Шуменско село се превърна в Биг Брадър. Камери следят за

...
Шуменско село се превърна в Биг Брадър. Камери следят за
Коментари Харесай

Камери срещу крадци на село: Какво виждат дигиталните очи

Шуменско село се трансформира в Биг Брадър. Камери наблюдават за нарушавания и разкриват секрети случки от нощния живот. Жителите пък са инструктирани и като следователи сами предотвратяват закононарушения.

Идеята е гласувана на селско заседание, а парите са открити от спонсори. И по този начин видео очи наблюдават какво се случва в трите края на село Велино и на центъра.

Резултатът – фрапантно понижение на кражбите. Кметът на Велино Димитър Димитров , че съвсем не била останала безстопанствена къща, в която крадци да не са влизали. Затова решили съществено въпроса - с видеонаблюдение. 
 Хората във Велино са по-спокойни откакто са сложени камери dariknews.bg

Когато апашите разбрали за камерите - набезите им секнали. 

А " очите " имат и друга функционалност - да дисциплинират популацията . Пример за това има преживелица от скоро. Кметът вижда, че цветята на магазина на центъра са извадени. Ядосва се и пуска записите.-->

И какво се открива – едно семейство – бабата, дъщерята и двете й деца . Бабата си пие пиенето, дъщерята приказва по телефона, а децата вършеят. Викам ги при мене – върша им забележка – ааа не, нашите деца такова нещо не могат да създадат. Така ли – я ела да видиш какво се вижда тука, споделя той. 
 Хората във Велино са по-спокойни откакто са сложени камери dariknews.bg

И почнали оправданията - Бате Митко , ние не сме ги видели – крещя заети сте – единият с бутилката, другият с телефона, укорил ги Димитров. И подействало - тъй като след това непринудено изчистили и засадили цветя.

Камерите оказват помощ освен за попречване на кражбите в селото Велино, само че и за секване на престъпността в района.

Като някогашен боен кметът Димитър Димитров е инструктирал всички поданици – в случай че виждат подозрителен автомобил или човек – незабавно да му се обадят.
 Хората във Велино са по-спокойни откакто са сложени камери dariknews.bg

Бай Атанас постоянно алармирал кмета за разнообразни съмнителни видове, които търсели причина да влязат в двора на хората - по кое време под претекст за бакър, по кое време за ремонт. 

Преди време от полицията в прилежащата община Каолиново потърсили Димитър Димитров за подпомагане - издирвали черен автомобил . На камерите го видели - разчели и номера. 

Оказало се, че са измамници, които взимат капаро за ремонт на покрив и след това бягат. Номерът им обаче не минал този път, защото ги хванали малко по-късно благодарение на записите

Леля Гинка споделя друга престъпна история. 
 Хората във Велино са по-спокойни откакто са сложени камери dariknews.bg

Една вечер ме застига едно момче и вика – може ли да ми кажете къде е пътя за Шумен…близо ли е Шумен – крещя – не е доста близо, надалеч е. И след това ми подработи – този човек, от кое място и къде ще върви пешком и звъннах на кмета , споделя тя.

Димитър Димитров го настигнал най-после на селото и го закарал у дома - да го нахрани и да се стопли. " Почнах да го подпитвам, до момента в който яде, и го засякох, че всяко второ изречение, като повторя въпроса – отива напълно в друга посока, споделя той. Затова извикал цивилни служители на реда , които да дойдат в селото ".

" На момчето му крещя – открих ти кола, има мои хора ще пътуват за Шумен. Докарах го до центъра, прехвърлихме го в цивилната кола на полицията. И измежду нощ ми се обадиха – кмете, ти знаеш ли какъв нарушител си прибрал у вас…викат ми – той с присъда за ликвидиране , избягал ", смее се Димитров и си спомня заглавието във вестника - " Кмет нахрани палач с кюфтета ".

Освен престъпни загадки, в селото имало и тайнственост към изчезващ самун . Помощ потърсил селския магазинер.

" Четвърта заран, сподели, един самун липсва, проплакал той. Гледали записите и се оказало, че крадецът е куче . Научило се – взема от касетата хляба, изяжда си го в тия шубраци и си отпътува. За деня си е осигурило храна ", смее се Димитров.

Във Велино пък никой не се тормози, че го следят . Според хората - щом ти е чиста работата, камерите не пречат.


 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР