[Shutterstcok] Европейският съюз за радио и телевизия (EBU/European Broadcasting Union)

...
[Shutterstcok] Европейският съюз за радио и телевизия (EBU/European Broadcasting Union)
Коментари Харесай

Европейският съюз за радио и телевизия подкрепи протеста на българските медии

[Shutterstcok] Европейският съюз за радио и телевизия (EBU/European Broadcasting Union) поддържа българските публицисти в митинга им против политическия напън и насочи настойчив апел към политиците да се въздържат от интервенция в работата на медиите.

За пръв път авторитетната организация реагира толкоз изрично на проблем, обвързван с български медии. На уеб страницата на организацията е оповестено послание, в което се споделя, че след дни на напрежение сред политиците от ръководещите партии и медиите българските публицисти провеждат митинг, с цел да защитят правото си на работа без политически напън.

Реакцията на EBU идва след митинга на българските публицисти пред Министерския съвет в сряда, провокиран от ултиматума на вицепремиера Валери Симеонов към националните медии " Нова тв ", bTV, в това число и към публичните БНР и Българска национална телевизия, да му се извинят.До настояването се стигна след присъединяване на Симеонов в утринния блок на " Нова тв ". В рамките на изявлението той напомни на водещия на " Здравей, България " Виктор Николаев свалянето от ефир на колежката му Анна Цолова и загатна, че това може да се случи и на него. " Не се опитвайте да клатите страната ", сподели Валери Симеонов, разгневен от въпросите по абсурда за ръководството на Хасково, наименуван " Кумгейт ".

Николаев попита: " Аз клатушкам страната или вие? " " Нека не влизаме в жълтини и да трансформираме тематиката от " Кумгейт " в не знам и аз какво. За мен отговорен е кметът на Хасково. Той е назначил хора на краткотраен контракт и след това не е провел конкурс, а им е направил контракта непрекъснат. Вие да вземем за пример също сте били назначен на краткотраен контракт, след това са ви го създали непрекъснат. Вижте колежката ви - беше тук, а ето, останахте си самичък ", даде същия образец Симеонов, като добави: " Утре, в случай че съм злоумишлен, ще разработя един " Викторгейт ". Още по тематиката
Овладяването на малките екрани

Коалицията сред ГЕРБ и Пеевски нападна огромните тв канали, тъй като те са от дребното острови на медийна независимост
13 окт 2017
Девет отзиви за войната против медиите

Какво разбрахме след проблема с Антон Тодоров и Валери Симеонов и какво можем или не можем да променим в българската медийна среда. " Капитал " попита няколко водещи публицисти, медийни мениджъри и анализатори.
13 окт 2017
Когато властта заплашва публицисти в ефир

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Симеонов в една заран подсетиха на журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев за какво е самичък в студиото, без Анна Цолова
6 окт 2017
EBU припомня на българските политици, че на публичните медии в Европа се гледа като на гаранция за свободата на изложение и плурализма на медиите и всеки опит за посягане над тяхната самостоятелност е офанзива против демокрацията.

Генералният шеф на EBU Ноел Къран разяснява, че една от шестте съществени полезности на публичните медии, признати единомислещо от нашите членове, е независимостта. " Прилагането на тази полезност подсигурява отличителния темперамент на публичните медии и резервира доверието на обществото в тях ", напомня Къран.

По думите му отговорността на всеки член на EBU е да бъде справедлив и неутрален. Членове на ЕBU са всички европейски страни с публични медии. " Подкрепяме Българска национална телевизия и БНР в напъните им да поддържат високи журналистически стандарти в своята работа ", споделя Къран.

Като член на EBU Българското национално радио предходната седмица беше хазаин на Асамблеята за правна и социална политика на EBU в София и събра представители на публичните медии от цяла Европа за продан на най-хубави практики и познания по медийни правни въпроси.

Междувременно на 11 октомври и Съветът на Европа реагира на обстановката и митинга на българските публицисти и разгласява на платформата си за сигурност на публицистите сигнал за закани от политици към български ефирен публицист.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР