Шуменци честваха в сряда 140 години от своето Освобождение, поклониха

...
Шуменци честваха в сряда 140 години от своето Освобождение, поклониха
Коментари Харесай

Шуменци се поклониха пред Апостола, честваха и 140 г. свобода

Шуменци честваха в сряда 140 години от своето Освобождение, поклониха се и пред паметта на Апостола. Тържествата в града започнаха в храм „ Свето Вознесение Господне “, където архиерейският наместник отец Димитър отслужи панихида в памет на починалите и молебен за здраве и благополучие. На церемонията участваха кметът Любомир Христов, ръководителят на Общинския съвет проф.Борислав Беджев, зам-кметове, представители на културни и просветни организации и жители.
 trsh1807-4  trsh1807-5
В словото си отец Димитър напомни, че в ден като днешния се прекланяме пред делото на всички герои, дали живота си за свободата на Шумен. Той добави, че тези празници ни събират и е извънредно значимо да сме обединени в насладата от постигнатото и дружно да преодоляваме компликациите в тежки моменти.
Проявите, отдадени на 140-годишнината от Освобождението на Шумен и 181 година от рождението на Васил Левски продължиха с полагане на венци и цветя пред паметника на починалите съветски воини в кв. „ Млада армия “ и пред бюст-паметника на Дякона в центъра на града.

„ Днес е незабравим ден за България и за Шумен. Датата 18 юли постоянно буди горделивост като емблема на свободата. На този ден преди 181 години е роден най-свидният наследник на България – Васил Иванов Кунчев – Левски, на този ден преди 140 година в Шумен изгрява свободата “, сподели в словото си уредникът на къща-музей „ Панайот Волов “ Милена Георгиева.

Празникът ще продължи в 18,30 часа на пл. „ Освобождение “ с концерт-спектакъла „ 140 години свободен Шумен “ с присъединяване на НД „ Традиция “, които ще пресъздадат с жива картина паметни събития от освобождението. За шуменци ще пее и група „ Епизод “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР