компании, част от елитния лист Fortune 100. Всъщност те имат една доста съответна пресечна точка – наред с доста други софтуерни и обичайни компании, всички те влагат всеобщо в блокчейн технология.

За страдание на хората, които работят в тази сфера, към момента се постанова прибавянето на конкретизиране – Тим Кук, Марк Зукърбърг и Джейми Даймън не влагат в закупуването на криптовалути, а единствено в технологията, която стои зад тях. В продължение на към този момент няколко години, откогато bitcoin доближи за негативно време рекордни небеса от 20 хиляди $ – и се свлече назад до близо 3 хиляди $, блокчейн технологията се свързваше неизбежно с криптовалутите. Вниманието, което се обръща на до неотдавна нишовата концепция за всеобща децентрализация обаче вдъхва оптимизъм на тези, които виждат в технологията освен това от опция за анонимно разплащане без централна банка. Блокчейн лекторите на DigitalK

Тазгодишното издание на конференцията DigitalK ще включва най-големият брой представители на тематика блокчейн до момента. Сред тях са имената на Найджъл Кларк от Hedera Hashgraph, блокчейн специалистите Андреас Антонопулос и Тони Вейс, както и Мая Вуджинович от Ogroup, Патрик Маккори от King’s College London, Никола Стоянов от Aeternity и Сайд Хареб Ал Дармаки от Alphabit Digital Currency Fund.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Дела, а не думи

Дори и да желаеха, множеството работещи в блокчейн плановете нямаха опция да се съсредоточат изцяло върху технологията през 2017 година, когато цената на bitcoin скачаше с хиляди $ всеки ден. Вниманието към по-умните блокчейн планове се насочи едвам през предходната година.

Междувременно броят на блокчейн плановете мощно понижа – или по-скоро останаха тези, за които в действителност има бъдеще и смисъл. През 2017 година, в разгара на криптоманията, голям брой компании се възползваха от неконтролируемата еуфория във връзка с всичко, което е " крипто " или " блокчейн ". Биотехнологичната компания Bioptix да вземем за пример смени името си на Riot Blockchain – и цената на акциите се подвигна с 600%. Същото се случи с английската On-line, която просто добави " Blockchain " към името си. Нейните акции се подвигнаха с " едвам " 400%. Подобни борсови резултати се случиха и с по-традиционни компании като Kodak, която разгласи, че ще употребява блокчейн, с цел да ръководи правата на цифровите си фотографии.

Две години по-късно, сходни резултати към този момент са мираж – и за положително. Повечето от фирмите, които твърдяха, че употребяват блокчейн, не го правеха в действителност. За хората, които работят по действителни планове с децентрализирана технология, това се трансформира в непотребен бял звук, който отдалечава използването на блокчейн в действителни обстановки и бизнеси.

Саад Улла от TechBullion назова миналите две години " пречистващ развой " за блокчейн обществото. " Това е същият развой, през който е предходна и друга технология, която през днешния ден използваме всеки ден ", разяснява той. Подобно съпоставяне по време на DigitalK 2017 направи и Брок Пиърс, ръководител на The Bitcoin Foundation, който даде за образец ранните години на интернет, когато редица огромни имена в медийната промишленост в началото считат, че интернет е машинация, ще бъде употребен единствено от нарушители и в последна сметка от него няма да излезе нищо положително.

Интернет мина през бурно развиване и също претърпя своето изчистване – под формата на дотком балона. Същото се случва и сега с блокчейн плановете, доста от които към този момент банкрутираха по разнообразни аргументи – обвързване на компанията с цената на криптовалутите или просто пазарен неуспех, тъй като, в последна сметка, не всичко има потребност от децентрализирана технология. Докато при интернет, обаче, развиването можеше да се види и с просто око, при блокчейн това не е по този начин – и по тази причина е значимо, че технологията към този момент е получила вниманието на огромните компании.

От скептици към оптимисти

Джейми Даймън, изпълнителният шеф на JPMorgan Chase си навлече гнева на най-ортодоксалните почитатели на криптовалутите още през 2017 година, когато по време на пиковия миг на bitcoin разгласи цифровия актив за машинация. Година и половина по-късно, през февруари тази година, Даймън изненада всички, откакто JPMorgan Chase разгласи основаването на своя лична криптовалута, JPM Coin, която да поеме и опрости част от банковите прехвърляния на клиентите на компанията.

Тази смяна си има пояснение: Даймън няма доверие на съвсем анархичния пазар на криптовалути, само че има доверие в технологията, в случай че тя е в неговите ръце. Самата JPMorgan е най-големият състезател на пазара на работна ръка във връзка с търсене на блокчейн експерти измежду международните корпоративни мастодонти.

JPMorgan е една от дребното банки, които, въпреки и безшумно, признават грешката си с приравняването на криптовалутите и технологията зад тях. Повечето огромни представители на финансовия бранш не престават да неглижират блокчейн, само че напълно скоро може да се окаже, че това към този момент не е опция.

" Струва си да се означи, че финансовите компании и банките не търсят гении в областта на технология, чиято съществена цел е да размени парите ", разяснява икономиста Андрю Флауърс от Indeed.com, който следи трендовете в търсенето на работна ръка измежду най-големите компании в Съединени американски щати.

Технологичните колоси също работят по свои блокчейн планове и построяването на екипи. Слуховете за криптовалута на Фейсбук (която автоматизирано би станала най-масовата в света) към този момент остават единствено това – клюки, с висока възможност по един или различен метод да се окажат истина. Компанията не е коментирала до момента обществено за съответни планове, само че по-рано през годината закупи Chainspace, блокчейн стартъп, който създава технология за умни контракти. А също така колосът в обществените мрежи има напълно формален собствен блкочейн екип, воден от някогашен шеф в борсата Coinbase.

Интересът към блокчейн от страна на огромните компании (и държавни държавни управления, които също заделят големи суми), ще се усилва през идните години, даже еуфорията към криптовалутите от дълго време да е минала пиковия си миг. Или в действителност – точно поради това.

Блокчейн технологиите, бъдещето на парите и децентрализирането на софтуерните процеси ще бъдат една от главните тематики по време на конференцията DigitalK, проведена от " Капитал " и фондовете LAUNCHub и NEVEQ. Тя ще се организира на 30 и 31 май в Sofia Event Center.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР