Шумоленето на дърветата, препускането на вода през камъни, разговорите на

...
Шумоленето на дърветата, препускането на вода през камъни, разговорите на
Коментари Харесай

Песента на Антарктида

Шумоленето на дърветата, препускането на вода през камъни, диалозите на птиците - това е симфонията, която чуваме в дълбините на природата на нашите географски ширини.

Оказва се обаче, че природата " пее " и на най-студените, пусти и лишени от живот места, където водата е вкаменена и няма дървета.

Ледниковото плато Рос, намиращо се в южните елементи на Антарктида, е едно от тези места. Там няма нищо друго с изключение на сняг и лед, само че излиза, че точно те са " музикалните принадлежности " напразно там.

Вятърът, който духа с друга мощ над снежните дюни, основава мощни трептения в няколкото пласта по-мек сняг, които покриват леда, и цялото това събитие се демонстрира като мощен и тътнещ тон.

 Снимка 384198

Учените са правили специфични измервания в продължение на 4 години и са открили, че тонът на " песента " се трансформира по отношение на интензитета и посоката напразно, създавайки друго звучене.

Не знаем дали в миналото ще успеем да стигнем до ледените крайбрежия на полярния континент, само че пък е същинска привилегия да живеем във време, в което можем да чуем звуците му, без да би трябвало да вървим където и да е.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР