Шумно рекламирания доклад от 400 страници на т. нар. алтернативен

...
Шумно рекламирания доклад от 400 страници на т. нар. алтернативен
Коментари Харесай

Рекламираният доклад на Експертния медицински съвет - секретен?

Шумно рекламирания отчет от 400 страници на така наречен различен медицински щаб (МЕС), основан от премиера Бойко Борисов за битка с ковид, се оказа конфиденциален и недосегаем за необятната аудитория.
Това съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Антон Кутев, който се опитал да се добере до документа, пишат от в. " Сега ".

Той насочи пряк въпрос към премиера Бойко Борисов по отношение на желанията му по отношение на обширния отчет, в който се дават рекомендации на всички медицински лица у нас в сегашната конюнктура. В отговора си обаче Борисов показва, че отчетът не е разполагаем в Министерски съвет и че " насоките са основани само за прилагане от здравната общественост, като задачата им е да насочват и поучават " по какъв начин да се работи с вируса.

Скандалът обаче провокира реакция от досегашния ръководител на Експертния медицински съвет - проф. Коста Костов.

“Моите почетения към господин Антон Кутев за интереса към “насоките” за държание при COVID-19 на Медицинския експертен съвет (неточно е названието “алтернативен медицински щаб”).

Искам да поясня, че текстовете са предопределени извънредно и единствено за професионалната здравна общественост и са налични на няколко платформи. Няма нищо секретно в тях. Ние сме самостоятелни медицински специалисти, а не политици или секретни сътрудници, по тази причина няма причина да крием нашия труд от който и да е политик или политическа партия. Ползват го освен лекари, само че и експерти по дентална медицина, фармацевти. До този миг имаме единствено позитивни мнения за самобитната “медицинска енциклопедия” за COVID-19.

Ако бъде трансфериран на книжен притежател, размерът на информацията обгръща към този момент към 700 страници, а привлечените сътрудници от разнообразни специалности станаха към 60. Утре (понеделник) към сътрудниците ще потегли XI поредна редакция на компендиума. Така се случваше до момента и ще се случва и отсега нататък всеки понеделник.

Причината за формалния отвод да предоставим труда си на необятната непрофесионална публика е професионално-етична. Не сме сигурни, че показаната информация няма да бъде употребена за непрофесионални опити за самолечение и корист, за което не желаем да носим отговорност, само че и не желаеме несъзнателно да предизвикаме.

Уверявам господин Кутев, че се водим извънредно и единствено от експертните си знания и професионалната нравственос в работата, която продължаваме да вършим непринудено и безплатно.

Primum non nocere!”.

Това съобщи написа проф. Костов във Фейсбук.

Припомняме, че Експертния медицински съвет провокира голям брой кавги от началото на основаването си. Той бе изострен критик на част от позициите на Националния действен щаб и се сътвори чувство за неприсъствен спор, който най-често протичаше на фронта на тематиката за по този начин противоречивите бързи проби и тяхната успеваемост.

Експертният медицински съвет беше разформиран доста скоро след основаването си, което сътвори и мотив за подозрения. Според мнозина повода за решението на Министерския съвет бяха забавните и считани за крайни позиции на доц.д-р Атанас Мангъров.

По-късно публично проф. Костов съобщи, че Съветът е приключил работата, поради която е бил формиран - да изготви просторен отчет за всички медици у нас, който да им даде насоки за работа в изискванията на COVID-19.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР