Шумни полицейски акции срещу приказно богати български бизнесмени белязаха криминалната

...
Шумни полицейски акции срещу приказно богати български бизнесмени белязаха криминалната
Коментари Харесай

Приказно богати родни олигарси зад решетките

Шумни полицейски акции против приказно богати български предприемачи белязаха престъпната хроника на 2018 година. Зрелищно задържани във Франция и върнати у нас бяха олигарсите Николай и Евгения Баневи. Двамата са закопчани на летището в Ница пред погледа на трите си деца, минути преди да се качат на самолета към София.

Срещу тях са повдигнати седем обвинявания. Едното от които е за проведена незаконна група. Според държавното обвиняване Николай Банев е началник на бандата, а членове са брачната половинка му Евгения и майка му Мария. Олигарсите ще дават отговор пред Темида и за длъжностно заграбване на пари и движимости от няколко предприятия за над 84 милиона лв.. Николай и Евгения Баневи не са платили налози за над 4 млн. лева, настояват проверяващите. Бизнесмените са упрекнати и в прането на над 1 милиард лв.. Баневи ще бъдат съдени и за държане на огнестрелни оръжия и муниции.

Екзотичните воаяжи по целия свят са единствено спомен за олигарсите. Сега Николай и Евгения Баневи са изпратени зад решетките, където да изчакат старта на делото против тях. Само 78-годишната Мария Банева е с мярка за неотклонение " парична гаранция " в размер на 10 000 лв. поради напредналата й възраст. 

Шумна полицейска акция бе извършена и против някогашните сватове на Арабаджиеви. Зад решетките се озова алкохолният необут Миню Стайков след зрелищна акция против него. След четиримесечен престой в ареста той смъкна 10 кг и седна в инвалидна количка. 

Алкохолния необут бе закопчан на 5 септември след интервенция на спецпрокуратурата. Разследването против Стайков стартира през юли, когато в Карнобат е разрушена незаконна фабрика за цигари, помещаваща се в постройка, благосъстоятелност на Иван Димитров, наследник на кмета. 

Специализираната прокуратура повдигна обвинявания на притежателя на " Разузнавателна служба на Великобритания индустрийс ", " Винпром - Карнобат " и " Топаз мел " Миню Стайков за присъединяване в проведена незаконна група за продажба на акцизни артикули без бандерол, осъществяване на данъчни закононарушения и пране на пари, както и за укриване на налози за 1 016 139 лв.. Заедно с него са упрекнати още седем души, измежду които наследникът му Стайко Стайков. Пред Темида ще дава отговор и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров. На двамата са им повдигнати същите обвинявания като на Стайков-старши, без това за укриване на налози.

" Фабриката за незаконни цигари на предприемача Миню Стайков е нанесла вреди на държавния бюджет за повече от 70 милиона лв. ", изясни шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

Фабриката за цигари в Карнобат била доста съвременно оборудвана за стандартите в България. Там работели хора от Армения, които разполагали с общежитие, кухня и фитнес, не излизали на открито. Седмично, по цени на черния пазар, от работата на фабриката са извоювани по 1,5 млн. лева, разяснява зам. основният прокурор Иван Гешев.

Синът на Миню Стайков сега се търси с алена бюлетина от Интерпол. Според клюки в ъндърграунда той се укрива на Малдивите дружно с различен прочут дезертьор - сина на Евлоги Станоев - Георги, прочут в светските среди като Жоро Бирмата. 

Поредната шумна акция против БГ предприемачи бе адресирана против фамилия Станоеви, по-известни като Бирмите. За търсене бяха оповестени Евлоги Станоев и двамата му синове Антон и Георги. Задържана за разпит бе и някогашната брачна половинка на Голямата Бирма - Лидия, известна като Лидка Скалата. Тя бе освободена без обвинявания. 

Разследването против семейство Станоеви стартира на 24 август тази година. Тогава ченгета разрушават четири противозаконни заводи за цигари без бандерол в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и плевенското село Ясен. Общото количество на акцизните артикули без бандерол, които са били открити и конфискувани тогава, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лв., както и 190 000 кутии цигари от разнообразни марки на стойност 1 млн. и 500 хиляди лв.. По груби сметки на следствието месечният оборот от фабриките е към 10 млн. лева

Окръжна прокуратура – Пловдив, притегля като обвинени 23 лица за държане на акцизни артикули без бандерол. Сред арестуваните обаче са само служащи във фабриките и охранители. Работата по случая продължава и на 14 септември е извършена нова акция на Специализираната прокуратура. Разследващи нахлуват в офиси на сдружения в град София, стопанисващи заведенията " Везувий " и сръбския ресторант " Бест " - някогашен " Кошарите ".

Тогава е обявено, че незаконните заводи се въртят от Евлоги Станоев и двамата му синове. Според прокуратурата точно Бирмите са се занимавали с финансирането на фабриките, осигурявали са пространствата посредством подставени лица, на името на чиито компании са наемани постройките с машините и оборудванията за производството и нарязването на тютюна, разкри прокурор Даниела Начева.

Пръв на ченгетата се съобщи Антон Станоев - Средната Бирма. Последва го и татко му. Евлоги Станоев се появи в спецсъда дружно с юриста си Ина Лулчева на 10 декември. В неопределеност остава само Георги Станове - Малката Бирма. 

Зрелищният арест на кметицата на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева бе измежду най-обсъжданите акции на 2018 година. Тя бе закопчана в центъра на София на 17 април дружно със заместничката си Биляна Петрова по следствие за рушвет. Двете дами престояха на улицата с белезници на ръцете часове наред, до момента в който ченгета описваха откритите в длъжностен автомобил пачки с белязани пари. По време на акцията бе задържан и Петко Дюлгеров. Той призна пред проверяващите, че откритите у него 14 хиляди евро са част от рушвет от 70 хиляди евро, който предприемачът Александър Ваклин е дал на кметицата на " Младост ", с цел да бъде придвижено позволение за градеж. 

Казусът със задържането им провокира необятно медийно разискване и съдийски инспекции. Наяве излязоха и нечовешките условия на живот в следствения арест. След многократни опити Иванчева и Петрова излязоха от ареста за Коледа след 8-месечен престой в килията. Делото се гледа всъщност в профилирания углавен съд.

Сред най-любопитните акции през 2018 година бе против тайфа, изработвала подправени долари край Варна. В групата се оказа и известният художник Илко Бърдаров. Майсторът на графиката е претендент за връх на " Гинес " със своя творба. Заедно с художника в ареста попадат изпеченияг шарлатанин Живко Щерев и аверът му Иван Гетов, разкриват източници от следствието. 

Тримата са арестувани, откакто ченгета надушват, че в гараж в местността Евксиноград край Варна се печатат ментета на щатската валута. Бандата работила от март 2017 година, издават проверяващи. Фалшификаторите не печатали парите всеки ден, а понякога, с цел да не бъдат обвинени, че правят нещо нелегално. По случая антимафиоти от ГДБОП си партнирали с американската организация " Сикрет сървис ". Открити са в друга степен на комплектност 1 350 000 $ менте.

Качеството на парите било извънредно високо, настояват проверяващи. Мастилото, с което се печатали пачките, имитирало магнитно мастило. Така ментетата мъчно били разпознавани даже от банкомат или преброяващо устройство, написа " България Днес ". По време на акцията против фамилията ченгета снимаха и демонстрираха приказния дом на Баневи в столичния кв. Бояна. Огромни кристални полилеи, безценен мрамор и златни бижута с диаманти за стотици хиляди левове се оказаха скътани в тузарската къща.

Зрелищен обиск бе изработен в края на август и на петзвездния столичен хотел " Маринела ", ченгета направиха главен тараш и в пловдивския " Марица ". Причината - следствие против притежателите им семейство Арабаджиеви за присъединяване в незаконна група, правила данъчни закононарушения. За разлика от олигарсите Баневи Ветко и Маринела съумяха да избегнат ареста, защото по време на шумната акция против тях те са в чужбина.

Адвокатът на хотелиерската фамилия - топюристът Илиян Василев, разяснява пред медиите, че клиентите му имат желание да се предадат всеки миг. Те пътували към България с автомобил, който попаднал в запушване поради пътуващите по това време гастарбайтери. Това бе преди четири месеца. Към актуалният миг няма и диря от предприемачите.

По време на акцията против хотелиерските босове в куфари, кутии и каси в парцели на фамилията са открити в брой 10 милиона лв.. " Това са изпрани пари ", съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев във връзка следствието.

" Открита е екселска таблица, в която са разказани невнесените налози от захарния комбинат в Пловдив от 2008 година до сегашния миг, надлежно и компаниите, през които е станало това. Тази сума съгласно таблицата е десетки милиони левове, може да станат и над 100 милиона ", разкри Гешев. В ареста се озова само наследникът на Маринела и Ветко - Вълчо Арабаджиев, и две от счетоводителките на предприемачите Ромелия Кирилова и Елена Караянева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР